Muzej

Muzeji u Beogradu – svi beogradski muzeji koje treba da posetite

Muzeji u Beogradu čuvaju blago kakvo je neolitsko oruđe, antički novac, ustaničke zastave, ali i rukom vezena Jefimijina Pohvala knezu Lazaru ili najstarija sačuvana venčanica. Tu su i prvi automobili koji su se pojavili na beogradskim ulicama, prvi telefoni, ali i izumi Nikole Tesle. Neki muzeji imaju zanimljive interaktivne programe.

U nastavku teksta možete pročitati kakva sve blaga izlažu muzeji u Beogradu, gde se nalaze, kada je najbolje vreme za posetu, kojim danima je ulaz besplatan i koji su najzanimljiviji muzeji za decu.

Beogradski muzeji – tipologija muzeja u Beogradu

Osim muzeja koji sistematično brinu o očuvanju nacionalne istorije i kulture i izlažu arheološko i likovno blago, postoje i oni koji su specijalizovani, na primer za istoriju prosvete ili pozorišta u Srbiji.

Deci i mladima će naročito biti zanimljivi noviji interaktivni muzeji, kakvi su Muzej nauke i tehnike, Muzej iluzija ili Muzej čokolade, kao i specijalizovani programi i radionice za decu koje su deo programa mnogih muzeja.

Većina beogradskih muzeja smeštena je u zgrade koje su bile svedoci važnih događaja i dešavanja, političkih pa i ljubavnih drama, zbog čega su zanimljive koliko i izloženi eksponati.

Kulturno-istorijski muzeji u Beogradu

Za sve one koji su ljubitelji kulture i interesuje ih istorija srpskog naroda, kulturno-istorijski muzeji koje Beograd nudi predstavljaju pravo blago. U zavisnosti od vaših interesovanja možete posetiti neke od sledećih muzeja.

Etnografski muzej u Beogradu

U zgradu Beogradske berze na Studentskom trgu 13, Etnografski muzej se uselio posle Drugog svetskog rata. Prva stalna izložba otvorena je još 1904. povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Danas stalna izložba nosi ime „Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku“ i raspoređena je na tri nivoa zgrade. U prizemlju su izložene svečane narodne nošnje i predstavljen život na saborima, koji su se u prošlosti održavali ispred crkava i manastira. U središnjem delu smeštena je Dečanska česma – simbol Muzeja. Drugi nivo postavke vezan je za izradu tkanina, a treći se odnosi na kulturu stanovanja.

Muzej organizuje i povremene izložbe, a veliku pažnju je privukla izložba „Lepa kuća“ o ukrašavanju u narodnom graditeljstvu, „O šljivi i šljivovici u Srbiji“ ili „Hamami Srbije“. Od 1992. Muzej organizuje Međunarodni festival etnološkog filma.

Muzej je otvoren radnim danima od 10 do 17, nedeljom od 9 do 14, a ponedeljkom ne radi kao i većina muzeja. U okviru Etnografskog muzeja je i Manakova kuća.

Etnografski muzej

Istorijski muzej Srbije

Na Trgu Nikole Pašića 11, kroz masivna rezbarena drvena vrata na samom uglu palate ulazi se u hol Istorijskog muzeja Srbije. Zgrada je podignuta kao palata Privilegovane agrarne banke 1934. godine i predstavlja jedno od najvrednijih ostvarenja međuratne srpske arhitekture.

U fondovima ima zbirku zastava i vojnih uniformi, kao i stare i retke knjige, zbirke pečata, razglednica i plakata, a biser arheološke zbirke predstavlja ilirsko-grčki šlem.

Muzej trenutno ne radi zbog pripremanja nove stalne postavke. U okviru ovog muzeja je Konak kneza Miloša u Topčideru i Srpska kuća na Krfu.

Istorijski muzej

Konak kneza Miloša

Konak Kneza Miloša u Topčideru, ispred koga raste platan gigantskih razmera, za sebe je podigao knez Miloš Obrenović u vreme dok su na Kalemegdanu još bili turski odredi. Odatle je vodio politiku i trgovao, a mogao je lako da pobegne ka Kragujevcu, ako Turci naiđu.

