Kolumna Mrijane Bobic Mojsilovic za novembar - Glad.

Moda

Videla sam pre nekoliko dana na internetu kako na nekoj reviji manekenka nosi gigantski ofinger, okačen na rame. Samo o toj slici mogao bi da se napravi čitav esej o savremenoj kulturi i tretiranju čoveka koji ne da više nije vešalica, nego je postao postolje za vešalicu. I onda, videla sam manekena koji na glavi nosi abažur lampe, i klozetsku šolju, i merdevine, i ako neko misli da je ovo originalno – onda nema pojma o savremenoj umetnosti, o Marselu Dišanu i, potom, na primer, o Elzi Skjapareli.

Visoka moda postala je program za pisanje političkih poruka distopijskog sadržaja, u kojoj čovek više nije ni teritorija za kačenje raznoraznih, uglavnom mračnih poruka – sada su otišli korak dalje – čovek je postao obezličeni hodajući objekat za jednokratnu upotrebu. (Ne znam da li pre da pomenem Balensijagine trake kojima se žena „pakuje” kao poštanski paket, ili Balensijagine morbidne pedofilske konotacije u najnovijoj kampanji koja je kobajagi „skandalizovala” svet).

Takozvana visoka moda danas je, u stvari, postala obezmuđena produžena ruka najstrašnijih projekata manijaka koji pokušavaju da vladaju svetom.

S druge strane, tzv. „obična moda”, oličena u promenadama na premijerama, u muzičkim spotovima i u tračerskim časopisima, i koju promovišu „zvezde”, a koju masovno kopiraju klinke diljem sveta, osim porno-look-a, donela je ideju bosih nogu. Sandala i bundi. Cipela bez čarapa. Pre petnaestak godna, muzički spotovi doneli su modu golih stomaka i farmerki spuštenih toliko da se vide trake tanga gaća, i klinke širom sveta išle su golih leđa i stomaka, čak i ako su živele u Vinipegu, Vladivostoku ili u Beogradu, smrznute kao vrapci. I, onda, deca su masovno nosila mrtvačke glave na patikama i majicama, mladići su spuštali farmerke kao mladi američki gangster reperi – nesvesni da su spuštene farmerke u američkim zatvorima značile samo jednu stvar.

Ideja o dobrovoljnom ropstvu tako se, nažalost, upravo preko mode, koja je nekada bila ultimativna teritorija slobode, uvlači u mnoge živote. Napraviti od maski – koje su simbolički znak ućutkivanja i bezličnosti – modni detalj, dovelo je svet dotle da je danas u takozvanoj visokoj modi i bukvalno i simbolički lice nebitno – važno je samo telo koje je pokretni nosač svih simbola porobljavanja čoveka.

Dakle, nije više pitanje da li si moderan, nego da li si svoj.