negovana stopala u sandalama

Negujte stopala i s ponosom nosite svoje sandale

Kožu stopala, koja je četiri puta deblja od kože na ostalim delovima tela, moramo da negujemo cele godine, da bi zadržala lep i zdrav izgled

Koža stopala je četiri puta deblja nego na bilo kojem drugom mestu na telu. Zato su pravilna nega i održavanje stopala osnovni uslov da koža bude mekana i negovana. Tokom letnjih meseci stopala su posebno izložena, a i najlepša sandala može da izgubi draž ako se obuje na suvo i ispucalo stopalo. Međutim, kožu stopala moramo negovati cele godine, da bi što duže zadržala lep i zdrav izgled.

Osim neadekvatne nege, nedovoljan unos vode, klima, stres, starenje i nekvalitetna obuća, takođe doprinose da koža stopala bude suva i oštećena. Upravo zbog debljine i težine prodiranja aktivnih supstanci kroz orožali površinski sloj, koža stopala traži višestruku negu, posebno u zrelim godinama, kao i upotrebu raznih preparata i podloških pomagala, kako biste se u kućnoj varijanti pobrinuli za zdrav i lep izgled.

Krema ili balzam

Pored neadekvatne nege, koža stopala može da bude suva i oštećena zbog nedovoljnog unosa vode i stresa

stopala

Letnje vreme, nošenje čarapa i zatvorene obuće, dovodi do prekomernog znojenja i isušivanja kože stopala, zbog čega nastaju problemi poput ispucalih i zadebljalih peta, ragada, žuljeva… Pored toga, vlaga je izuzetan medijum za razvoj bakterija i gljivica, pa ovi, naizgled kozmetički problemi, mogu lako da postanu medicinski, u vidu pojave atletskog stopala, gljivica i raznih drugih infekcija koje su leti česte.

Srećom, kozmetička industrija posvetila je veliku pažnju ovom segmentu nege kože, pa na tržištu postoji mnoštvo proizvoda koji vam mogu pomoći. Preparati za negu stopala uglavnom univerzalno sadrže slične aktivne supstance, kao što su aloja, zeleni čaj, etarska ulja čajevca, origana, lavande, urea, glicerol, salicilna kiselina, mlečna kiselina, borna kiselina, pčelinji vosak, biljna ulja…

Neophodno je, jednom ili dva puta nedeljno, uraditi piling stopala tokom tuširanja

stopala

Ove aktivne supstance najčešće su spojene sa hidratantnim podlogama ili voskovima, a efekti zavise od vrste problema koji tretiramo i suvoće kože stopala, od hidratantnog do keratolitičkog.

Veoma važno je da u toku tuširanja posebnu pažnju obratite na pranje stopala. Takođe, možete da nabavite hidromasažne ili obične kade za stopala i tri puta nedeljno, desetak minuta, uživate u aromatičnoj masaži koja ne samo što čisti i opušta stopala, već i stimuliše mikrocirkulaciju i omogućava bolje upijanje krema za negu. Neophodno je, bar jednom do dva puta nedeljno, tokom tuširanja, uraditi piling stopala koji će ukloniti mrtve ćelije, omekšati stopala i omogućiti upijanje kreme.

Kada je reč o kremama za stopala, postoje različite vrste, od hidratantnih laganih kremova do teških okluzivnih balzama, tradicionalnih melema i ulja, koje ćete koristiti u zavisnosti od suvoće vaše kože. Jedno je sigurno – redovna nega sprečava isušivanje, pa će vam, u ovom slučaju, svaki preparat pomoći i odgovarati.

Koncentracije uree u kremama, veće od 10 odsto, daju odlične rezultate kod isušenih i hrapavih stopala

Večernji ritual

Hidratantne kreme za stopala sadrže sredstva za vlaženje poput glicerola i uree (do 10 odsto), uz posebno birane biljne ekstrakte, za što bolji učinak. Koncentracije uree u ovim kremama, veće od 10 odsto, imaju keratolitički efekat i daju odlične rezultate kod isušenih i hrapavih stopala, stimulišući odstranjivanje suve i mrtve kože i omekšavanje najtvrdokornijih kalusa (koncentracije u takvim kremama idu i do 40 odsto).

Pored toga, veoma su popularni različiti melemi, kako oni na biljnoj bazi, tako i oni na bazi vazelina, koji stvaraju okluziju i time omekšavaju orožalu kožu. Problem sa ovim masnijim preparatima je što ostavljaju lepljiv i nelagodan film, pa ih je poželjno naneti uveče i nakon toga navući pamučne čarape (do tri sata) kako bi se preparat što bolje upio u debelu kožu. Ako nemate pri ruci neki od ovih preparata, body butter ili mleko za telo takođe će biti od pomoći.

Ne zaboravite da zanoktice čuvaju bazu nokta i da isušene zanoktice omogućavaju prodiranje bakterija i gljivica u nokatnu ploču i razvoj infekcije. Zato ne zaboravite da ove preparate (posebno su pogodni u vidu melema) utrljate u zanoktice, mada i balzam za usne ili hidratantna krema mogu dati odlične rezultate.

Zanoktice čuvaju bazu nokta, a isušene omogućavaju prodiranje bakterija i gljivica u nokatnu ploču i razvoj infekcije

stopala

S obzirom na tempo života, većina nas preskače ovaj večernji ritual, umorno odlazeći u krevet. Zato je najbolje da kremu za pete ili obično mleko za telo držite pored kreveta. Pre spavanja ništa vam neće više prijati od ugodne masaže stopala, krema će ostati na njima, a neće biti raznesena u tragovima koji prate vaše kretanje nakon nanošenja. Pored toga, preporučuje se da oni koji imaju problem sa znojenjem stopala koriste antibakterijske talkove ili sprejove, obogaćene antimikrobnim biljnim ekstarktima i etarskim uljima, koji pored preventivnih efekata na razvoj bakterija i gljivica, umanjuju i neugodan miris koji je česta pojava.

Ovo su osnovni principi nege koji doprinose zdravlju vaših stopala. Za neke zahtevnije procedure i veće probleme morate konsultovati stručno lice; stopala su odraz našeg celokupnog zdravlja i promene na njima mogu da ukažu na različite zdravstvene probleme. Primenite ove savete jednom nedeljno, posetite svog pedikira bar jednom mesečno (ako niste vešti da samostalno izvedete pedikir) i s ponosom nosite svoje sandale do kraja leta.