Opsesivne veze – ne čekajte da se promeni agresivni partner

Veza koja ugrožava ženino emocionalno, čak i fizičko zdravlje, čìni je nesigurnom, ali ona i dalje voli. Ta ljubav vremenom postaje zavisnost, u čijem korenu je strah

Voleti suviše više se ne smatra prirodnim, normalnim stanjem stvari, već se prepoznaje kao opasno zaglupljujuće stanje, zato što se danas veoma često voli čak i agresivni partner!

Zato, ovo prepoznavanje nije dovoljno da zaustavi definišuća osećanja i ponašanja u toj opsesiji, koja doprinosi ostanku u vezi s takvim partnerom.

Kada žena počne da pravda njegove promene raspoloženja, lošu narav, nekontrolisani bes, njegova „spuštanja”… kao probleme zbog njegovog nesrećnog detinjstva i pokušava da mu bude terapeut, tada ta žena voli suviše.

Iako joj se ne sviđaju mnoge od njegovih karakternih osobina, ostaje s njim, misleći da će on želeti da se promeni zbog nje.

Žena vidi da njihova veza ugrožava njeno emocionalno, čak i fizičko zdravlje, čini je nesigurnom, ali ona i dalje voli. Vremenom, takva ljubav postaje ZAVISNOST.

A koren te opsesije nije ljubav već – STRAH.

Oni koji opsesivno vole, mnogo čega se plaše – da će ostati sami, nevoljeni, da nisu uspeli da sačuvaju brak ili vezu, da su ostavljeni, ignorisani i uništeni.

Njihovi muškarci, koji su većinom doživeli neke traume u svom detinjstvu, bivaju opsednuti poslom, a žene opsednute baš takvim, „oštećenim” muškarcem.

Kako se žene ponašaju?

Svi imamo potrebu da poričemo ono što je suviše bolno ili preteće, da bismo ga prihvatili. PORICANJE je i prirodno sredstvo samozaštite, koje funkcioniše automatski i spontano.

Pokušajmo da se povežemo i emocionalno i intelektualno sa ovim ženama!

Svaka od njih veruje da njen problem „nije tako veliki”, i čak sa žaljenjem gledaju na slične nevolje drugih žena (za koje smatraju da imaju veliki problem), a pritom ostaju slepe na sopstvenu patnju, što predstavlja ŽIVOTNU IRONIJU.

Potrebno je raditi na izmeni takvih odnosa, kako bi postale svesne svoje stvarnosti i da bi pažnju svoje „ljubavi” prema takvim muškarcima preusmerile na sopstveni oporavak i život. Potrebno je da se promene u ženu koja sebe voli dovoljno da je u stanju da prekine taj bol.

Svaka od njih veruje da njen problem „nije tako veliki” i čak sa žaljenjem gledaju na slične nevolje drugih žena

MUŠKARCI iz takvih veza zahtevaju da ih istovremeno i vole, ali i da ih ostave na miru.

ŽENE smatraju da su potrebne takvom muškarcu i obično preuzimaju odgovornost i osećaj krivice za celokupnu situaciju. One shvataju da taj odnos loše utiče na njihov život i zdravlje, ali ipak nisu u stanju da se odupru.

TO ZNAČI DA STEPEN SVOJE LJUBAVI MERE DUBINOM SVOJE PATNJE.

One su zavisne od takvog muškarca i emocionalnog bola. I ne vode dovoljno računa o ličnom integritetu! Zato se postavlja pitanje kakve su to žene?!

Veruje se da žene koje u većini slučajeva trpe agresivno ponašanje, većinom, ne sve, potiču iz disfunkcionalnih porodica, u kojoj njihove emocionalne potrebe nisu bile zadovoljene. U takvim porodicama uvek postoji zajedničko PORICANJE STVARNOSTI, stalne svađe, napetost.

Roditelji imaju suprotne stavove ili vrednosti, ili se ponašaju kontradiktorno, u nastojanju da zadobiju naklonost dece.

