Ovan - zodijački znak, u pozadini se vide zvezde.

Mitološka priča o znaku Ovna

U jednoj od pokrajina Grčke živeo je kralj Atamant koji je oženio Nefelu – nimfu oblaka, a potajno bio zaljubljen u Inu – kćer tebanskog kralja.

U tom braku, Nefela mu je rodila sina Friksa i kćer Helu.

Saznavši da je zaljubljen u drugu ženu, napustila je muža i vratila se bogovima, vidno povređena. Atamant je oženio Inu i ona mu je postala druga žena.

Ina nije volela Friksa i Helu. Bila je jako ljubomorna na njih, ne mireći se sa činjenicom da će Friks naslediti presto.

Jednom prilikom je podmitila kraljeve glasnike da kažu Atamantu kako treba da žrtvuje sina i kćer.

Dugo oklevajući, ali na nagovor Ine, ipak je teška srca pristao da ih žrtvuje.

Nefela je osetila da su joj deca u opasnosti, te je zamolila bogove za pomoć.

Prvi se odazvao Hermes i doveo potomka boga Posejdona i Temiste – krilatog ovna zlatnog runa koji je govorio i znao da leti – Krizomala.

Na dan kada je trebalo da budu žrtvovani Friks i Hela, pojavila se njihova majka sa krilatim ovnom koji ih je spasio i na čijim leđima su odleteli put Kolhide, zemlje na obali Crnog mora.

Friks je kasnije Zevsu žrtvovao ovna, a njegovo runo čuvao u vrtu boga Aresa. Runo je čuvao strašni zmaj koji je bljuvao vatru. Zevs ga je zbog te žrtve uzdigao na nebo.

Kventin Tarantino © D-VISIONS / Shutterstock.com

Odlučni, hrabri, impulsivni

Simbol znaka Ovna je da vodi druge i da ih štiti. Ovi ljudi vole život pun akcije. To su samopouzdane i neustrašive osobe. Vole da vladaju i da nameću svoju volju. Imaju veliku moć ubeđivanja. Odlučni, hrabri, često pomalo impulsivni i brzopleti. Rano se probijaju kroz život, teško izvršavajući tuđa naređenja. Spremni su na žrtve pod uslovom da im se priznaju zasluge i trud. Pobednički duh i strastveni temperament ih vodi u nestrpljivost. Trebalo bi da budu obazriviji u donošenju odluka, trudeći se da ne žure i brzopleto rešavaju situacije koje im se nađu na putu. Željni su stalnog dokazivanja; vodi ih jak nagon ka realizaciji zamišljenog.

Sara Džesika Parker © lev radin / Shutterstock.com

Poznati rođeni u znaku Ovna:

  • Mima Karadžić
  • Srđan Žika Todorović
  • Slaven Došlo
  • Sara Džesika Parker
  • Kventin Tarantino
  • Maraja Keri