Konak je otvoren za posetioce od 10 do 16 sati, od utorka do nedelje, a stručna vođenja se organizuju svake prve subote u mesecu od 12, ali se zbog interesovanja treba ranije prijaviti. U Konaku na Topčideru, kao i u prostoru na Trgu Nikole Pašića, organizuje se niz radionica za decu, naročito tokom leta.

Jevrejski istorijski muzej u Beogradu

Na prvom spratu zgrade, podignute 1928. godine za potrebe Jevrejske sefardske opštine u Beogradu u Kralja Petra 71a, u delu grada u kome je vekovima živela brojna i ugledna jevrejska zajednica, nalazi se Jevrejski istorijski muzej. Stalna postavka otvorena 1969. prikazuje život Jevreja od dolaska na Balkan još u 2. i 3. veku, pa do Holokausta i obnove jevrejske zajednice.

O običajima i načinu života svedoče obredni predmeti, tore i molitvenici zadivljujuće izrade. Tu su i nošnje i predmeti, kao što su vezom ukrašene cipele od somota jedne ugledne beogradske Jevrejke.

Tu su i predmeti koji svedoče o Holokaustu, žute trake i predmeti nađeni u masovnim grobnicama. U muzeju se održavaju i tematske izložbe, a još se pamte one o dorćolskim Jevrejima ili o Jevrejima, oficirima u Prvom svetskom ratu.

Za posetioce je otvoren radnim danima od 10 do 14.

Muzej istorije Jugoslavije

Muzej istorije Jugoslavije uključuje Muzej 25. maj, Stari muzej i Kuću cveća.

Ima preko 200.000 eksponata koji ilustruju istoriju Jugoslavije od 1918. do 2008, sa posebnim akcentom na život i delo Josipa Broza Tita. Zanimljivo je videti poklone koje je Tito dobijao, ali i fotografije njegovih susreta, od Če Gevare do engleske kraljice.

Objekti su povezani Parkom skulptura u kome su dela Augustinčića i drugih značajnih vajara 20. veka.

Od glavnog ulaza u Ulici Mihaila Mike Jankovića 6 na Dedinju subotom kreću ture sa organizovanim stručnim vođenjem od 11 sati na engleskom, a od 12 na srpskom. Muzej je otvoren od srede do nedelje, od 10 do 18, a ulaz je besplatan svakog prvog četvrtka u mesecu od 16 do 18, kao i 4. i 25. maja.

Legat Petra Lubarde

U neposrednoj blizini je i Legat Petra Lubarde u renoviranoj kući u Iličićevoj 1. Osim Lubardinih slika, crteža i grafika u Legatu je izložen i deo nameštaja i biblioteke, umetnikov radni sto, štafelaj i deo arhivske građe.

Konak kneginje Ljubice

U blizini Saborne crkve, Patrijaršije i Kalemegdana, u Sime Markovića 8, nalazi se jedna od malobrojnih sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Konak je sagrađen 1830. po planovima kneževog ličnog graditelja Hadži Nikole Živkovića, da u njemu živi kneginja Ljubica sa decom.

Stalna postavka „Enterijeri beogradskih građanskih kuća 19. veka“ prikazuje nastanak i razvoj građanske kulture. 

U Konaku kneginje Ljubice, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, organizuju se mnogi zanimljivi programi, a posebno je bila posećena monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“, prva muzejska monodrama kod nas, autora Nataše Popovske, koja je nažalost preminula ove godine.

U Konaku se organizuje i program „Budite gost na srpskoj slavi“. Za programe se treba ranije prijaviti i rezervisati karte. U Sali pod svodovima u podrumu Konaka, Muzej grada Beograda organizuje izložbe, predavanja, muzičke večeri i promocije.

Konak je otvoren nedeljom od 10 do 14, petkom od 10 do 18, a ostalim danima, sem ponedeljka, od 10 do 17. Ulaz je besplatan svake poslednje subote u mesecu.

Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda, nekadašnji Opštinski muzej, osnovan je 1903. godine, a od 1935. godine nalazio se u zgradi trgovačke porodice Vučo. Iako Muzej grada Beograda baštini značajne zbirke, veći deo svog trajanja bio je beskućnik, pa je zbog nedostatka prostora zatvoren 1960.

Od 2006. dodeljena mu je zgrada nekadašnje Vojne akademije u Resavskoj 45, čija rekonstrukcija još traje. Kad konačno bude useljen, posetioci će moći da vide ostatke runastih mamuta nađene na Karaburmi, svetski značajne figurine iz okoline Obrenovca, keltske srebrne pojaseve, najmanji ikada iskovani zlatni novčić pronađen kraj Dunava ili Beogradsko četvorojevanđelje, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Dok ne bude otvoren, Muzej grada Beograda organizuje mnoge izložbe, koncerte i predavanja, najčešće u Konaku kneginje Ljubice, gde se za kraj decembra najavljuje otvaranje izložbe radova Bete Vukanović.

Osim Konaka kneginje Ljubice, u okviru Muzeja grada Beograda su Muzej Paje Jovanovića, Muzej Ive Andrića, Zbirka ikona Sekulić, ali i Belo brdo u Vinči.

Muzej Ive Andrića

Na Andrićevom vencu 8 treba posetiti stan u kome je naš nobelovac Ivo Andrić živeo sa suprugom Milicom Babić, kostimografkinjom.

Radna soba i salon imaju izgled kakav su imali za Andrićeva života, a nekadašnje dve spavaće sobe preuređene su u izložbeni prostor. Između ostalog, posetioci mogu videti kako izgleda Nobelova plaketa i medalja Ive Andrića.

Legat Paje Jovanovića

Legat Paje Jovanovića smešten je u salonskom stanu u stambenoj zgradi u Ulici kralja Milana 21. U stanu se nalaze mnogi predmeti preneti iz umetnikovog bečkog stana, a tu su slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje, beleške, fotografije, kao i nekoliko portreta umetnikove supruge i muze.

Zbirka ikona Sekulić

U sastavu Muzeja grada Beograda je i privatna Zbirka ikona Sekulić, u Uzun Mirkovoj 5, u stanu Pave i arhitekte Milana Sekulića, koji je projektovao zgradu u kojoj se nalazi njegov porodični dom. Ovaj bračni par pasioniranih kolekcionara, zajedno sa najvećom zbirkom ikona koju je u Srbiji moguće videti na jednom mestu, poklonili su gradu Beogradu i bogatu zbirku slika i dela primenjene umetnosti.

Muzej Beogradske tvrđave

U beogradskoj tvrđavi Kalemegdan, koja je muzej sama po sebi, može se posetiti Rimski bunar od utorka do nedelje, od 10 do 17, ili Kula Nebojša, otvorena u isto vreme. U okviru svoje kalemegdanske ture posetite i Veliki barutni magacin u Donjem gradu, u kome se nalazi zbirka rimskih skulptura, sa jedinstvenim Joninim sarkofagom. Kazamati sa srednjovekovnim spravama za mučenje su u Gornjem gradu. Pogled sa Sahat-kule treba ostviti za kraj. 

Na Kalemegdanu je i Vojni muzej, koji je zasebna institucija, kao i Galerija Prirodnjačkog muzeja, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi deci uvek zanimljiv Dino park.

Između Donjeg i Gornjeg grada nalazi se Spomenik prirode „Kalemegdanski rt”, profil morskog spruda nekadašnjeg Panonskog mora.

Muzej pozorišne umetnosti

U nekadašnjem dorćolskom sokaku, danas u Gospodar Jevremovoj ulici 19, nalazi se kuća koju je 1836. podigao svinjarski trgovac Miloje Božić. U njoj se od 1950. nalazi Muzej pozorišne umetnosti, koji čuva veliki broj plakata za predstave, rediteljskih knjiga ili fotografija glumaca, kao i tematsku biblioteku od 8000 knjiga. Muzej organizuje izložbe, među kojima je bila zapažena Madam Baterflaj jedan vek u Beogradu.

Poseta se mora najaviti, od ponedeljka do petka, od 10 do 14.

