Miroslav Luković, Mister X

Koje frizure i tonovi nas podmlađuju, a koje treba izbegavati

Pitanje koje ne jenjava jeste – kako ostati mlad? Kako da nikad ne ostarim? Mladost nikad nije bila popularna kao poslednjih godina. Diktat te mladosti prosto ne može da se izbegne – iako se stalno podmlađujemo, toga, s druge strane, nikad dosta. Prilično frustrirajuća trka, u kojoj željeni cilj izmiče kao horizont. Nije novost da se i frizura sve više koristi za te svrhe – kao sredstvo za podmlađivanje. Moram priznati da frizura češće napravi „revoluciju” na ženi od mnogih estetskih i plastičnih procedura za podmlađivanje. Tu „novostečenu mladost” iz ambulanti zapravo najbolje naglasi dobra frizura.

Šiške na prvom mestu

Ono što je uvek kec u rukavu, kada želimo efekat podmlađivanja, jesu šiške. One zaista pomažu kada nam je slika iz mlađih dana na pameti. Recimo, slika iz one stare, roze papirne vozačke dozvole. Postoji više oblika šiški koji mogu biti od pomoći.

Često glasam za „zavesa šiške”, koje su „glocnute” na centru čela. Za njih imam običaj da kažem da se tako otvara „treće oko”, a kriju se čeoni spojleri sa strane. Verujte, to zna da bude veoma podmlađujuće. Ono što je važno jeste da te šiške ne budu teške i pretvrde, da ne bi ličile na kacigu. Potrebno je da postoji neki „vazduh” u njima, a to postižemo kroz tanjenje krajeva i stvaranje lakoće uz lice. Čisto da se razumemo, ne moraju sve šiške da se završe na početku nosa. Posao rade čak i one do pola lica, koje pokrivaju samo jagodice ili neke duže šiške, do brade.

Ekstremno – uvek greška

Kada želimo da se „osvežimo”, pored šiški koje su dobar detalj, važno je da znamo da sve što je ekstremno, poput preduge kose u nekim određenim godinama, pa čak i prekratke, predstavlja grešku. Ne treba žuriti sa odlukama. I ne treba svašta skrinšotovati i čuvati u galeriji telefona.

To može da zbuni. Često srećem dame u poznim godinama koje životom brane svoju dugu kosu, pletenicu, punđu…, a to nisu uvek frizure i dužine koje treba čuvati. Ukoliko se kosa stvarno pusti preko neke mere u određenim godinama, ona, po mom mišljenju, ima poruku „žala za mladošću”. Koliko god kosa bila kvalitetna, ako je preduga, najčešće izgleda tužno, jer se godine vide u nekim drugim detaljima.

Mister X

Kosa ima ulogu ukrasa

S druge strane, nije ni svako kandidat za prekratku kosu, kako zbog fizionomije lica, tako i zbog stila koji preferira. Ja sam za to da kosa ima ulogu ukrasa. Da ne smeta. Da ne bode i da bude tu u nekoj srednjoj dužini, da bi se istakao njen kvalitet. Svedoci smo umetaka i svih oblika ekstenzija, koje mnogi vole. Neki za svaki dan, a neki za važne prilike.

Mišljenja sam da sa srednjom dužinom kose ne možete da pogrešite. Frizure Meg Rajan i Džejn Fonde predstavljaju dobre primere kako možete da se podmladite frizurom. Važno je da kosa bude dugačka sa merom, a tu meru možemo zajedno da utvrdimo. Razgovarajte sa svojim frizerom. Dozvolite savet i sugestiju na više nivoa.

Kako volumen odmaže u izvesnim godinama

Još jedan od takvih saveta jeste – oprezno sa volumenom! Preveliki volumen, u određenim godinama, zapravo može da odmogne i doprinese starijem izgledu. Naše žene vole efekat krune na glavi. Osećaju se otmeno. Slažem se da podignut profil daje neku notu svečanosti i ozbiljnosti, ali ako se pretera može da napravi efekat statue. Ne snima se reklama za Gucci retro fazon, nije prijem kod Brozovih, a nisu ni šezdesete…

Kada je reč o boji kose, ponovo važi isto pravilo: sve što je ekstremno – pretamna boja kose ili pak blajhano bela, s godinama prosto ne dolaze u obzir. S druge strane, ne možemo doveka održavati našu osnovnu prirodnu boju. Crnke to najbolje znaju. Što smo stariji, lakše i podnosimo i održavamo svetlije kose. Ne kažem da sve žene sa godinama treba da budu plave. Naprotiv! Dominantna crnka sa živahnim, iskričavim očima, može izgledati dosta mlađe i osveženo i prelaskom u neku čokoladnu nijansu, koja taman neće biti drastičan prelaz, a opet će postići željeni rezultat. Brineta će ostati brineta, ne preoštra, ali ne ni „pšenična”… Ne zaboravite da i previše izblajhana kosa koja vuče na belu ili žutu, takođe može dodati godine.

Mister X

Seda kosa sa prelivima

Ono što nikada nije bilo popularnije, jeste seda kosa, koja se dodatno obogaćuje posebnim prelivima, ali i pažljivo šiša. Sede kose sa umerenim posvetljivanjem, bez blajhanja, mogu da izgledaju baš kao namerno šatirane. S druge strane, kada su dobro ošišane, sede kose dobro nose i mlađe devojke. Primetili ste te brojne sive i bele tonove na manekenkama koje tako sada posvetljuju i obrve. Svakako jedan šik talas. Meni se sviđa.

U svakom slučaju, seda kosa nikada nije bila prihvatljivija i modernija nego sada. Čak i žene koje nikada nisu razmišljale o puštanju sede kose, sada su upravo u tom proseku kod mene.

I, da, za kraj. Molim vas! Ono što nikako ne bi smelo da se radi jesu ekstremi poput drečavih boja. Godine ipak podrazumevaju neku vrstu mira, pa i u kosi.

Voli Vas Mister X!