Merino vuna za korak ispred ostalih

Uz modernu tehnologiju predenja i tretiranja vlakana, od merino vune se dobijaju izvanredne tkanine koje na mnogim frontovima nadmašuju materijale kao što su pamuk ili sintetika

Ako i danas osetite nemir pri sećanju na rolke ili hulahop čarape iz detinjstva, sa samog kraja prošlog veka, onda i vi, kao i neki od nas, još uvek u velikom krugu izbegavate zimske predmete od vune. Dugo je vremena bilo potrebno, nakon tih prvih susreta sa ovim materijalom prirodnog porekla, da se usvoje sve njegove dobre karakteristike i ono što ga čini jednom od najpoželjnijih tkanina na planeti. Prvo je bilo potrebno zaboraviti sate i sate pokušaja da se umiri iritirana koža, zatim prihvatiti ideju da je zbog termoregulacionih svojstava vuna najbolji saveznik toploti tela, kako leti tako i zimi; na kraju, spoznati i da nisu sve vrste vune jednake. A zaista nisu, i kada se to uzme u obzir, predlažemo vam da date šansu i posebno mesto u svom ormaru vuni poreklom od merino ovce. Evo i malog vodiča kroz naše razloge zašto smo zavoleli merino vunu.

Savršen sklad merino vune

Merino vuna je puno finija i mekša od obične vune. Dobija se od merino ovaca koje pasu na visoravnima Australije i Novog Zelanda. Od 12. veka, kada se ova vrsta ovaca razvila, prepoznata je po najmekšem krznu, finom na dodir. Uz modernu tehnologiju predenja i tretiranja vlakana, od merino vune dobijaju se izvanredne tkanine koje na mnogim frontovima nadmašuju materijale kao što su pamuk ili sintetika. Merino vuna u savršenom skladu spaja stil, udobnost i kvalitet.

Kada je vruće, vlakna upijaju vlagu tela i isparavaju je izvan tkanine – održavajući vas prijatno rashlađenima i suvima

Kada je reč o koristima od nošenja vunene odeće, počinje se uvek od teme termoregulacije. Merino vuna je modni prirodni sistem za kontrolu toplote tela. Kada je vruće, vlakna upijaju vlagu tela i isparavaju je izvan tkanine – održavajući vas prijatno rashlađenima i suvima. Zvuči neobično danas, kada za vrelih dana idemo sa minimalnim komadima tkanine na sebi, ali ako pogledate istoriju naših krajeva videćete da su se i leti i zimi nosili materijali od vunenog sukna. S druge strane, zagrejana isparenja našeg tela kondenzuju se unutar vlakna, i održavaju nas prijatno ugrejanima.

Merino vuna u savršenom skladu spaja stil, udobnost i kvalitet

Kako ovo pominjanje isparenja ne bi dobilo neprijatan obrt, priča o vuni će biti priča sa još jednim pozitivnim ishodom. Naime, merino vuna upija sve molekule mirisa i oslobađa ih tek nakon pranja. Koliko god vruće bilo, osećaćete se sveže celog dana. Vaša majica ili košulja od merino vune neće mirisati – kao što što će biti slučaj sa, na primer, pamučnom košuljom. Sem toga, ne morate ih prati svaki put kada ih nosite. Samo ih okačite na otvorenom i, poželjno, hladnom mestu i ponovno uživajte sledećeg dana. Nipošto ne bismo voleli da se ovaj savet zloupotrebi jer, svakako, i vunena odeća želi da bude higijenski tretirana.

Drugačija od drugih tkanina

Kada do pranja dođe, i tu ćete se prijatno iznenaditi. Merino vuna je iznenađujuće fina tkanina koja lako otpušta vodu. Osušiće se mnogo pre ostalih odevnih predmeta. Prirodno zaštitni spoljni sloj vaše košulje ili majice od merino vune sprečiće upijanje mrlja. Međutim, kada se vaš omiljeni predmet ipak isprlja, samo ga operite na niskoj temperaturi.

Merino vuna upija sve molekule mirisa i oslobađa ih tek nakon pranja. Koliko god vruće bilo, osećaćete se sveže celog dana

I sledeća faza održavanja donosi dobre vesti. Elastična svojstva merino vlakna čine ga izuzetno otpornim na gužvanje. Ako svoju košulju okačite da se osuši na vešalici, peglanje neće biti neophodno. Kada ste na putu, iz kofera samo raspakujte komade od merino vune, obesite ih na pola sata i sve će biti u redu. Ova tkanina će vam biti vrhunski saputnik u pokretu.

Na samom kraju – ono što je čini posebnom i drugačijom od vune našeg detinjstva i zašto je za korak ispred drugih vrsta vune. Merino vuna čini čuda za ljubitelje stila s osetljivom kožom. Istraživanja pokazuju da nošenje majica ili džempera od merino vune značajno smanjuje simptome ekcema kod odraslih i dece kada se uporedi sa ostalim tkaninama. Ovo hipoalergensko vlakno neguje vašu kožu nežno i s velikom pažnjom. Superfina vlakna merino vune debljine su samo 17 mikrona. Poređenja radi, ljudska kosa ima debljinu između 60 i 180 mikrona. Šta to zapravo znači? Merino vuna je fleksibilnija, meko se savija uz vašu kožu i nimalo ne svrbi.

Ovo hipoalergensko vlakno neguje vašu kožu nežno i s velikom pažnjom

Sve to su karakteristike koje su, od ružne uspomene, vunu učinile izvorom luksuznog uživanja i, uz kašmir, jednim od bitnijih modnih razloga zbog kojeg, u ovim odraslim danima, jedva čekamo zimu.