Pedagoški muzej

U Uzun Mirkovoj 14, u zgradi nekadašnje Realke, podignute 1840. kao kuća Cvetka Rajovića, upravnika varoši beogradske, smešten je muzej koji svedoči o istoriji srpskog školstva, od srednjeg veka do 1991. U njemu se mogu videti učila, đačke torbe, računaljke, lampe, diplome, školsko zvono, pisaljke raznih vrsta, klupe i skamije, kao i đačke fotografije.

Otvoren je od utorka do subote, od 10 do 17, nedeljom do 15 sati.

Vojni muzej u Beogradu

Povodom 144 godine Vojnog muzeja na Kalemegdanu, u njegovoj galeriji bila je priređena, od avgusta do oktobra ove godine, izložba Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak, fabričko oružje do 1918.

Vojni muzej se od 1956. nalazi na prvom bastionu jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave, u zgradi podignutoj 1924. za potrebe Vojnogeografskog instituta.

U muzeju se mogu videti srednjovekovne sablje i oklopi, zastave, odela, opanci i kubure srpskih ustanika, kao i oružje iz svetskih ratova. Posebnu atrakciju na spoljnom prostoru oko Muzeja, predstavljaju izloženi topovi iz 18. i 19. veka, teška oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata, tenkovi, protivavionski i brodski topovi, partizanski čamci i drugo.

Stalna postavka je otvorena od utorka do nedelje, od 10 do 17, sem u dane državnih praznika.

Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17 je prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća. Kuću je, u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse, 1896. godine podigao istaknuti srpski državnik Jevrem Grujić.

Danas, ovaj privatni gradski muzej izlaže jedinstvenu umetničku kolekciju jedne od najčuvenijih diplomatskih porodica u Srbiji. Tu možete videti najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji iz 1852. godine. Kuća je poznata i po tome što je u njoj bila otvorena prva diskoteka na Balkanu.

Organizuju se brojna predavanja, kamerne pozorišne predstave i tematske izložbe, od kojih je posebno bila zanimljiva Velikanke srpske kulture, o kojoj smo ovde pisali. Kuća je otvorena četvrtkom i petkom od 15 do 20, a subotom od 11 do 16. Organizuju se i interaktivne radionice za decu Misterija u muzeju.

Umetnički muzeji u Beogradu

Muzeji u Beogradu okupljaju dela njaznačajnijih srpskih umetnika koji su obeležili istoriju kroz različite etape.

Narodni muzej

Narodni muzej, najstarija i ključna muzejska ustanova u zemlji, osnovana je 1844. godine na inicijativu srpskog književnika Jovana Sterije Popovića. U sadašnje zdanje na Trgu republike, nekadašnju zgradu Berze sagrađenu 1903, preselio se 1952. godine.

U Muzeju se čuvaju praistorijske i klasične arheološke kolekcije, kolekcije vezane za srednjovekovnu kulturu i umetnost, kolekcije slikara od 18. do 20. veka, kolekcija inostranih umetničkih dela i bogato numizmatičko odeljenje. Tu se možete kretati od skulpture iz Lepenskog vira, preko antičkog blaga do Devojke u plavom Đure Jakšića i Renoarove Kupačice.

Naravno, najvredniji predmet u Narodnom muzeju je Miroslavljevo jevanđelje – najstariji i najdragoceniji rukopis napisan ćirilicom, nastao oko 1190. godine, koji je i zvanično dobio epitet najlepšeg ćiriličnog rukopisa na svetu i upisan je u registar Uneska – „Pamćenje sveta“.

Ulaz u Muzej je bespatan nedeljom od 10 do 18. U sastavu Narodnog muzeja su i Vukov i Dositejev muzej i Galerija fresaka, kao i Muzej Lepenski vir i Arheološki muzej Đerdap.

Narodni muzej

Muzej Vuka i Dositeja

U Gospodar Jevremovoj 21 nalazi se istorijsko zdanje nekadašnje Velike škole, koju je kao Licej otvorio 1808. godine veliki srpski prosvetitelj i prvi srpski ministar prosvete Dositej Obradović. Skromna Dositejeva zaostavština sa ličnim stvarima, bibliotekom i rukopisima smešteni su u prizemlju.

