Dermatolog pregleda ko\u le]a, koriste'i dermatoskop.

Kako sprečiti nastanak melanoma i rano ga otkriti

Zbog čega dermatolozi upozoravaju da se ne sunčamo i da povremeno pregledamo svoju kožu?

Ovi saveti su važni kako bismo sprečili nastanak melanoma i rano otkrili i melanom i druge vrste raka kože.

Šta je melanom?

Melanom je zloćudni tumor melanocita, ćelija kože koje proizvode pigment melanin, čija je uloga da štiti ove ćelije od prekomernog ultravioletnog zračenja.

To je i razlog što koža potamni kada se izložimo suncu. Cilj stvaranja melanina je zaštita genetskog materijala kože i sprečavanje daljih trajnih oštećenja kože u vidu gubitka elastičnosti, stvaranja pigmentacija i različitih izraštaja na koži, pa i malignih tumora.

Nažalost, zbog nepotrebnog i neopreznog izlaganja suncu, sam genetski materijal melanocita se tokom godina menja i moguća je pojava genetskog oštećenja i u njima, što melanocite pretvara u maligne ćelije koje se nekontrolisano dele i dobijaju sposobnost da napuste kožu i putem limfnih i krvnih sudova stignu do limfnih čvorova i unutrašnjih organa – odnosno, da metastaziraju.

Da li će melanom nastati zavisi od našeg porodičnog nasleđa, da li nam je koža svetla, da li porodično imamo veliki broj mladeža i da li je u našoj porodici neko imao rak kože.

S druge strane, to zavisi i od toga koliko smo se izlagali suncu, pre svega u detinjstvu, ali i u odrasloj dobi, da li smo izgoreli na suncu i da li smo celog života želeli da imamo taman ten koji nije naš prirodan ten, pa smo jednom ili godinama išli u solarijum.

Majka pregleda kožu ćerke.

Važno je da se ne sunčamo

Na genetsko nasleđe ne možemo uticati, ali možemo promeniti navike i prestati nepotrebno i neoprezno da se izlažemo suncu i solarijumu. Ukratko, važno je da se ne sunčamo.

Dok su boravak i odmor u prirodi i fizička aktivnost veoma važni za zdravlje, sunčanje zbog dobijanja tamnog tena ne donosi nikakvu korist za naš organizam.

Zbog toga se preporučuje boravak napolju. Ali, važno je da budemo obučeni, da nosimo kapu, naočare i nanosimo na otkrivene delove preparate za zaštitu od sunca ako smo celog dana napolju, a da izbegavamo boravak na suncu bez odeće tj. u kupaćim kostimima.

Neki građani borave bez odeće na suncu pod izgovorom da je to neophodno zbog održavanja koncentracije vitamina D.

Međutim, za dovoljnu koncentraciju vitamina D, koja je takođe veoma važna za zdravlje, dovoljan je boravak od 15 minuta napolju u kratkim rukavima i nije potrebno sunčanje.

Doktor u ordinaciji uklanja melanom laserom.

Šanse za uspešno uklanjanje melanoma

Ukoliko melanom nastane, ali ga mi primetimo i javimo se lekaru u fazi kada je tih malignih ćelija malo i kada se one nalaze u najpovršnijim delovima kože (u epidermu, tzv. melanom in situ), jednostavnom hirurškom procedurom u lokalnoj anesteziji, koja traje manje od 15 minuta, možemo ukloniti melanom i trajno rešiti problem.

Međutim, ako su ćelije prošle ispod bazalne membrane kože i došle u kontakt sa krvnim i limfnim sudovima i pritom dobile sposobnost da do njih dođu i da metastaziraju, melanom dobija mogućnost da se proširi na limfne čvorove i unutrašnje organe.

Ta verovatnoća se povećava sa debljinom tumora, što je mera količine malignih ćelija i broja različitih mutacija u njima. Ako je ona veća od 4 mm, ili ako su ćelije već dospele u limfne čvorove, postoji rizik da se bolest vrati.

Kada treba potražiti pomoć

Imajući u vidu da se rizik od rasejanja melanoma povećava sa debljinom tumora, naša je odgovornost da sami obratimo pažnju na kožu i da je povremeno pregledamo. Ako primetimo neobičnu promenu na koži koja se razlikuje od ostalih, možda liči na mladež, ali ima nepravilne ivice, više boja, povećava se tokom vremena i menja oblik, ili ako primetimo novi čvor na koži koji raste i menja se iz meseca u mesec – važno je da potražimo pomoć dermatologa, obavimo dermoskopiju i uklonimo takvu promenu ako je to lekar predložio. Na taj način ćemo proveriti da li se radi o melanomu ili nekoj drugoj vrsti raka kože, ili je u pitanju samo neki dobroćudni tumor. Dobro bi bilo da se ljudi koji imaju preko 50 različitih promena na koži preventivno obrate dermatologu jednom godišnje, radi dermoskopije i pregleda svih ovih promena, kako bi se utvrdilo da li ima nekih koje su sumnjive, ali i radi saveta o daljim kontrolama, ako su potrebne.

Dermatološki pregled lica.

Lečenje – savremena onkološka terapija

Danas imamo saznanja da primena savremenih lekova koji aktiviraju imunološki sistem da se bori protiv ćelija melanoma, ili ciljnih lekova koji ciljaju na mutaciju u ćelijama melanoma, može da smanji rizik za vraćanje bolesti i njeno širenje za 50 odsto i na taj način da spreči nastanak metastaza. Ova, tzv. adjuvantna terapija, danas je standard terapije visokorizičnog melanoma i primenjuje se u Evropi i zemljama okruženja unazad 3–5 godina.

Kod nas, međutim, još uvek nije dostupna na teret osnovnog osiguranja, odnosno nije dostupna našim građanima koji su uklonili melanom. Za sada je na listi prioriteta i pacijenti i lekari se nadaju da će biti odobrena ove godine, jer je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Kod osoba kod kojih se bolest proširila u unutrašnje organe, ove savremene opcije lečenja, imunoterapija i target terapija su dostupne. Ova savremene terapijske opcije su  značajno su promenile ishod metastatskog melanoma. Više od polovine obolelih danas dugotrajno leči i živi sa ovom bolešću godinama, a kod nekih je moguće i obustaviti terapiju u slučaju potpunog odgovora na terapiju. Takođe, neželjeni efekti ove terapije su znatno ređi u odnosu na one koje izaziva hemioterapija i velika većina pacijenata je dobro podnosi bez značajnog uticaja na kvalitet života.

Fotografije u tekstu i naslovna © wavebreakmedia_micro on Freepik.com