Patike – glamur nikad nije bio udobniji

Nijedan veliki predstavnik modne industrije ne može da zamisli svoju kolekciju bez neverovatno maštovitih i manje ili više glamuroznih verzija patika

Krajem devedesetih, za potrebe istraživanja u okviru studentskog zadatka, pisala sam kako vidim budućnost dizajna obuće u velikim gradovima. U tom trenutku moje predviđanje bilo je da dinamika života i navike modernog čoveka vode ka tome da će patike biti u centru potreba, ali i naklonosti modne publike. Tada je delovalo da će se stvari tako odvijati.

Patike uz suknje, patike uz kapute, patike uz košulje i mini-suknje, uz kupaće kostime, patike, patike, patike…

© Papin Lab / Shutterstock.com

Nakon toga, demantovale su me rane dvehiljadite. Štras, neobarok, tanki kaišići na sandalama, Sex i grad, sve je blještalo oko nas. Međutim, to je zapravo bilo kratkoročno iskakanje iz neminovnog toka modne istorije.

Instagram – nova modna realnost

© Creative Lab / Shutterstock.com

Desio se Instagram i zauvek promenio svet, ali i način serviranja i predviđanja modnih tendencija. I dok su modni znalci i veliki modni centri prognozirali trendove za naredne sezone, neki novi klinci na Instagramu su kreirali trenutnu modnu realnost i svoju viziju urbanog stila. Patike su preplavile sličice kvadratnog formata na našim telefonima. Maštovite kombinacije očarale su sve generacije. Patike uz suknje, patike uz kapute, patike uz košulje i mini-suknje, uz kupaće kostime, patike, patike, patike…

Patike su nezaobilazne u dnevnim i večernjim kombinacijama

Modne kuće brzinom svetlosti počele su da kopiraju ulične modne tendencije i prvi put u istoriji mode piramida moći se okrenula. I dok je do tog trenutka modni diktat i po nekoliko godina putovao od pista hajend brendova do njegove primene na svakodnevno odevanje, sada su se najveći utrkivali da kopiraju i ponude što originalniju verziju onoga što je preplavilo najveće svetske gradove. Moda koju su stvarali mladi stanovnici urbanih sredina sami za sebe.

Momenat koji se ne propušta

Otprilike pet godina kasnije nijedan veliki predstavnik modne industrije ne može da zamisli svoju kolekciju bez neverovatno maštovitih i manje ili više glamuroznih verzija ovog, sada već omiljenog odevnog predmeta. Patike su nezaobilazne u dnevnim i večernjim kombinacijama. Možete ih birati prema svom stilu i udobnosti. Mogu biti dizajn neke robne marke čiji ste poklonik već decenijama ili sportskog brenda (koji zahvaljujući novim tendencijama doživljava renesansu). Za šta god da se odlučite, iskoristite ovaj trend jer moda i glamur nikada nisu bili udobniji.

Iskoristite ovaj trend jer moda i glamur nikada nisu bili udobniji

Ovo je momenat koji se ne propušta!