Vukovu zaostavštinu otkupila je svojevremeno srpska država od njegove kćeri Mine Vukomanović. Preneseni su svi Vukovi lični i porodični predmeti iz Narodnog muzeja, kao i deo zaostavštine iz Srpske akademije nauka i umetnosti – diplome, posetnice, razne zabeleške, računi i recepti.

Otvoren je četvrtkom i subotom od 12 do 20, a ostalim danima, sem ponedeljka, od 10 do 18.

Galerija fresaka

U Ulici cara Uroša 20 mogu se videti najveća dostignuća srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti. Izložene su kopije fresaka nastalih od 11. do sredine 15. veka, kopije ikona i minijatura iz istog perioda, replike ostataka srednjovekovnih monumentalnih skulptura, kao i replike kamenih delova iz manastira i crkava u Srbiji.

Galerija je privremeno zatvorena za posete.

Muzej Srpske pravoslavne crkve

Među najznačajnije eksponate iz stalne postavke Muzeja Srpske pravoslavne crkve, koji se nalazi u zgradi Patrijaršije, spada plaštanica kralja Milutina (kraj 13. i početak 14. veka), odore svetog kneza Lazara, mitra Katarine Kantakuzine, povelje cara Dušana, kivot Svetog Stefana Dečanskog iz 1343. godine, povelje Vuka Brankovića i Dečansko apokrifno jevanđelje iz 13. veka.

Posebno je uzbudljivo videti plaštanicu sa Pohvalom knezu Lazaru, izvezenu rukom monahinje Jefimije. Muzej je otvoren od ponedeljka do petka, od 9 do 16 sati.

Muzej primenjene umetnosti

Zdanje na Topličinom vencu u Vuka Karadžića 18, poznato kao Palata Čelebonović, u kome se nalazi Muzej primenjene umetnosti, pripadalo je porodici Marka Čelebonovića, jednog od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka.

Muzej primenjene umetnosti pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Najstariji predmeti u ovoj zbirci su grčki novčići iz 4. veka pre nove ere, a čuvaju se i zanimljivi zlatarski proizvodi, predmeti rezbareni u drvetu, rožini i sedefu, drvorezne i slikane ikone.

Radi od utorka do subote, od 11 do 19 sati.

Muzej savremene umetnosti

U zgradi u obliku kristala, koja dominira novobeogradskom stranom Ušća, nalazi se Muzej savremene umetnosti. Osnovan je 1958. godine da čuva bogat izbor jugoslovenskog slikarstva, vajarstva i grafike 20. veka. U njemu se često organizuju zanimljive i intrigantne izložbe, kakva je bila izložba Marine Abramović. 

Posebnu celinu čine skulpture na otvorenom izrađene od 1900. godine do polovine sedamdesetih godina. 

U sastavu Muzeja savremene umetnosti su i Galerija Petra Dobrovića i Salon MSU. Otvoren je svakim danom sem utorka, od 10 do 18 sati.

Tehnički i prirodno-istorijski muzeji u Beogradu

Ovi muzeji namenjeni su svim ljubiteljima nauke i tehnike koji žele da vide i saznaju nešto novo o različitim tehnološkim dostignućima tokom istorije.

Muzej automobila

Muzej čuva i izlaže bogatu zbirku istorijski značajnih automobila kolekcionara Bratislava Petkovića. Smešten je u zdanje iz 1929. godine u Majke Jevrosime 30 izgrađeno za potrebe prve javne garaže u Beogradu, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Najstariji automobil u ovoj kolekciji je dvosed na tri točka Maro-Garden koji potiče iz 1897. godine. Najznačajniji modeli kolekcije su automobili kraljevske porodice, kao i Ford T – prvi automobil u masovnoj proizvodnji, koji se proizvodio od 1908. do 1927. godine. 

Ovaj model je proglašen za najbolji automobil 20. veka. Tu su i Titovi automobili: Cadillac Eldorado De Ville iz 1957. i Mercedes 300 C iz 1955.

Muzej radi svakog dana do 19 sati.

