devojka gura kazaljke sata

Skjapareli – novi život nadrealističkog sna

Kreativni zaokret dostojan Elsine nadrealističke zaostavštine desio se u proleće 2019, kada za umetničkog direktora brenda dolazi Danijel Rouzberi

Ako vas je poslednjih godina zainteresovao brend Skjapareli, moguće je i da ne znate ništa o njegovoj zanimljivoj istoriji – nastanku, nestanku i ponovnom rađanju u 21. veku, kada je sećanje na njega gotovo izumrlo.

Iako je prvu polovinu 20. veka obeležilo rivalstvo dve modne suparnice – Else Skjapareli i Koko Šanel – u drugoj polovini istog stoleća ova prva je gotovo nestala sa scene i sav njen bogati rad i legendarna saradnja sa nadrealističkim umetničkim pokretom ostao je samo predmet istraživanja istorije i sociologije mode.

Prekretnica u Elsinom životu

Rođena 1890. u Rimu, od oca profesora orijentalne književnosti i majke poreklom od Medičija, odrastala je u porodici aristokrata i intelektualaca. Nakon prvih trideset godina života, koji su obeležile selidbe od Londona do Njujorka, boemski život, udaja, rođenje ćerke i konačno razvod, obrela se u Parizu 1922, spremna da započne novo poglavlje.

Njen krug prijatelja, umetnika i boema u Parizu uvećavao se preko noći. Tako će se, kao pratnja prijateljici, jednog dana naći u salonu Pola Poarea, najvećeg predstavnika visoke mode toga doba. Čekajući prijateljicu isprobavala je neke komade, svesna da nije u prilici da ih priušti. Ipak, Poareu je bilo jasno da pred sobom ima netipičnu ženu, koja bi mogla skrenuti pažnju na njegov brend, koji se nakon rata borio sa pridobijanjem sveže klijentele.

Tako će ona, iako bez sredstava, postati ponosna vlasnica nekih izuzetnih odevnih kombinacija. Ovo iskustvo visoke mode – luksuz, kvalitet, dizajn, boje, materijali, vezovi i forme, zapaliće iskru u Elsi i postati jedna od prekretnica u njenom životu.

Njena kreativna povezanost, koja je davala rezultat u oba smera, vodi i do Dalija, ali jednako snažno i do Milene Pavlović Barili

Ubrzo, ona, najpre u svom stanu, započinje svoju novu životnu i modnu avanturu. Od 1929. pa nadalje bila je pokretač brojnih inovacija u pogledu materijala, krojeva, detalja i dodataka: kišni ogrtač od gumirane vune i svile, kombinezoni s vidljivim patent-zatvaračima (nakon kojih će uslediti patent-zatvarači u boji), prva večernja, drapirana haljina s dubokim dekolteom koja će dati ton modi tridesetih i onome što nam je poznato kao zlatno doba Holivuda.

Njoj dugujemo i ženska odela sa naramenicama, koja su kasnije postala power suits osamdesetih, ali i crno-bele večernje haljine kao odrednicu stila. Za Elsu vezujemo i slike jastoga na haljinama, crni plišani ogratač sa zlatnim vezom i ekscentrične šešire u formi cipele kao i mad cap šešir, koji je kopiran do te mere da bi se moglo reći kako je bila jedan od najplagiranijih dizajnera svoje epohe.

Rođena 1890. u Rimu, od oca profesora orijentalne književnosti i majke poreklom od Medičija, odrastala je u porodici aristokrata i intelektualaca

Povezanost sa umetničkom scenom nadrealista neprestano se oslikavao u njenom radu, a brojni uticajni i kreativni ljudi tridesetih godina, žudeli su da ponesu dizajn sa potpisom Skjapareli. O tome svedoče i imena njenih slavnih klijentkinja: Marlen Ditrih, Ketrin Hepbern, Greta Garbo, Loren Bekol, Gala Dali, Vivijen Li, Džindžer Rodžers, Žilijet Greko, Me Vest… Njena kreativna povezanost, koja je davala rezultat u oba smera, vodi i do Dalija, ali jednako snažno i do Milene Pavlović Barili.

Novi početak

Ipak, sve to nije bilo dovoljno da ovaj brend preživi Drugi svetski rat. Nakon kraće borbe sa vetrenjačama, grcajući u dugovima, 1954. godine vrata modne kuće Skjapareli će se zatvoriti, činilo se zauvek.

Do kraja njenog života sedamdesetih godina prošlog veka, jedini glas koji se od nje čuo bila je autobiografija Šokantan život koja nam je osvetlila sve detalje iz njenog zanimljivog životnog putovanja. Ipak, pokazaće se da je i nakon kraja moguć početak, što je sasvim u duhu Elsine priče.

Za Elsu vezujemo i slike jastoga na haljinama, crni plišani ogratač sa zlatnim vezom i ekscentrične šešire u formi cipele, kao i mad cap šešir

Godine 2007. vlasnik modne kuće Tods, Dijego dela Vale otkupio je prava na korišćenje ovog imena, ali tek kada je Marko Zanini imenovan na čelo firme u maju 2013, detalji oživljavanja brenda dospeli su do javnosti.

Ova modna kuća ubrzo je nomovana za povratak u Sindikalnu komoru visoke mode Francuske, zahvaljujući hiperekskluzivnoj poslovnoj strategiji, koju od tada sprovodi.

Ipak, kreativni zaokret dostojan Elsine nadrealističke zaostavštine desiće se u proleće 2019, kada za umetničkog direktora brenda dolazi Danijel Rouzberi, čije je razumevanje rukopisa Else Skjapareli, protkano nitima savremenog trenutka, postavilo ovu kuću na mesto koje mu i pripada, dovodeći je u žižu modne javnosti.

Među njenim slavnim klijentkinjama bile su: Marlen Ditrih, Ketrin Hepbern, Greta Garbo, Loren Bekol, Gala Dali, Vivijen Li, Džindžer Rodžers, Žilijet Greko, Me Vest

„Ne postoji nijedan deo mene koji želi da na bilo šta stavi jastoga, a mislim da ni Skjapareli to ne bi želela”, kaže Danijel, pozivajući se na dizajn brenda iz tridesetih godina prošlog veka.

Jastog mu i nije potreban, jer je ova modna kuća donela neke od najkreativnijih modnih kampanja u proteklih nekoliko sezona, kojom bi ne samo Elsa, već i njen prijatelj Dali, bili bezrezervno oduševljeni.

Ako niste pratili šta se dešava na modnom nebu visoke mode u proteklih nekoliko godina, predlažemo vam da uplovite u nadrealističku bajku Danijela Rouzberija i ponovnog života zlatnog doba Holivuda.