zuta i siva boja

Koncept nade – žuta i siva koje su uzdrmale svet

Kompanija Pantone objavila je da su boje za 2021. žuta i siva. To nisu bilo koje žuta i siva, već PANTONE 17-5104 Ultimate Gray i PANTONE 13-0647 Illuminating. A evo i razloga!

U vremenima koja su čudna i neočekivana na mnogo načina, nije nas preterano iznenadilo neobično interesovanje javnosti za dve boje. O čemu se zapravo radi? Početkom decembra, tačnije jedne srede, a devetog dana navedenog meseca, kompanija Pantone objavila je da su boje za 2021. žuta i siva. Objavili su, sem toga, da to nisu bilo koje žuta i siva, već PANTONE 17-5104 Ultimate Gray i PANTONE 13-0647 Illuminating.

Pantone Institut za boje udružuje se sa svetskim brendovima kako bi što kvalitetnije iskoristio snagu, psihologiju i emocije boja u svojoj strategiji dizajna

Verovatno ste i ranijih godina načuli da je „sezona lavanda ljubičaste boje” ili da će „u narednoj sezoni koralnocrvena biti nezaobilazna“, ali je izvesno, ako se profesionalno ne bavite nekom od oblasti dizajna, da ste tu informaciju smetnuli s uma u narednih par minuta. Ove godine mediji i njihovi pratioci su skoro mesec dana posebnu pažnju posvetili ovoj temi, a uskoro ćemo pojasniti i zašto.

Boje u strategiji dizajna

Ipak, da se vratimo malo unazad i objasnimo šta zapravo predstavlja Pantone boja za narednu sezonu. Pantone institut za boje je poslovna jedinica unutar Pantonea koja nam donosi glavne sezonske boje modnih pista, grafičkog dizajna i enterijera, zatim bira Pantone boju godine, predviđa globalne trendove boja i savetuje kompanije o boji za vizuelni identitet proizvoda i robne marke.

Kroz sezonske prognoze trendova, psihologiju boja i konsultacije u vezi s njima, Pantone institut za boje udružuje se sa svetskim brendovima kako bi što kvalitetnije iskoristio snagu, psihologiju i emocije boja u svojoj strategiji dizajna.

Više od 20 godina Pantoneova boja godine utiče na razvoj proizvoda i odluke o kupovini u više industrija, uključujući modu, nameštaj i industrijski dizajn, kao i na ambalažu proizvoda i grafički dizajn.

Proces odabira boje godine zahteva promišljeno razmatranje i analizu trendova. Kako bi svake godine napravili pravi odabir, Pantoneovi stručnjaci za boje češljaju svet tražeći nove uticaje boja. To može uključivati industriju zabave i filmove u produkciji, putujuće izložbe i nove umetnike, modu, sva područja dizajna, popularna odredišta za putovanja, kao i nove stilove života i društvenoekonomske okolnosti.

Uticaji mogu proizilaziti i iz novih tehnologija, materijala, tekstura i efekata koji utiču na boju, relevantnih platformi društvenih mreža, pa čak i nadolazećih sportskih događaja koji su u centru društvenog fokusa.

Pantone institut za boje je poslovna jedinica unutar Pantonea koja nam donosi glavne sezonske boje modnih pista, grafičkog dizajna i enterijera

Ples dve boje

Ono što ovu godinu i najavu boja donekle čini neobičnom je to što u 22 godine dugoj tradiciji predviđanja, Pantone tek po drugi put umesto jedne predlaže dve boje za sledeću godinu, odabravši žutu i sivu kao nezavisne, ali komplementarne, predstavljajući temu jedinstva i međusobne podrške. Kombinacijom ove dve boje postiže se ravnoteža između smirenosti i haosa.

Kome od nas nije potrebna kap žute u sivoj svakodnevici kovid dana

Dok ćemo žutu doživeti kao talas sveže energije, entuzijazma i uzbuđenja, siva bi trebalo da predstavlja nepokretnu i blago sumornu godinu za nama. Tek u kontrastu sa njenom jednoličnošću, osunčana žuta bi trebalo da da svoj puni sjaj kao simbol svetlosti i optimizma za budućnost pred nama. Poput jina i janga, ove dve boje trebalo bi da grade balans između dosadnog i živog, sumornog i svetlog.

Što se tiče toga kako se Illuminating i Ultimate Gray mogu pojaviti u modnom prostoru, Pantone je u saopštenju za medije istakao: „Svetlost isprekidana dodirom Ultimate Gray-a prenosi poruku sunca i snage.

Izdržljiva Ultimate Gray pruža sjajnu osnovu za refleksiju Illuminating žute kroz akcente u formi šala, obuće, torbice, marame ili topa. Svojom energičnom prisutnošću brak ove dve boje izvrsna je kombinacija za aktivnu i sportsku odeću. Jako primetan kontrast Illuminating i Ultimate Gray dodaje joj privlačnost za gornje komade odeće (kapute, jakne, mantile i sakoe).”

Pantone tek po drugi put umesto jedne predlaže dve boje za sledeću godinu, odabravši žutu i sivu kao nezavisne, ali komplementarne, predstavljajući temu jedinstva i međusobne podrške

Ako se sada vratimo na početak naše priče i pokušamo da odgonetnemo zašto ove godine svi pričaju o dve boje, čini se da je odgovor u konceptu nade. Svima je jasna simbolika ovog kolorističkog odabira, i ne samo da je jasna, već nekako i neophodna jer, iskreno, kome od nas nije potrebna kap žute u sivoj svakodnevici kovid dana. Zato već danas stavite par žutih rukavica, ili suncem obasjani šal obmotajte oko vrata, i svet će vam izgledati barem za nijansu nasmejanije. U svakom slučaju vredi pokušati.