Muzej nauke i tehnike

U Skenderbegovoj 51 na Dorćolu možete videti kako su izgledali parni brodovi, upoznati se sa dolaskom struje u Srbiju, ili se podsetiti kako su izgledali prvi kompjuteri domaće proizvodnje.

Naučni centar Muzeja, koji se nalazi u prizemlju, promoviše učenje kroz kontakt sa naučnim izazovom. Posetiocima su dostupni interaktivni eksponati iz oblasti matematike, astronomije, fizike, biologije, psihologije i logike, koji angažuju čula i podstiču na razmišljanje.

Pored stalne postavke „Tehnološki razvoj i uticaj na život ljudi“, ovaj beogradski muzej organizuje izložbe, kakve su bile ona o proizvodnji stakla ili o tri veka pivarstva, a za đake je ove godine bio organizovan program „Leta pre neta“.

Galerija igračka

Galerija igračaka nalazi se u prizemlju Muzeja nauke i tehnike i obuhvata dečji muzej i muzej igračaka. Predstavljeno je preko 150 eksponata iz perioda od 1920. do 1970. Deca mogu da vide kako su izgledale lutke, automobili, plišane mede i mehaničke igračke na navijanje.

Muzej radi od 10 do 18 sati, kupljena ulaznica važi dva dana, a vođene ture se doplaćuju. Za decu do 7 godina ulaz je besplatan. Muzej ima igraonicu u kojoj se organizuju kreativne proslave dečjih rođendana.

Muzej nauke i tehnike

Muzej Nikole Tesle

Muzej koji je u celosti posvećen genijalnom pronalazaču Nikoli Tesli smešten je u porodičnoj vili industrijalca i političara Đorđa Genčića, izgrađenoj 1927. godine u Krunskoj 51.

Stalna izložba, kroz fotografije, beleške, dokumente i interaktivne modele, prikazuje najznačajnije oblasti Teslinog rada. Muzejska postavka prikazuje samo deo zaostavštine, lične predmete i instrumente iz njegovih laboratorija.

Najatraktivnije su demonstracije rada modela nekih Teslinih izuma.

Muzej Nikole Tesle radi svakog dana od 10 do 20, sem ponedeljka, kad radi od 10 do 18. Ture sa vodičem kreću na početku svakog sata i traju 45 minuta.

Muzej Nikole Tesle

PTT muzej

Ako želite da vidite kako je izgledala diližansa koja je u 19. veku prevozila poštu i putnike, posetite PTT muzej. Smešten je u prizemlju reprezentativnog zdanja Prve telefonske centrale, izgrađenog 1908. godine u srpsko-vizantijskom stilu, danas u Majke Jevrosime 13.

Postavka ima prvi Morzeov telegraf u Srbiji iz 1855. godine, a posebnu pažnju privlači telefon kralja Petra Prvog, koji je koristio u periodu od 1904. do 1911. godine.

Svake prve subote u mesecu, od 12 do 13 sati, za decu od 3 do 10 godina organizuje se Poštanski satić. Muzej je otvoren svakog dana sem ponedeljka, utorkom, sredom i nedeljom od 10 do 18, a četvrtkom i subotom od 12 do 20. Ulaz je besplatan.

Muzej vazduhoplovstva

U neposrednoj blizini aerodroma „Nikola Tesla” u Surčinu nalazi se arhitektonski vrlo zanimljivo okruglo zdanje sa staklenom fasadom u kome je smešten Muzej vazduhoplovstva. Muzej je useljen 1989. godine.

Ima bogatu zbirku koja oslikava čitav vek avijacije, od aviona arhaičnog izgleda (konstruisanog krajem 1909. i početkom 1910) pa do savremenih modela (zakjučno sa 1999). Muzej čuva više od 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, kao i 200 000 fotografija. Ove godine Muzej je privremeno zatvoren zbog detaljne rekonstrukcije.

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej je 1939. godine smešten u zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije, danas u Njegoševoj 51. Prirodnjački muzej nema stalnu postavku, a izložbena aktivnost odvija se u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu.

