Mala tašna u ruci žene

Kako su nas osvojile malene tašne

Trend male torbice nametnuo se kao tema još u februaru 2019. godine, kada je francuski modni debitant Žakmis predstavio Mini Le Chiquito, verziju svoje najprodavanije mini-torbice

Da li se i vi ovih dana borite da u minijaturni prostor vaše nove tašne ugurate novčanik, ključeve i sve veći i veći telefon? Ako ste došli u tu fazu i pitate se: gde mi se dede ona ceger tašna od pre par godina, u kojoj se moglo naći sve, od laptopa do dnevne presvlake, znajte da su vas život i modna realnost nekako uzeli pod svoje, a da niste ni primetili.

Trend male torbice nametnuo se kao tema još u februaru 2019. godine, kada je francuski modni debitant Žakmis (Jacquemus) predstavio Mini Le Chiquito, verziju svoje najprodavanije mini-torbice o kojoj smo već pisali. Jedva dovoljno velika da u nju stane barem vaš omiljeni karmin, malu torbicu pratio je talas ismevanja na društvenim mrežama, gde su je često poistovećivali sa asesoarima za lutku Barbi.

Poneko je ipak i razumeo ironijski odmak i Žakmisovu želju da se našali, jer je originalno torba bila napravljena za pistu, a ne za prodaju. Ipak, nesumnjivo je da je nadahnuo brojne imitacije. Luj Viton i Prada, nedugo zatim, predstavili su svoju verziju nano torbica.

Za žene je torbica oduvek odraz menjanja ekonomske stvarnosti i rodnih uloga, pa se može reći da je njena pozicija, u neku ruku, bila i politička

Koliko nam je zapravo veličina tašne bitna? Za žene je torbica oduvek odraz menjanja ekonomske stvarnosti i rodnih uloga, pa se može reći da je njena pozicija, u neku ruku, bila i politička. Dok će velika torba – koliko god bila ružna ili skupa – uvek imati određenu snažnu poruku, male su, pak, kroz istoriju neretko bile ismevane, sve u paketu sa damama koje su ih posedovale.

Do kraja 18. veka torbice su bile mali, uniseks modni pribor, koji je sadržao kovani novac i ništa drugo

Do kraja 18. veka torbice su bile mali, uniseks modni pribor, koji je sadržao kovani novac i ništa drugo. Zapravo, ove vrećice su imale više toga zajedničkog sa novčanicima nego s tašnama. Mogle su se nositi u džepu ili bi nonšalantno visile sa pojasa.

Žene tada nisu imale potrebe za bilo čim, sem male količine novca u torbici, jer su njihove široke podsuknje ostavljale dovoljno mesta za prostrane džepove. Dok su muškarci imali džepove različitih veličina ušivene u kapute, prsluke i pantalone, koji su često podrazumevali i dugačke džepove za flaše sakrivene u unutrašnjosti kaputa, ženski džepovi bili su zasebni odevni predmeti koji su se nosili na traci oko struka, ispod haljine, a pristupalo im se kroz proreze u šavovima haljine.

Prema istorijskim izvorima, ženski džep mogao je sadržati njenu vrećicu-torbu, kao i ostale potrepštine, uključujući džepnu knjigu, hrpu ključeva, futrolu za igle, bočicu s mirisom i, u zavisnosti od godišnjeg doba, pomorandžu ili jabuku. Od vremena predstavljanja torbice, krajem 18. veka, njena će veličina rasti i opadati zajedno s volumenom ženskih džepova.

Danas, kada su ženske pantalone, haljine, pa čak i venčanice neretko opremljene prostranim džepovima, sićušna torbica mogla bi biti dovoljna za sve ostale potrepštine

Dramatična promena u ženskoj modi, ubrzana Francuskom revolucijom 1789, označila je kraj za eru džepova. Glomazne forme uništile bi vitku liniju svedenih haljina ampir stila, koje su nam većinom danas poznate iz ekranizacija romana Džejn Ostin.

Male, ručne tašne, poznatije kao mrežice, često ukrašene resama ili vezom, postale su bitan pribor. Žene su nosile manje-više ukrasnu torbu sa svakom haljinom, neke pričvršćene za struk, a neke okačene na ruku dugim vrpcama. Osim što su osiguravale preko potrebno spremište, mrežice su skretale pažnju i na tek razgolićenu gracioznost ruku.

Tako je sve zapravo počelo sa majušnim komadom heklane ili metalne mrežice. Od tada se moda menjala i zavisno od društvenih okolnosti i tašne su postajale veće, kada nam je stil života zahtevao više potrepština, i manje, kao u protekloj godini, kada je rad od kuće proredio i skratio izlaske, prilikom kojih je bilo potrebno imati što slobodnije ruke za održavanje dezinfekcionih navika.

Sigurni smo da ste ove godine spremne da u mini-torbu spakujete svoje životne navike, silom ili milom

Danas, kada su ženske pantalone, haljine, pa čak i venčanice neretko opremljene prostranim džepovima, sićušna torbica mogla bi biti dovoljna za sve ostale potrepštine. To je zasigurno deo modnog izraza, ali šalje i još poneku poruku, signalizirajući minimalistički način života ili možda pratnju koja rukuje životnim prtljagom, što da ne. U svakom slučaju, sigurni smo da ste ove godine spremni da u mini-torbu spakujete svoje životne navike, silom ili milom, čak i ako to apsolutno ne ide uz vašu dnevnu rutinu, odnosno čak i ako će vas naterati da ponesete još dva živopisna platnena cegera.