One su zavisne od takvog muškarca i od emocionalnog bola. I ne vode dovoljno računa o ličnom integritetu! Zato se postavlja pitanje kakve su to žene

• Takvim ženama gotovo ništa nije teško niti preskupo, samo ako to „pomaže” njihovom muškarcu.

• Voljne su da čekaju i trpe, trudeći se, u stalnoj nadi da će sve biti bolje i da se agresivna epizoda neće ponoviti.

• One nisu u dodiru sa sopstvenim osećanjima i nisu u stanju da donesu valjane odluke o važnim aspektima života koji ih muči, kao što nisu spremne da preuzmu sopstvenu odgovornost prema SEBI.

• One su opsednute svojom vezom, pri čemu poriču težinu problema, koriste se laganjem (skrivaju agresivno ponašanje svog partnera), kako bi se prikrilo šta se dešava u vezi. U to ime, često izbegavaju kontakte s prijateljima.

• Imaju neobjašnjive promene raspoloženja (često „pucaju”), u vidu besa, depresije, anksioznosti, osećanja krivice, ozlojeđenosti… Na kraju, ponašaju se u vezi na nezdrav način, jer nema zdravih obrazaca za uspostavljanje odnosa.

Dobar seks u lošim vezama

Zato je karakterističan DOBAR SEKS U LOŠIM VEZAMA. I dok će jedna žena izbegavati seksualne odnose sa svojim partnerom kada među njima postoji konflikt, druge će seksualnost koristiti kao način za poboljšavanje odnosa sa agresivnim partnerom, zaključujući da je seksualni odnos veoma efikasan način da se napetost znatno ublaži, pa makar i privremeno.

To je jedini zadovoljavajući aspekt odnosa, kao i jedini način da se povežu u dobru.

Takve žene mešaju zabrinutost, strah i bol s ljubavlju i seksualnim uzbuđenjem.

Svi smo mi, redom, puni strahova. Ako se udajete da biste odagnali svoje, postići ćete samo to da venčate svoj strah sa strahom druge osobe. Vaši strahovi živeće u braku, a vi ćete krvariti, nazivajući to ljubavlju. ”Majkl Ventura

Takve žene mešaju zabrinutost, strah i bol s ljubavlju i seksualnim uzbuđenjem

Šta predlaže psihoterapija?

Kako se žena koja je uhvaćena u njenu zamku može oporaviti?

Psihoterapeut pomaže ženi da ostavlja za sobom taj beskrajni niz borbi u svojoj vezi i uči je da koristi svoju snagu, kako bi svoj život učinila bogatijm i ispunjenijim.

• Raditi sa ženom na isceljenju njene potrebe da pruža više ljubavi, oprosta, razumevanja nego što prima, kao potrebe da neprestano daje iz praznine koju već ima u sebi.

• Da postane sposobnija da više zavoli sebe i da može proceniti vezu kao bezvrednu, umesto da zaključi kako je ona kriva i kako treba više da se trudi da ne bude na tržištu bola, agresije i odbacivanja.

• Radeći na samopoštovanju, da se usvoje bolji obrasci i da umesto da se UVREDE, ne traže način da mu oproste i da pritom još „peglaju” agresivnu situaciju.

• Da prizna bespomoćnost u kontroli celokupne agresivne situacije.

• Da prestane da krivi druge za svoj problem.

• Da se okrene sebi, preuzimajući odgovornost za sopstvene postupke.

• Da se suoči sa sopstvenim osećanjima, a ne da ih izbegava.

• Da obezbedi sebi krug dobrih prijatelja, sa zdravim interesovanjima.

Za sve ovo, neophodno je imati svest o tome da je pomoć neophodna!

Traženje pomoći podrazumeva shvatanje da će se uznemirujuće ponašanje partnera ponoviti i da će biti sve gore. Ne treba da se zadovoljavaju trenutnim olakšanjem (verovanje da će putovanje na neko vreme poboljšati situaciju, a po povratku će nastaviti da trpe po starom).

