mirjana bobic mojsilovic - kolumna

Pepeljugine sestre

Ideal malog stopala jeste ideal iz bajki. Ali, vremena su se promenila!

Nosim cipele broj 41.

Godinama unazad, u šali, i ne bez izvesnog uverenja, isticala sam da je to ništa u odnosu na Sofiju Loren. Ona nosi cipele broj 42! To samo znači da smo mi, nogate, stabilne žene.

Iza te vickaste šale, međutim, uvek je stajalo zrno očaja.

Jer, godinama, koje god cipele da mi se dopadnu, ispostavi se da ih nema u mom broju.

Mnogo je teško biti žena, koja ne može da nađe lepu obuću u svom broju. Sećam se, onda dok smo išli u šoping u Italiju, ulazila sam u radnju, i prvo bih tražila broj 40, a onda bi me ljubazne prodavačice diskretno poslale na muško odeljenje, posle čega bih ponekad, na ulici, pustila i koju suzicu očaja i besa.

Jer, za mene nema cipela.

Sada se stvar pogoršala sa tenis patikama. Ženske patike prave se najčešće do broja 40. U muškim, izgledam kao Paja Patak. U koju god radnju da uđem, uvek mi kažu – ako uopšte ima broja 41, to se odmah proda. Inače, ako ima velikih brojeva, to je uglavnom ortopedska obuća.

Pa, ako je tako, nije mi jasno zašto ne prave veće serije? Zašto su nogate žene osuđene na večitu šalu – lička noga, a bečka cipela? Osećam se zbog toga kao Pepeljugina sestra.

Ideal malog stopala jeste ideal iz bajki, tamo pristigao verovatno iz kultura dalekog istoka. Tamo, gde je žena trebalo da bude mala, sitna, da skakuće kao vrabac, i da tragovi koje ostavlja za sobom budu mali, skoro neprimetni.

Mnogo je teško biti žena, koja ne može da nađe lepu obuću u svom broju

Ali, vremena su se promenila. Mi smo porasle. Koraci su nam veći i odlučniji. Tako smo stvorene, da čvrsto stojimo, i da grabimo napred. Nove generacije devojaka imaju veća stopala, i to verovatno nije slučajno.

Neće valjda biti da naš problem sa obućom predstavlja naše simboličko zaustavljanje? Ili simboličko izuvanje žena koje umeju da stoje na svojim nogama?

I mi hoćemo lepe cipele sa štiklama, sandalice sa kaišićima i kristalima, tenis patike koje nisu široke kao kutije za sladoled. Nemojte da nas šaljete na Guliver odeljenja, jer mi nismo Guliveri, ni zle Pepeljugine sestre.

Mi smo lokalne Sofije Loren.