Patike u kutiji

Modni antikvitet – patike

Veliki brendovi obuće sve više rade na razvoju limitiranih serija svojih ikoničnih komada, povećavajući na taj način potražnju i iščekivanje

Svojevremeno smo pisali o patikama, kako smo ih zavoleli, kako su nam postale značajne i zašto više nisu samo deo dnevne odeće. Sve je to bio deo priče o stilu i našim potencijalnim afinitetima. U međuvremenu su i neke nove činjenice obasjale ovu temu, pa ćemo ovoga puta pisati o patikama kao najpoželjnijem modnom artiklu. U svakom slučaju, najpoželjnijem iz ugla prodaje.

Iako vam je verovatno teško i da zamislite, u ovom trenutku kupovina i prodaja patika je posao koji ima potencijal da, do 2030. godine, na globalnom nivou dosegne cifru od 30 milijardi dolara. Ograničena ponuda (kažu stručnjaci), povećanje potražnje i brz razvoj globalnog tržišta čine ostalo.

Pandemija je dodatno otvorila internet tržište za ovu sportsku obuću na način koji nikada ranije nismo mogli ni da zamislimo


Amornthep.M © / Shutterstock.com

Naročita poslastica

Veliki brendovi obuće sve više rade na razvoju limitiranih serija svojih ikoničnih komada, povećavajući na taj način potražnju i iščekivanje. Na primer, prema istraživanju Forbsa, Adidas proizvodi samo 40.000 pari svakog izdanja Yeezy patika.

Ova taktika seže čak i u prošlost do, sada već davne, 1985. godine, kada je Najki lansirao Air Jordan 1, patike koje su način prodaje ubrzale do nivoa višestruko bržeg od proizvodnje kojom je brend bio u stanju da pokriva potrebe tržišta. Razlike između svake predstojeće serije su veoma male i običnom kupcu jedva vidljive, ali baš te sitne individualnosti posebna su poslastica za kolekcionare iz čitavog sveta.

Preko noći je porasla i prodaja polovnih patika i kreiran je novi prostor za kolekcionare, kako bi mogli da dođu do retkih primeraka

Kako se ukusi i tehničke karakteristike patika menjaju svake sezone, svakim lansiranjem novog proizvoda, svakom novom potvrdom slavnih ličnosti i svakom visokoprofilisanom marketinškom kampanjom, tako se i glad za ovim predmetima želje iz godine u godinu pojačava.

Pandemija je dodatno otvorila internet tržište za ovu sportsku obuću na način koji nikada ranije nismo mogli ni da zamislimo. Ovakav način prodaje permanentno je rastao, jer smo dugo živeli u okolnostima u kojima kupci nisu mogli fizički otići u radnje i probati i testirati proizvod.

Preko noći je porasla i prodaja polovnih patika i kreiran je novi prostor za kolekcionare, kako bi mogli da dođu do retkih primeraka, kojima iz godine u godinu raste vrednost.

Ako nasleđene patike ostavite da odstoje još neku godinu, vaše će se bogatstvo višestruko uvećati

Isplativo ulaganje

Zanimljivo je da je ova vrsta trgovine retkim artiklima ostvarila toliko značajan obrt, da se u pojedinim investicionim krugovima smatra robom od sličnog ulagačkog značaja kao trgovina retkim umetničkim delima.

S tim u vezi, vlasnici platforme StockX, jedne od najpopularnijih za preprodaju, pokušavaju da za svoje korisnike kreiraju iskustvo slično trgovini deonicama na berzi. Goat, najveći konkurent platformi StockX, nudi kupcima mogućnost da kupljene cipele drže u skladištu dok čekaju da im se vrednost uveća.

S druge strane, platforma Rally prikuplja, proverava i nabavlja najznačajnije stavke iz zbirki i od pojedinaca širom sveta, zatim uzima te stavke i pretvara ih u vlasničke udele koje ulagači svih veličina mogu kupiti za kreiranje svog profila. Ova platforma je započela kao mesto gde su ulagači mogli kupiti deonice retkih automobila, dok sada sve veći obrt ostvaruje prelazeći na umetnost, satove i patike. Jedna od ponuda koje su dostigle najvišu cenu na ovom području bio je par patika Air Jordan 6s koje je nosio i potpisao sam Majkl Džordan.

Nama, običnim smrtnicima kojima je nepojmljiv svet u kojem su patike valuta za uvećanje bogatstva, neobična je, na primer, sledeća situacija: jednog dana, sasvim neočekivano, javi vam se advokat iz neke daleke zemlje i saopšti da je vaš davno izgubljeni rođak odlučio da vam ostavi sef pun patika. Nemojte to olako shvatiti, jer ako nasleđeno blago ostavite da odstoji još neku godinu, vaše će se bogatstvo višestruko uvećati.

Čini se da posle ovog saznanja nećete isto gledati na patike u svom ormaru ili možda omiljeni par iz srednje škole koji je iz sentimentalnih razloga još uvek u nekoj nagužvanoj kutiji u podrumu. U svakom slučaju, mi ćemo malo prekopati po svojim ormarima.