Merino vuna – šta je merino vuna i zašto je toliko dobra?

Merino vuna se odnosi na prirodni materijal koji se savršeno prianja uz telo, omogućuje koži da nesmetano diše i pruža nam maksimalnu udobnost pri svakom načinjenom koraku.

Uz modernu tehnologiju predenja i tretiranja vlakana, od merino vune se dobijaju izvanredne tkanine koje na mnogim frontovima nadmašuju materijale kao što su pamuk ili sintetika.

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili rasvetljavanju nedoumice šta je zapravo merino vuna i zbog čega je odeća od merino vune toliko popularna?

Merino vuna – odeća za korak ispred svih

Ako i danas osetite nemir pri sećanju na rolke ili hulahop čarape iz detinjstva, sa samog kraja prošlog veka, onda i vi, kao i neki od nas, još uvek u velikom krugu izbegavate zimske predmete od vune. 

Dugo je vremena bilo potrebno, nakon tih prvih susreta sa ovim materijalom prirodnog porekla, da se usvoje sve njegove dobre karakteristike i ono što ga čini jednom od najpoželjnijih tkanina na planeti

Prvo je bilo potrebno zaboraviti sate i sate pokušaja da se umiri iritirana koža, zatim prihvatiti ideju da je zbog termoregulacionih svojstava vuna najbolji saveznik toploti tela, kako leti tako i zimi; na kraju, spoznati i da nisu sve vrste vune jednake. 

A zaista nisu, i kada se to uzme u obzir, predlažemo vam da date šansu i posebno mesto u svom ormaru vuni poreklom od merino ovce

Evo i malog vodiča kroz naše razloge zašto smo zavoleli merino vunu.

Merino vuna za pletenje – šta čini savršen sklad merino odeće?

Ekstra fina merino vuna je, kao što samo ime nalaže, puno delikatnija i mekša od obične vune

Dobija se od merino ovaca koje pasu na visoravnima Australije i Novog Zelanda. Od 12. veka, kada se ova vrsta ovaca razvila, prepoznata je po najmekšem krznu, prijatnim na dodir. 

Zahvaljujući neverovatnom progresu tehnološke industrije tokom posednjih nekoliko decenija, od merino vune dobija se 100% ekstra fina tkanina koje na mnogim frontovima nadmašuje materijale poput pamuka, viskoze ili sintetike

Merino vuna u savršenom skladu spaja stil, udobnost i kvalitet.

Kada je vruće, vlakna upijaju vlagu tela i isparavaju je izvan tkanine – održavajući vas prijatno rashlađenima i suvima.

Stoga možete odabrati čitav spektar proizvoda, od majica dugih rukava, preko kapa, pa sve do aktivnog veša, jer ćete pouzdano znati da će vas tokom celog dana pratiti osećaj svežine i komfora.

Merino vuna – benefiti za kožu i telo

Kada je reč o koristima od nošenja vunene odeće, počinje se uvek od teme termoregulacije. Merino vuna je modni prirodni sistem za kontrolu toplote tela

Tokom vrućina i sparne letnje sezone, vlakna upijaju vlagu tela i sprovode je u atmosferu, izvan tkanine. Na taj način je vaša koža zaštićena od potencijalnih iritacija prouzrokovanih znojenjem.

Zvuči neobično danas, kada za vreme vrelih dana idemo sa minimalnim komadima tkanine na sebi, ali ako pogledate istoriju naših krajeva videćete da su se i leti i zimi nosili materijali od vunenog sukna. 

S druge strane, zagrejana isparenja našeg tela kondenzuju se unutar vlakna, i održavaju nas prijatno ugrejanima.

Kako ovo pominjanje isparenja ne bi dobilo neprijatan obrt, priča o vuni će biti priča sa još jednim pozitivnim ishodom. Naime, merino vuna upija sve molekule mirisa i oslobađa ih tek nakon pranja

Koliko god vruće bilo, osećaćete se sveže tokom celog dana. 

Bilo da je u pitanju ženska ili muška majica, džemper, čarape pa čak i ćebe od merino vune, nijedan od proizvoda neće mirisati – kao što što će biti slučaj sa, na primer, pamučnom košuljom. 

Sem toga, ne morate ih prati svaki put kada ih nosite. Samo ih okačite na otvorenom i, poželjno, hladnom mestu i ponovno uživajte sledećeg dana. Nipošto ne bismo voleli da se ovaj savet zloupotrebi jer, svakako, i vunena odeća želi da bude higijenski tretirana.

Održavanje odeće od merino vune

Kada do pranja dođe, i tu ćete se prijatno iznenaditi. 

Merino vuna je iznenađujuće fina tkanina koja lako otpušta vodu. Osušiće se mnogo pre ostalih odevnih predmeta. Prirodno zaštitni spoljni sloj vaše košulje ili majice od merino vune sprečiće upijanje mrlja

Međutim, kada se vaš omiljeni proizvod ipak isprlja, samo ga operite na niskoj temperaturi.

I sledeća faza održavanja donosi dobre vesti – elastična svojstva merino vlakna čine ga izuzetno otpornim na gužvanje. 

Ako svoj aktivni veš od merino vune ili košulju okačite da se osuši na vešalici, peglanje neće biti neophodno. Kada ste na putu, iz kofera samo raspakujte komade od merino vune, obesite ih na pola sata i sve će biti u redu. 

Ova tkanina će vam biti vrhunski saputnik u pokretu.

Zbog čega se proizvodi od merino vune izdvajaju?

Na samom kraju – ono što je čini posebnom i drugačijom od vune našeg detinjstva i zašto je za korak ispred drugih vrsta vune.

Merino vuna čini čuda za ljubitelje stila s osetljivom kožom

Istraživanja pokazuju da nošenje merino vuna majici ili druge merino odeće, značajno smanjuje simptome ekcema kod odraslih i dece kada se uporedi sa ostalim tkaninama. 

Ovo 100% hipoalergensko vlakno neguje vašu kožu nežno i s velikom pažnjom. Superfina vlakna merino vune debljine su samo 17 mikrona. Poređenja radi, ljudska kosa ima debljinu između 60 i 180 mikrona. 

Šta to zapravo znači? 

Merino vuna je fleksibilnija, meko se savija uz vašu kožu i nimalo ne svrbi. 

Sve to su karakteristike koje su, od ružne uspomene, vunu učinile izvorom luksuznog uživanja i, uz kašmir, jednim od bitnijih modnih razloga zbog kojeg, u ovim odraslim danima, jedva čekamo zimu.