Z

Kratko objašnjenje reči – inat – u srpskom jeziku

U detinjstvu sam najviše volela da mi deda priča kako postavljaju bombe, čekajući nacističke vozove ka Srbiji, a na pruzi napišu – pojačaj brzinu da preskočiš minu!


Posvećeno heroju srpske nacije, mom dedi Danku Suziću


Moj deda Danko bio je na Golom otoku. Mnoge dede bile su tamo, a nečije dede bile su i upravnici.

Nekako, o tome se uvek šaputalo u našoj kući. Kroz smeh sam slušala kako je moj pradeda Mile, iz besa, kočijom kroz Viroviticu odveo moju mamu na krštenje, kako se deda vratio usred noći posle tri godine i zagrlio svoju uspavanu decu koja nisu ni znala ko je on. Mama kaže da su je grebale njegove pantalone.

Ovo je kratko objašnjenje reči – inat – u srpskom jeziku.

Napustio je Slavoniju 1952. i nikada se nije vratio. Hvala Hrvatskoj, od srca, na toj usluzi.

U našu porodičnu kuću 1941. godine ušao je ustaški vod. Tražeći mog pradedu i stričeve, mislili su da ubadanjem četrnaestogodišnjeg dečaka bajonetom u koleno dovoljno pokazuju svoju nadmoć nad bogatom srpskom porodicom. Deda mi je rekao da ga je komšija, Šokac, spasio i rekao mu – beži Danko u šumu, sledeći put neću moći da te spasem.

Moj sin ima 12 godina. Razmišljam često o mojoj prabaki koja je dečaka od 14 godina morala da otera od kuće i da mu kaže – idi negde u šumu i dozivaj oca i stričeve.

Moj deda Danko bio je na Golom otoku. Mnoge dede bile su tamo, a nečije dede bile su i upravnici

Elem… do 1943. godine Englezi avionima bacaju Srbima koji su u pokretu otpora u šumi hranu, oružje, obuću, odeću… Takođe, vrše aktivnu obuku tih ljudi, sto posto poljoprivrednika, za otpor okupatoru. Slavoniju su držali Italijani, uz podršku lokalnih ustaških jedinica.

Moj deda završava rat u elitnoj partizanskoj diverzantskoj jedinici u Sisku. Obučen od strane engleske službe, kako god se ona zvala.

U detinjstvu sam najviše volela da mi deda priča kako postavljaju bombe, čekajući nacističke vozove ka Srbiji, a na pruzi napišu – pojačaj brzinu da preskočiš minu!

Prošao je avgust. Proslava Oluje. Šta se tu tačno slavilo, ako može neko da mi kaže? Ko to sudi, ko je pobednik, a ko gubitnik?

Koliko je vredan ljudski život? Zašto čovek ne podnosi istinu? Kao čovečanstvo i kao ljudski rod, kako doživljavamo svoj rast?

Čemu služi ovaj život? Zašto nam je uništenje dokaz sopstvenog života?

Imam koronu. Ješćemo pizzu danas.

Vivaldi je uvek rešenje.