Zgrada na Malom Kalemegdanu jedna je od najstarijih zgrada u kompleksu Beogradske tvrđave. Pretpostavlja se da je podignuta krajem 18. veka, za potrebe straže koja je čuvala glavni prilaz Stambol kapiji. 

U stalnoj postavci posebno privlače pažnju ostaci životinjskog sveta ledenog doba i fosilne vrste koje ukazuju da je na prostoru Beograda pre petnaest miliona godina postojalo toplo Panonsko more.

Muzej Jovana Cvijića

Memorijalni muzej Jovana Cvijića otvoren je u kući u Jelene Ćetković 5, gde je veliki geograf i naučnik živeo i radio. Zdanje sa baštom, sagrađeno 1905. godine po nacrtima i željama samog Cvijića, odražava duh vremena s početka 20. veka.

Enterijer je u maniru secesije, obogaćen elementima srpske nacionalne primenjene umetnosti. Salon i soba Cvijićeve supruge Ljubice zadržali su autentičan izgled. U preostalom delu Cvijićeve kuće postavljena je izložba o životu, brojnim putovanjima i istraživačkom radu našeg velikog naučnika.

Radi nedeljom od 10 do 14, četvrtkom od 12 do 20, a ostalim danima, sem ponedeljka, od 10 do 17.

Železnički muzej

Muzej je bio smešten u prizemlju velelepnog zdanja Železnica Srbije, u Nemanjinoj 6, izgrađenom 1931. godine u stilu neoklasicizma. Muzej je trenutno zatvoren, ali se ispred ulaza može videti stara parna lokomotiva.

Muzejski vozovi su Šarganska osmica, Romantika i Plavi voz.

Muzeji sa zabavnim sadržajem u Beogradu – muzeji za decu

Pored prethodno navedenih, Beograd nudi i muzeje koji će zanimati i one najmlađe. U njima će na zabavan i zanimljiv način deca steći nova znanja.

Muzej iluzija

Intrigantno iskustvo, koje obavezno morate fotografisati, čeka vas u Muzeju iluzija u Nušićevoj 11, pod sloganom Zašto oči vide stvari koje mozak ne razume. Varljivi štap, klon sto, iliuzija stolice, ames soba, obrnuta soba, vorteks tunel, samo su neke od iluzija koje će svakoga ispuniti uzbuđenjem, a ne samo decu i mlade.

Radi svakog dana od 9 do 22, osim u vreme novogodišnjih i božićnih praznika (neće raditi 31, 1, 6 i 7. januara).

Muzej organizuje i pametne rođendanske proslave. Paket Kvizomanija namenjen je deci 13+, dok se za decu od 7 do 14 godina organizuju paketi Potrage za blagom. Tu su i Mozgaonice, zabavno-edukativni programi od sat vremena.

Selfi muzej

Posebno interesantan muzej za decu i one koji hoće da probude dete u sebi je EXPOSE – selfi muzej koji se nalazi u okviru Šoping centra Galerija, Bulevar Vudroa Vilsona 12, ulaz 1.

Posetioci mogu da poziraju sa ogromnim sladoledima, u bazenu sa lopticama ili zlatnom kupatilu sa mirisima, a sve zabeleženo fenomenalnim fotografijama. Pod sloganom Odmori se od realnosti, muzej nudi 27 atrakcija. Radi svakog dana od 10 do 22 sata. Organizuje proslave, rođendane, tim bildinge i sl.

Muzej čokolade

Najslađi muzej u Beogradu je Muzej čokolade. Prva soba prikazuje prašumsko poreklo čokolade, druga – kako su Evropljani poludeli za njom, treća – ljubav prema čokoladi u Srbiji od Šonde do danas, dok će nas četvrta uveriti da je do danas proizvodnja čokolade postala umetnost.

Na kraju, tu je i radionica čokolade u kojoj posetioci mogu da od osnovnih sastojaka i po svom ukusu, uz pomoć osoblja Muzeja, naprave svoju tablu čokolade.

Muzej se nalazi u Ulici Pjarona de Mondezira 18 i radi svakog dana sem ponedeljka od 10 do 20 sati. Muzej se obilazi u organizovanim grupama, na svaki sat.