Devojka sedi u garderoberu

Kako da stan zablista u proleće

Ako nam je od radikalnih metoda čišćenja doma koje viđamo na društvenim mrežama muka, možemo da izmislimo sopstvene, manje stresne tehnike

Priča o prolećnom spremanju doma skoro uvek počinje jednim velikim – jao! Najteži deo ovog omraženog posla, znamo, nije glancanje već sortiranje i odbacivanje stvari.

Ako nam od pomisli na raščišćavanje tipa Mari Kondo (strogi japanski stručnjak za raspremanje) nije dobro i podilazi nas jeza, možda možemo da izmislimo sopstvene, manje stresne tehnike. U svakom slučaju, ukoliko želimo da nam stan zablista u proleće, bolje je da preostala dva, tri zimska vikenda iskoristimo za čišćenje, a prve tople dane za šetnju.

Najteži deo omraženog prolećnog spremanja nije glancanje već sortiranje i bacanje stvari

Knjige možemo da poklonimo

Da bi dom postao prozračan, a čišćenje bilo brže i efikasnije, trebalo bi najpre da se oslobodimo stvari koje su se nakupile tokom zime ili, možda, tokom godina. Pošto sada možemo da dobijamo račune u elektronskoj formi, sasvim sigurno nam ne trebaju izveštaji iz banke na papiru. Ali, kako bez krivice da se rastanemo od skupe haljine u koju ne možemo da uđemo pet godina, od šoljice sa pozdravima iz Vrnjačke Banje koju nam je poklonila najdraža tetka ili dečje sveske iz prvog osnovne?

Za početak, verovatno je bolje da krenemo od stvari koje nas manje uzbuđuju i iz plakara i fioka izbacimo beskorisne papire, bedekere, poderane čarape, prazne teglice… Ako nas entuzijazam napusti kad na red dođu „neodoljivi” komadi garderobe i pokućstva, možda nas ohrabri pomisao na to da ovaj mukotrpni posao nećemo morati da radimo i sledećeg proleća.

Kad entuzijazam popusti, ohrabriće nas pomisao da će ovaj mukotrpni posao sledećeg proleća kraće da traje

Kad jednom odlučimo da više ne robujemo stvarima (već da se njima služimo), lako ćemo odlučiti da deo knjiga, CD-ova i beskorisni stočić koji stalno preskačemo poklonimo prijateljima, doniramo ili čak pokušamo da prodamo. Nakon toga sledi jednostavniji deo posla – pomeranje nameštaja, čišćenje spolja i iznutra… Znamo, naravno, da iste vešalice zauzimaju manje prostora u plakaru i kako da poređamo majice ili šerpe tako da zauzmu što manje prostora, a da uvek budu vidljive i dostupne.

Boje su važnije od kvadrata

Da bi nam olakšali kućne poslove, genijalci za uređenje doma koji imaju stotine hiljada pratilaca, savetuju, između ostalog, da jednom mesečno čistimo frižidere, peremo zavese i prozore. Iako frižidere možda čistimo i češće, preporuka za prozore deluje sasvim nerealno u našem podneblju, barem dok ne grane sunce.

Eklektika je uvek u trendu, jer besprizornim bacanjem zagađujemo planetu

Možda smo pristalice modernih enterijera i multifunkcionalnih stvari, ali pošto stanove i nameštaj ne kupujemo svaki čas, najčešće se snalazimo sa onim što već imamo. Da bi dom imao dubinu za to su zaslužne boje, a ne stotinu kvadrata. Zidove možemo da pomeramo bez dinara, ako policu za knjige postavimo kao pregradu. Zastareli nameštaj može da se osveži malim ulaganjem u farbu ili razne folije.

Stan će delovati prozračno ako nam se noge i oči ne spotiču o detalje. Dizajneri ne forsiraju uzalud priču o svetlim bojama. Ukoliko smo spremni za veće promene, nije loše imati u vidu da plitki zatvoreni plakari od poda do plafona mogu da „glume” zid, da je beli nameštaj na belom zidu nevidljiv, a da dobro postavljena ogledala u malenom stanu mogu vizuelno da udvostruče prostor.

Biljke unose dah svežine

Lampama ističemo najlepše detalje u stanu. Biljke prostoru daju boju, šarm i dah svežine, dok sitnice poređane po svim policama mogu da deluju neuredno, naročito ako neredovno brišemo prašinu. Ukoliko ne želimo da ih se odreknemo, možda je bolje da ih izložimo na manjem prostoru kao kolekciju.

Kad usvojimo plan da nam ubuduće stvari služe i da na njih ne rasipamo dragoceno vreme, neke lokacije u stanu trebalo bi da posmatramo drugim očima, odnosno možda bi trebalo šminku iz kupatila da preselimo u prostoriju u kojoj se inače šminkamo i da razmislimo da li želimo da zadržimo trpezarijski sto na koji nikad ne stavljamo jelo.

Da li grešimo ako ne želimo da živimo u prostoru koji liči na stranicu istrgnutu iz kataloga za nameštaj? Nikako, i naprotiv – eklektika je uvek u trendu, jer besprizornim bacanjem zagađujemo planetu.

Važno je samo da ovog ili nekog tamo vikenda ne jauknemo kad počnemo da vadimo neobične kapute, tašne i ostale ekscentrične komade iz plakara, koje želimo da zadržimo, jer iz njih i dalje možemo da čitamo uzbudljive fragmente našeg života.