Novo lice

Niko jadnoj starleti nije objasnio da je njeno „novo lice” uvek samo naličje njenog pravog lica

„Došla sam po svoje novo lice”, uzviknula je ovih dana jedna poznata britanska starleta, pošto se javila milionima svojih pratilaca, ležeći posle najnovije estetske operacije u Turskoj koju je, naravno, snimala za svoj rijaliti šou program. O njenom novom „poduhvatu”, kako i dolikuje, svet su obavestili i britanski tabloidi, pretvarajući se da su zabrinuti što njihov medijski proizvod mnogo često „ide po nož”.

U ovoj rečenici leži sva tuga, besmisao i ludilo savremenog života.

Niko jadnoj starleti nije objasnio da je njeno „novo lice” jedna od najvećih varki. Njeno novo lice uvek je samo naličje njenog pravog lica – njene nesigurnosti, njenih frustracija i njene lude vere da novo lice može da pobedi sve ostale stvarnosne neumitnosti.

Pa ipak, u ovoj priči najveće ludilo ne leži čak ni u njenim operacijama, ni u njenim iluzijama, najveće ludilo leži u tome što ima direktan prenos, to što živi rijaliti.

Živeti za svet, to je ono što joj pravi egzistenciju, novac, koji joj omogućava da na svom telu radi šta hoće, kako bi to prikazala gomili pratilaca koji padaju u nesvest svaki put kad vide njeno novo lice.

Živeti za svet ispostavlja se kao najbesmisleniji vid života, kao začarani krug besmisla iz koga nema izlaska. Dobrovoljno preobraziti svoje telo, pa ako hoćete – i svoju intimu, u neku vrstu oglednog dobra za savremenu hirurgiju, ludilo je na kome danas počiva ključni projekat rušenja svakog sistema vrednosti zapadne civilizacije. Sve je na prodaju.

Ukidanje prostora, intimnog zarad javnog, već je dovelo u pitanje sve što znamo, postavljajući na pijedestal relativizaciju svega. Tamo gde je sve relativno, tamo se briše granica između dobra i zla, a tako se obesmišljava i ideja lepog.

Drugim rečima, poruka svih starleta sveta, koje su zvezde potrošačke civilizacije, glasi – lepo je ono što je veštačko, a za veštačko je potrebno mnogo para. Dakle, lepo je ono što mnogo košta. Bogatstvo je samo po sebi lepo. I svako može postati bogat, ukoliko zna kako da se proda. Britanska starleta zna šta radi.

Hiljadama klinki prodaje ideju da i one mogu, sa šavovima i zavojima, jednog dana, ukoliko imaju dobre štepove, da postanu bogate devojke koje će doveka biti lepe. I mlade.

Živeti za svet ispostavlja se kao najbesmisleniji vid života, kao začarani krug besmisla iz koga nema izlaska

Telo i lice postaju najpoželjnija valuta današnjice. Otuda se danas silikoni, hijaluroni, implantati i ostalo, nose kao nekada dukati na ogrlici na seoskim vašarima.

Na ovom globalnom vašaru, jedini koji se stvarno smeje jednim od svojih novih lica je – Lukavi.