Četiri junakinje serije Seks i grad Miranda, Keri, Šarlot i Samanta

Keri Bredšo – omiljena modna ikona svih generacija

O liku Keri Bredšo (Carrie Bradshow) i njenom uticaju na modnu industriju već smo pisali, i kada smo se bavili Patrišom Fild (stilistkinjom i kostimografkinjom serije Seks i grad, koja je liku Keri udahnula modni identitet), i kada smo se bavili Sarom Džesikom Parker, koja je ovaj lik tumačila.

Ovoga puta, u fokusu će nam biti baš lik Keri Bredšo sa kojim su žene širokog generacijskog opusa uspevale da se poistovete prethodne dve i po dekade. Mnogi ormari su tokom tog perioda menjali sadržaj i mnoge teme načinjane po prvi put. Pričaćemo o toj motivacionoj strani ovog lika, modnim fetišima, biografiji i ljubavima, a sve pred početak druge sezone novog poglavlja u kome se sve promenilo.

Keri i Samanta

Keri i Samanta © Jim Helmes / Shutterstock.com

Keri Bredšo – modna inspiracija već 25 godina

Kada su pred sam smiraj dvadesetog veka na svetsku TV scenu kročile četiri Njujorčanke, veoma prepoznatljivih ličnih osobina i stilova svakog oblika, od modnog ukusa do pogleda na život, publika se trenutno razvrstala na tri potkategorije.

Jedni su mislili da su dijalozi i situacije preterani i daleko od realnosti, drugi su u sekundi bili zavedeni stilom života i modnim eklekticizmom, pre svega glavne protagonistkinje. Da se ne lažemo, postojao je i treći sloj, koji je ukus gradio na rafinmanu evropskih modnih prestonica i u tom trenutku smatrao da su odevne kombinacije Keri Bredšo bile previše odraz onoga što se na starom kontinentu već dugo nazivalo „američkim neukusom” i skolonosti kiču.

Kako god da se tih prvih sezona neko svrstavao kada je modna pozicija glavne junakinje u pitanju, za samo nepune dve sezone Patriša Fild je od lika Keri Bredšo stvorila poželjnu ikonu stila i idelan poligon za promociju brojnih modnih brendova, koji su se redom utrkivali u želji da se njihovo ime samo pomene u dijalozima četiri drugarice.

Kako su sve veće i veće modne kuće postajale deo ormara Keri Bredšo, Patriša je imala sve više slobode i kreativnosti, pa je tako veoma uverljivo stvarala lik koji će, u vizuelnom smislu, imati sve one komponente poželjne i večno inspirativne fanovima serije, ali i potrošačima koji nisu baš znali sve o životu ove kolumnistkinje čije su slike bile sveprisutne na stranicama šarenih časopisa.

Cipele Keri Bredšo – kolekcija cipela na kojoj bi svako pozavideo

Tako je došlo do najveće usluge koju je jedna TV saga učinila nekoj grani modne industrije. Ormar čuvene Keri punio se ubrzano iz sezone i sezonu, a njena najveća modna fiksacija bili su posebni i privlačni komadi obuće.

“ Do tog trenutka, cipele su se na modnom nebu smatrale samo aksesoarom, a akcenat se stavljao na udobnost i kvalitet izrade. Na tom polju svoje ime su gradile italijanske modne kuće, koje su često igrale na ove poznate vrednosti. “

Neki drugi dizajneri su pokušavali da u svet cipela unesu likovni polet i kreativnost i čekali su svojih pet minuta jer, prosto – nisu bili Italijani. U tom trenutku obuća nije bila deo glamuroznog sveta poznatih imena.

Pominjanje u seriji Seks i grad preko noći je, iz londonske ušuškanosti i sveta umetničkog modnog ateljea dražesnog šarma, vinuo Manola Blanika na veliku svetsku modnu pozornicu. Za njim su sledila brojna druga imena, od Lobutena (Louboutin) do Džimija Čua koji su, puneći Kerin imaginarni ormar, dobijali prostor na pijedestalu modne elite. U nepunih par godina modni dizajn i proizvodnja obuće postali su jedno od najpoželjnijih zanimanja u svetu odevnih predmeta.

Tako je Keri dobila kolekciju obuće finansijske vrednosti koju sigurno jedan kolumnista u Njujorku ne bi mogao da priušti ako bi pri tom poželeo da ponešto pojede i da obezbedi sebi krov nad glavom. Ova očigledna nedoslednost nikada nije bila prepreka da ona postane predmet čežnje brojnih obožavalaca njenog lika.

Keri Bredšo biografija – najpoznatija kolumnistkinja na svetu

Ko je zapravo Keri Bredšo i kakav je njen životni put? Po onome što nam je poznato, ona je stigla veoma mlada u Njujork i, gradeći svoj život kroz lavirint koji donosi život u gradu takve dinamike, postala je deo klupske, gradske, ali i žurnalističke scene.

Gradila je svoju ličnost učeći na grešakama i pobedama, i na tom putu počela da svoja iskustva deli sa čitaocima kolumne Seks i grad, koja će biti i povod za naziv serije. Po svemu sudeći, ona je nastala kao alter ego Kendas Bušnel, autorke knjige istog naziva koju je, takođe, sačinjavao zbir kolumni inspirisanih događajima iz života.

Keri Bredšo ima i buran ljubavni život, koji neretko izaziva polemike, dok sve vreme stremi ka misterioznom muškarcu koji joj ljubav daje na kašiku, dok ona njegov identitet štiti tako što tokom mnogih sezona njegovo ime ostaje sakriveno pomalo dvosmislenim pseudonimom.

Keri i Zverka – vaš omiljeni ljubavni par

Ili, možda, ipak ne? Od kad se u fokusu javnosti pojavila ljubavna romansa Keri i Zverke, stalno su se suprotstavljala dva viđenja ove ljubavne romanse. Jedni su (većina, zapravo) smatrali da je ovo vanvremenska ljubav, jedna od onih zbog koje je vredno žrtvovati sve u životu.

Drugi su ipak smatrali da prava ljubav ne zahteva od nas da se poništavamo kao ličnosti da bismo pokupili mrvice pažnje koje padaju sa nečije bogate trpeze.

Venčanica Vivijen Vestvud koju je kreirala za večanje Keri Bredšo

Čuvena venčanica koju je kreirala Vivijen Vestvud © Everett Collection / Shutterstock.com

Tako je, u nekom trenutku, u život Keri Bredšo ušao Ejdan i podelio publiku još dublje. Od tada se sve češće moglo čuti pitanje: „Da li si tim Zverka ili tim Ejdan?”

Kako god da ste se po ovom pitanju izjašnjavali, i bez obzira da li ste navijali za Ejdana, njegove šanse bile su neznatne u datim okolnostima. Ljubavna teza ove serije pomalo nebično je postavljena, tako da je moguće svašta istrpeti radi opčinjenosti projekcijom idealne ljubavi.

Ipak, to nikako ne menja činjenicu da su Keri i Zverka postali simbol traganja za savršenom ljubavnom pričom, neki bi rekli baš zbog svoje nesavršenosti, a mi bismo rekli – uprkos njoj.

Naslovna fotografija © vipflash / Shutterstock.com