Ne brinite za rad reproduktivnih hormona, oni vas čuvaju

Hormoni imaju zadatak da nas čuvaju od stresa i pomažu nam da preživimo. Sada ih treba pustiti da nas čuvaju, a posle ćemo ih kontrolisati i analizirati

Polni ili reproduktivni hormoni kod žena kontrolisani su sa dva nivoa. Prvi i osnovni nivo predstavlja jajnik koji luči estrogen i progesteron. To su dva osnovna ženska hormona koji su odgovorni za menstrualni ciklus, plodnost, pubertet i klimaks.

Rad jajnika i lučenje ovih hormona kontrolisani su od strane hipofize, male žlezde koja je smeštena u mozgu. Ona luči mnoge hormone koji stimulišu rad endokrinih žlezda, pa tako i jajnika. Rad hipofize kontrolisan je od strane mozga pomoću jednog dela koji se zove hipotalamus, tako da veliki mozak ima direktan uticaj na naše hormone i to se dešava mehanizmom koji se zove povratna sprega.

Naučno je dokazano dejstvo stresa na sve naše organe, a pogotovu na rad hormona

To znači da ako jajnik luči dovoljno hormona, hipofiza će samo to da kontroliše, a ako ne luči, ona će sintetisati mnogo više hormona koji podstiču jajnik na rad. Sve ovo deluje kao jedan složeni mehanizam koji zavisi od mnogo faktora da bi bio u ravnoteži. Danas je to potpuno jasno u nauci i dokazano je dejstvo stresa na sve naše organe, a pogotovu na rad hormona. Hormoni i imaju zadatak da nas čuvaju od stresa i pomažu nam da preživimo. To, naravno, važi i za polne hormone.

Uloga prolaktina

Još od davnina primećeno je da u teškim situacijama i vanrednim uslovima dolazi do promena ciklusa i mnogo manje sposobnosti začeća. U Drugom svetskom ratu primećeno je da su žene koje su ulazile u logor gubile ciklus, a po izlasku iz logora i povratku normalnom životu, ciklus i plodnost su se vraćali.

Za nas je stres kad se iznerviramo, a za naš organizam stres je sve ono što je atak na uobičajen rad i funkcije našeg tela

Danas znamo kako funkcioniše ovaj mehanizam. Hipofiza luči jedan hormon koji se zove prolaktin. On je odgovoran za produkciju mleka i dojenje, a takođe i za metabolizam soli i vode u našem telu. Takođe, ustanovljeno je da je od velikog značaja i za ovulaciju, i za menstrualni ciklus. Dokazano je da se u stresu luči u velikim količinama.

Ono što je veoma važno je definicija stresa. Za nas je stres kad se iznerviramo, a za naš organizam stres je sve ono što je atak na uobičajen rad i funkcije našeg tela. Tako je okidač za lučenje prolaktina i zamor, i nespavanje, i hladnoća, i strah, i glad i žeđ, i mnogo drugih stvari koje mi inače ne povezujemo sa stresom.

Moguće je da se ciklus promeni, da izostane, da bude drugačiji

Hipofiza nas čuva

Kad naše telo proceni da smo u stresu, visoki prolaktin prvo ukine ovulaciju. Ako treba poštedeti telo, onda trudnoća predstavlja rizik i na taj način smanjenjem plodnosti hipofiza nas čuva. Ako prolaktin počinje da raste još više, to je signal da se situacija pogoršava, i onda dolazi do ukidanja ciklusa. Telo se sprečava da gubi krv i da se tako spremi za vanredne okolnosti. To je uzrok gubljenja ciklusa u logorima, uz nedostatak hrane. Mi se i danas često srećemo sa povišenim prolaktinom kada lečimo sterilitet. Ovo je samo jedan primer povezanosti hormona i stresa.

A pošto danas svi živimo u stresu, u situaciji koja je svima potpuno nepoznata, važno je da znamo šta možemo da očekujemo. Iako, iskrena da budem, ova situacija je teška za poređenje, jer u savremenom dobu nismo imali ništa slično. Virus nas je vratio u kuće, strah nam je ispunio mozak. Ne zavisi puno od nas i borimo se sa nepoznatim neprijateljem.

Kad naše telo proceni da smo u stresu, prolaktin prvo ukine ovulaciju

Naše telo će dati sve od sebe da nas sačuva. Moguće je da se ciklus promeni, da izostane, da bude drugačiji. Važno je da znamo da su takve pojave očekivane i da nemamo razloga za brigu. Eventualnu sumnju na trudnoću, možete proveriti testom. Sada treba pustiti našim hormonima da nas čuvaju kako mogu, a posle ćemo ih kontrolisati i analizirati. Ako sada imate neki problem ili dilemu, kontaktirajte ginekologa telefonom, a na pregled idite samo ako su hitne stvari u pitanju.

Budite racionalni

Naravno da to nije lako prihvatiti. Danas je strah kod svih normalna pojava, a ne smemo zaboraviti da je i pre ove situacije statistika govorila da je svaki peti čovek anksiozan i ispunjen strahovima. Veliki broj ljudi je već depresivan dočekao epidemiju i karantin. Ovo je važno da znamo da bismo shvatili kako nas ova situacija menja i psihički, i hormonski.

Ako sada imate neki problem ili dilemu, kontaktirajte ginekologa telefonom

Sada je najvažnije iz sebe izvući svu energiju koju nam je priroda dala u borbi za opstanak, pa su čak i naši hormoni deo te priče. Bilo je epidemija od kad je čovečanstva i uvek je život slavio pobedu. Biće i sada tako. Mi smo se dosta opustili, smatrajući da je dvadest prvi vek doneo samo dilemu koliko dugo i koliko kvalitetno možemo da živimo. Zato smo se okrenuli organskoj hrani, čarobnim napicima, operacijama za večnu mladost, misleći da nam je to jedini problem. A priroda sa svojom evolucijom ide dalje, ne obazirući se na nas. Sigurno je da će nas ova epidemija promeniti, ali ne i nužno na gore. Setimo se da je epidemija kuge u srednjem veku iznedrila renesansu i veliki preokret u razumevanju umetnosti, filozofije i razvijanju potpuno novih veština koje su u centar stavile čoveka. Možda će se i sada razviti neki kvalitativni pomaci. Pokušajte da budete racionalni koliko god je to moguće i ne brinite za rad reproduktivnih hormona. Oni su programirani da vas čuvaju!