Međutim, žene često ne zatraže pomoć!

1. Zato što se plaše da će se okončati veza koja sada postoji, iako to ne mora biti slučaj. Veza će se ili poboljšati, ili okončati. Ali sigurno ništa više neće biti isto.

2. Strah da će se otkriti tajna (tj. stvarna situacija).

Ali, žena treba da zna da ZASLUŽUJE više sreće i lepog odnosa, nego što dobija u trenutnim okolnostima.

UPRAVO TO JE KLJUČ OPORAVKA!

3. Veoma je važno da kroz terapiju shvate da im sopstveni oporavak bude prioritet u životu.

Svoju energiju treba da ulože kako bi sebe promenile, što će im doneti velikog dobra za sopstveni život, poboljšanje zdravlja i blagostanje.

4. Kroz terapiju bi trebalo da shvate da ne rešavaju probleme muškaraca umesto njih, jer ih na taj način oslobađaju sopstvene odgovornosti, a i ne mogu da počnu sa radom na sebi. A kada propadnu njeni napori da učini nešto za njega, ON ĆE KRIVITI NJU.

Važno je podsetiti ih kako se OSEĆAJU posle svakog njihovog neuspešnog pokušaja (beskrajne molbe, pa čak i pretnje i ucene).

Treba da preispitaju sva lepa a i ružna sećanja, sve što su postigle, sve situacije u kojima su bile povređene, sve svoje greške.

U to ime, treba iskreno da se zapiše sve o njihovom odnosu sa partnerom, jer samo ako sagledaju svoj problem i svoje lične greške, barem delimično će se osloboditi osećaja krivice vezane za mnoge događaje i osećanja iz prošlosti.

Negujte sve ono što treba da se razvija u vama

To znači prestati sa čekanjem da se promeni agresivni partner koji ne ume da kontroliše sopstveni bes, a kako biste vi nastavili svoj život.

Negovati sebe, znači preuzimati rizike i uraditi sve ono što do sada niste smele.

Negovati sebe, znači slediti svoja interesovanja (počnite da idete u raznim pravcima kako biste otkrili šta vam se sviđa).

Prestati sa čekanjem da se promeni agresivni partner koji ne ume da kontroliše sopstveni bes, kako biste vi nastavili svoj život

Recite NE, kako biste ugodili sebi. Glasno zatražite nešto što želite, svesno rizikujući da vas odbije.

Postanite zdravo „sebični”

Čak i ako ste roditelj male dece, neka vaš dan sadrži neke aktivnosti koje su isključivo za vaše potrebe.

I dozvolite da vaš partner konačno postane odgovoran za ispunjavanje svojih potreba i želja.

U tim trenucima morate naučiti da tolerišete njegovu ljutnju i neodobravanje. To će biti neizbežne reakcije na vašu promenu.

Ne svađajte se, ne izvinjavajte se, i ne pokušavajte da se pravdate.

Ostanite ravnodušni, raspoloženi, i koliko možete nastavite sa svojim aktivnostima.

Svakako će se agresivni i posesivni partner opirati promeni, ali ako vi ne hranite njegovu ogorčenost, to neće dugo trajati. To je samo njihov pokušaj da se vrate starom ponašanju.

U životu ne postoje greške, već samo lekcije

Konačno, sopstvenim razvojem postajete potpuno izražajna i kreativna žena, samim tim i bolji partner. I ne zaboravite: „Nije bol ta što vas zadržava u takvoj partnerskoj relaciji, već strah od nepoznatog”.

U životu ne postoje greške, već samo lekcije, pa krenite i naučite nešto od onoga čemu život želi da vas nauči, jer ljubav ne podrazumeva patnju, kao ni borbu da veze koje su unapred osuđene na propast, uspeju.

Umesto snažne zavisnosti, budite samo svoji!