Devojka u dugoj plavoj jaljini od viskoze

Viskoza – šta je viskoza i koje su njene karakteristike?

Viskoza je jedan od najpopularnijih materijala današnjice zbog svojih fizičkih svojstava. Zahvaljujući mnogim kvalitetima i jednostavnoj proizvodnji, ovaj materijal je popularan u svim industrijama – ne samo tekstilnoj i modnoj.

Takođe, dobra je zamena za pamuk i može se koristiti umesto luksuznih tkanina poput brokata i tafta, a može se naći i u nekim ženskim higijenskim proizvodima i čak kao niti u sastavu automobilskih guma.

Pitate se da li je viskoza rastegljiva, kako se pere i pegla i da li je najbolji izbor za letnju odeću?

U nastavku teksta pronađite odgovor na ova i mnoga druga pitanja. Saznajte sve o viskozi, da li je viskoza prirodan materijal ili veštački, koje poreklo ima kao i njene fizičke karakteristike koje je čine jednim od omiljenih materijala mnogih.

Šta je viskoza – materijal nastao prirodnim ili veštačkim putem?

Priča o viskozi najčešće započine raspravom o njenom poreklu:

Da li je viskoza prirodan materijal ili veštački?

Mnogi ljudi, zapravo ne znaju gde da je svrstaju. Zato smo odlučili da ovu misteriju razjasnimo i postavimo je tamo gde zapravo i pripada – na mesto najprijatnijeg letnjeg materijala prirodnog porekla.

Proizvodi se od celuloze drveta i bambusa, kao i od biljaka poput šećerne trske i soje, a viskoza napravljena od bambusa poznat je eko materijal.

Viskoza – poreklo ovog popularnog materijala

Viskoza je zapravo podvrsta rajona. Rajon je izuzetno svestrana vrsta materijala, i to uglavnom zbog svoje neverovatne sposobnosti oponašanja drugih tkanina. Njegova svestranost omogućila mu je da poprimi svojstva slična svili, pamuku i mnogim drugim materijalima.

Dakle, odgovor na pitanje o poreklu materijala je sledeća – da viskoza jeste materijal dobijen sintetičkim putem, ali su sirovine za proizvodnju dobijene od prirodnih materijala.

Zašto onda viskoza spada u polusintetičke materijale?

Glavni sastojak rajona je drvena pulpa, pa bi se moglo tvrditi da je reč o prirodnoj tkanini, ali ovaj sastojak iz prirode podnosi dugotrajni proizvodni proces pre nego što zapravo postane nosiva tkanina.

Da, dolazi iz prirodne drvene pulpe, ali nakon obrade postaje gusta tečnost nalik medu, koja se zatim taloži u čvrstom obliku. Otuda dolazi i naziv polusintetička tkanina.

Postoje tri vrste rajona: 

  • modalni
  • liocelni
  • viskozni

Viskozni rajon izvorno je poznat kao veštačka svila zbog svojih glatkih, sjajnih svojstava. Dobio je ime po viskoznoj vrsti tečnosti (što znači zgužvanoj, gustoj i lepljivoj), koja se, nakon što se nataloži u čvrstom obliku, može koristiti za materijal ili tkaninu.

Proces proizvodnje – kako nastaje viskoza?

Proces proizvodnje podrazumeva sitnjenje drveta a zatim njegovu hemijsku obradu. U procesu se koriste:

  • ugljen disulfid
  • sumporna kiselina
  • amonijak
  • aceton
  • kaustična soda

Usled dejstva kaustične sode i ugljen disulfida na celulozu, nastaje gusta masa koja se zatim provlači kroz razređenu sumpornu kiselinu. Zatim se iz mase oslobađa celuloza i to u posebnom obliku – u obliku tankih, viskoznih niti

“Viskoza ima težak pad i to joj omogućava da laska figuri tela, što nije uvek slučaj sa pamukom, lanom i svilom, materijalima koje najčešće nosimo direktno uz telo”

Viskoza – karakteristike materijala od viskoze

Zašto je viskoza jedan od najzastupljenijih materijala za izradu odeće? Pa upravo zbog njenih karakteristika!

Viskoza je veoma popularno vlakno za rad, jer se jednako dobro stapa sa veštačkim i prirodnim materijalima. Najčešće se proizvodi u beloj boji, a zatim se u procesu proizvodnje jednostavno može obojiti u najrazličitije nijanse.

Veoma je lagan materijal, ne poprima toplotu tela i ima težak pad, što mu omogućava da laska figuri tela – što nije uvek slučaj sa pamukom, lanom i svilom, materijalima koji se najčešće nose direktno uz telo.

Viskoza je udobna, mekana, visokoupijajuća i ne izaziva alergijske reakcije na koži, pa se veoma često kombinuje sa pamukom u proizvodnji odeće koja je u direktnom dodiru sa kožom.

Pitate se da li je viskoza rastegljiva?

Viskoza ima veliki stepen elastičnosti, što odeći pruža dodatnu udobnost. Upravo zbog ove osobine i velike moći upijanja, viskoza je dominantan materijal u proizvodnji odeće za trening.

“Nije baš raskošna kao svila, ali može vam dati sličan osećaj luksuza – s istim mekanim dodirom pod prstima”

Viskoza – pranje i peglanje odeće od viskoze

Za razliku od pamuka, izdržljivost viskoze u mokrom stanju slabi, pa je znatno nežnija i ne trpi visoke temperature. Međutim, održavanje odeće od viskoze – pranje i peglanje nimalo nije komplikovano.

Još jedan razlog zašto volimo viskozu je upravo to – većinu komada odeće od viskoze nije neophodno peglati! Oni koji nisu zadovoljni gotovim izgledom svoje odeće od viskoze i koji vole savršeno glatke površine, po želji preko odeće mogu preći peglom – sve dok temperatura pegle ne prelazi srednju toplotnu postavku.

Kada je u pitanju pranje, odeća od viskoze se pere na najviše 60 stepeni Celzijusa, dok je za odeću u boji preporučena temperatura 40 stepeni Celzijusa. Takođe, preporučuje se i ručno pranje, kao i pranje u mašini bez centrifuge.

Viskoza – materijal koji je omiljeni tokom letnjih dana

Nakon svih navedenih karakteristika ovog materijala, jasno je zašto je jedan od omiljenih materijala za izradu odeće. Kada su u pitanju letnji materijali viskoza je savršen izbor ukoliko želite da se osećate prijatno. Kako je mekana, lagana, elastična i udobna, a pritom nije zapaljiva, veoma često možemo naići i na naziv veštačka svila.

Iako nije baš raskošna kao svila, može vam dati sličan osećaj luksuza – sa istim mekanim dodirom pod prstima. Viskoza je leti najbolji izbor za materijal, zato što je nezamenljiv osećaj teške hladne tkanine koja vam se uvija oko nogu i pleše za vama dok se pod nogama topi vreli asfalt.

Ako nam ne verujete, prvom prilikom obucite svoju omiljenu dugačku haljinu od viskoze i zaplešite gradom.