zivotni-stil
zena u haljini sedi na stepenicama

Viskoza – potcenjena vladarka leta

Pored izvikanih svila, pamuka i lanova, većina nas će na kraju odabrati viskozu, koja će nam kupiti barem malo svežine i mira dok se topimo na vrelom gradskom asfaltu

Kada u gradu temperatura poraste i kreće se između 35 i 40 stepeni Celzijusa, kao što je slučaj poslednjih dana, modne odluke se preko noći svedu na svoju suštinu.

Suština će u ovom slučaju biti, na prvom mestu, odabir materijala. I pored izvikanih svila, pamuka i lanova, većina nas će na kraju odabrati viskozu, koja će nam kupiti barem malo svežine i mira dok se topimo na vrelom gradskom asfaltu.

Ipak, priča o viskozi najčešće započinje raspravom o njenom poreklu: da li je prirodni ili veštački materijal.

Mnogi, zapravo, ne znaju gde da je svrstaju. Zato smo odlučili da ovu misteriju razjasnimo i postavimo je tamo gde zapravo i pripada, na mesto najprijatnijeg letnjeg materijala prirodnog porekla.

Viskoza ima težak pad i to joj omogućava da laska figuri tela, što nije uvek slučaj sa pamukom, lanom i svilom, materijalima koje najčešće nosimo direktno uz telo

Polusintetička tkanina

Viskoza je zapravo podvrsta rajona. Rajon je izuzetno svestrana vrsta materijala, i to uglavnom zbog svoje neverovatne sposobnosti oponašanja drugih tkanina. Njegova svestranost omogućila mu je da poprimi svojstva slična svili, pamuku i mnogim drugim materijalima.

Može se koristiti u gotovo bilo kojoj vrsti odeće koja vam pada na pamet. Poznat kao regenerisani, polusintetički tekstilni vlaknasti materijal, izrađen je od celuloze, podloge od pamuka ili drvenih opiljaka, odnosno pulpe.

Dakle, odgovor na pitanje o poreklu materijala je sledeće – da, viskoza jeste materijal dobijen sintetičkim putem, ali su osnovne sirovine za proizvodnju dobijene od prirodnih materijala.

Kako bismo vas još malo zbunili, navešćemo da viskoza spada u polusintetičke materijale. Glavni sastojak rajona je drvena pulpa, pa bi se moglo tvrditi da je reč o prirodnoj tkanini, ali ovaj sastojak iz prirode podnosi dugotrajni proizvodni proces pre nego što zapravo postane nosiva tkanina.

Viskoza jeste materijal dobijen sintetičkim putem, ali su osnovne sirovine za proizvodnju dobijene od prirodnih materijala

Da, dolazi iz prirodne drvene pulpe, ali nakon obrade postaje gusta tečnost nalik medu, koja se zatim taloži u čvrstom obliku. Otuda i dolazi naziv polusintetička tkanina.

Ne samo za odeću

Zbog toga je vrlo popularno vlakno za rad, jer se jednako dobro stapa i sa veštačkim i prirodnim materijalima. Pritom je to vrlo lagan materijal, ne poprima toplotu tela i ima težak pad, i to mu omogućava da laska figuri tela, što nije uvek slučaj sa pamukom, lanom i svilom, materijalima koje najčešće nosimo direktno uz telo.

Ako dodamo i izdržljivost vlakana koja se sporo habaju, biće vam još jasnije zašto je njegova primena toliko široko rasprostanjena.

Zahvaljujući mnogim kvalitetima i jednostavnoj proizvodnji, ovaj materijal je popularan u svim industrijama – ne samo tekstilnoj i modnoj. Dobra je zamena za pamuk i može se koristiti umesto nekih luksuznih tkanina poput brokata i tafta, ali može se naći i u nekim ženskim higijenskim proizvodima i čak kao niti u sastavu automobilskih guma.

Zahvaljujući mnogim kvalitetima i jednostavnoj proizvodnji, popularna je u svim industrijama – ne samo tekstilnoj i modnoj

Ova vrsta rajona izvorno je bila poznata kao veštačka svila, zbog svojih glatkih, sjajnih svojstava. Postoje tri vrste rajona: modalni, liocelni i viskozni.

Ovaj naš, viskozni, o kome danas pričamo, dobio je ime po viskoznoj (što znači zgužvanoj, gustoj i lepljivoj) vrsti tečnosti koja se, nakon što se nataloži u čvrstom obliku, može koristiti za materijal ili tkaninu. Tako barem kažu tehnolozi.

Materijal koji hladi

Zašto još volimo viskozu? Da – većinu stvari napravljenih od viskoze zapravo nije neophodno peglati! Ako i niste zadovoljni gotovim izgledom svoje odeće od viskoze i ako ste od onih koji vole savršeno glatke površine, naravno da možete preći peglom preko gotovog proizvoda – sve dok temperatura pegle ne prelazi srednju toplotnu postavku.

I na kraju, viskoza je savršen izbor ako želite da se osećate prijatno. Odeća od viskoze nije zapaljiva, vrlo je mekana i izuzetno lagana. Nije baš raskošna kao svila, ali može vam dati sličan osećaj luksuza – s istim mekanim dodirom pod prstima.

Nije baš raskošna kao svila, ali može vam dati sličan osećaj luksuza – s istim mekanim dodirom pod prstima

Viskoza je leti najbolji izbor za materijal i zato što je nezamenljiv osećaj teške, hladne tkanine koja vam se uvija oko nogu i pleše za vama dok se vreli asfalt pod nogama topi.

Ako nam ne verujete, već danas obucite svoju omiljenu dugačku haljinu od viskoze i zaplešite gradom.