Ne brinem za žene generaciju 45 +, budimo odgovorne prema sebi

Ako ste zbog epidemije preskočile redovni pregled, ne ostavljajte ga za sledeću godinu, već isplanirajte da ga uradite što pre

Svi se nadamo da je epidemija zauvek prošla i da se možemo vratiti normalnim tokovima života.

Iza nas je skoro tri meseca vanrednih uslova života, straha za zdravlje, sopstveno i porodično, funkcionisanja i žongliranja sa svim mogućim krizama u porodici, na poslu i u životu.

Generacija žena 45 plus može slobodno reći da je iznela najveći teret. Ova generacija ima iskustvo sa nestašicama, inflacijom, ratovima, bombardovanjem, gubitkom posla, kompromisima svih vrsta, a eto sada i sa epidemijom koju su obeležili boravak porodice u karantinu, rad od kuće, briga za starije u porodici, nabavka hrane… A sve to pod posebnim uslovima, pa i pomalo straha, jer 45 plus je već malo rizičnija grupa.

U ovom periodu, skoro da nisam imala pacijentkinje iz ove grupe. One nisu imale vremena da urade svoje redovne preglede, a ako su i imale neku tegobu, potisnule su je.

Detaljno analizirajte sebe, kao i sve tegobe koje ste imale, a koje ste pripisivale stresu i posebnim uslovima

Posvetite pažnju hormonima

Zato, tek kad sve ovo ostane daleko iza nas, imaćemo statistike o oboljenjima koja smo u ovom periodu skrajnuli, kako mi lično tako i zdravstvo, jer su svi kapaciteti bili okrenuti borbi sa virusom.

Sada, kad se život polako normalizuje, važno je da se posvetite sebi. Ako ste preskočile redovni pregled zbog epidemije, ne ostavljajte ga za sledeću godinu, već isplanirajte da ga uradite što pre. Takođe, vreme je da detaljno analizirate i sve tegobe koje ste imale, a koje ste pripisivale stresu i posebnim uslovima.

Ne dozvolite da vam nešto ozbiljno promakne zato što sada sve tegobe pripisujemo „nervnoj bazi”. Naravno da i stres ima svoju ulogu, ali bolje je da prvo uradimo sve analize i preglede kako bismo eliminisali organske poremećaje, pa onda da se bavimo tegobama izazvanim stresom. U ovom periodu veliki broj žena imao je poremećaje hormona i ciklusa, i to se dešava u vanrednim situacijama, ali ako se stvari ne vraćaju u normalu, hormoni se moraju ispitati.

Ne dozvolite da nešto ozbiljno promakne zato što sada sve tegobe pripisujemo „nervnoj bazi”

Vraćanje normalnim tokovima života prvo podrazumeva sve u vezi sa očuvanjem zdravlja. Sve ovo posebno pominjem, jer naša grupa 45 plus najsklonija je zanemarivanju sebe. Sve obaveze, brige, poslovi i porodica daleko su ispred brige o sopstvenom zdravlju. A da bi i dalje mogle da prhvatite sve te obaveze i poslove – morate biti zdrave.

Tetkin karmin

Znam da ćemo mi biti bolje od ostalih grupa, a u to me je uverio i slučaj moje tetke koja pripada grupi osamdeset plus i koja redovno prati naš portal i ima primedbu da su žene njenih godina nedovoljno zastupljene u našim temama.

Veliki broj žena imao je poremećaje hormona i ciklusa u prošlom periodu, ali ako se stvari ne vraćaju u normalu, hormoni se moraju ispitati

Dok je trajalo vanredno stanje, disciplinovano je pratila sve preporuke i nije htela da izađe čak ni na zajedničku terasu, da bi sve bilo „po propisu”. Kada se završilo vanredno stanje i kad je krenula u svoju prvu šetnju, nije stavila masku. Na naše zabrinute primedbe odgovorila je da zaista ne može da nosi masku u šetnji. Objasnila nam je da je stavila karmin i da maska ne dolazi u obzir.

Zato ja, posle ove krize, ne brinem za nas. Stavićemo karmin i krenuti dalje, ali ipak budimo odgovorne prema sebi!