Kako postići sjaj kože u zrelim godinama

Usled promena koje donosi fiziološko starenje, proces deskvamacije i obnove površinskih ćelija kože znatno je usporen. Dobra vest je da imamo brojna rešenja za ovaj problem!

Glowing skin ili sjaj kože verovatno je najčešći i najpoželjniji izraz kada želimo da opišemo lepotu i svežinu nečije kože, i to je ono čemu većina žena teži, bez obzira na starosnu dob. Veoma često čujemo da lepota dolazi iznutra, što nije samo fraza, već i činjenica potkrepljena brojnim dokazima. Verovatno se pitate odakle dolazi taj sjaj i šta uzrokuje blistavu i lepu kožu?

Dok je koža mlada, njene ćelije se obnavljaju svakih 28 dana i zamenjuju novim mladim ćelijama koje takvu kožu čine sjajnom, jer je dovoljno glatka da lako reflektuje svetlost sa svoje površine. Međutim, sa godinama, usled fiziološkog starenja, promena u hormonskom balansu, upotrebe raznih medikamenata, promene životnog stila, ishrane, nedovoljno sna… proces deskvamacije i obnove površinskih ćelija kože (epidermis) znatno je usporen i traje i po nekoliko meseci. To je razlog zašto koža više nije glatka, a mrtve i orožale ćelije na površini kože difuzno odbijaju svetlost, pa ona postaje bez „sjaja i energije”.

Povećanje cirkulacije omogućava dotok krvi u kapilare ispod kože i dopremanje kiseonika, dajući koži svež ružičast izgled koji se reflektuje na svetlosti

Cirkulacija za ružičast ten

Pored toga, cirkulacija je drugi faktor koji uzrokuje sjaj kože. Verovatno ste primetili kako vam koža lica nakon vežbanja ili trčanja ima sjaj, pa čak i nakon tuširanja. Razlog tome je što povećanje cirkulacije omogućava dotok krvi u kapilare ispod kože i dopremanje kiseonika, dajući koži svež ružičast izgled koji se reflektuje na svetlosti. Takođe, ubrzanje mikrocirkulacije u koži omogućava eliminaciju toksina i nečistoća i sprečava zapušavanje pora, pa koža postaje čista i glatka.

Redovan i dobar san važan je za regeneraciju kože

Iz svega navedenog zaključujemo da sa godinama imamo sve manje šansi da na prirodan način održimo mladalački sjaj, jer su faktori koji uzrokuju glowing skin zapravo oni koji se sa godinama prvi menjaju i čiji intenzitet opada. Dobra stvar je što sada imamo brojna rešenja i za ovaj problem!

O beauty sleep-u smo već govorili, kao i o tome koliko je važan redovan i dobar san za regeneraciju kože. Upravo tada luči se hormon rasta, koji je neophodan za obnavljanje epiderma kože i deskvamaciju, kao i za sintezu kolagena. Cigarete i alkohol, kao i nepravilna ishrana, takođe su dobro poznati faktori koji umanjuju sjaj i svežinu kože. Ishrana bogata voćem i povrćem (paradajz, bobičasto voće), integralnim žitaricama (crni hleb, pirinač), ribom i omega tri masnim kiselinama veoma je bitna za sjaj vaše kože, kao i svakodnevno unošenje dovoljnih doza vitamina C.

Cigarete i alkohol, kao i nepravilna ishrana, umanjuju sjaj i svežinu vaše kože

Sada na tržištu postoji veliki izbor preparata za negu koji vam mogu pomoći da vratite izgubljeni sjaj. Pre svega, neophodno je da imate dobar čistač i tonik u skladu sa vašim tipom kože, obogaćen detoks i eksfolijantnim sastojcima, poput zelenog čaja, raznog bobičastog voća, AHA voćnih kiselina itd. Međutim, odlučite se za jednu varijantu, jer previše aktivnih supstanci može iritirati kožu i odložiti željene efekte.

Stimulacija regeneracije

Neophodno je da imate dobar čistač i tonik obogaćen detoks i eksfolijantnim sastojcima poput zelenog čaja, raznog bobičastog voća, AHA voćnih kiselina

O sredstvima za hidrataciju već smo govorili, ali kada su u pitanju serumi, birajte one koji stimulišu regeneraciju i cirkulaciju. Isto važi i za noćne kreme. To su biljni ekstrakti poput ginka, centile itd., matičnih biljnih ćelija argana, ruže, švajcarske jabuke, kao i brojnih drugih aktivnih supstanci sa regenerativnim efektom koje su posebno popularne u anti-aging-u. Pilinzi bilo koje vrste koji stimulišu deskvamaciju i odstranjivanje mrtvih ćelija su must have tretman za rešavanje ovog problema. Da li ćete se opredeliti za mehanički, u kućnoj varijanti, dva puta nedeljno, ili fito, enzimske ili hemijske pilinge u salonima, zavisi od tipa vaše kože i budžeta, ali zapamtite da će svaki pomoći, brže ili sporije, samo je bitno da se koža obnavlja. Takođe, postoje brojne kozmetičke i anti-age procedure –mezoterpija, PRP tretman i brojne druge – koje stimulišu regeneraciju, otklanjaju mrtve ćelije i stimulišu stvaranje mladog i sjajnog tkiva. Sve u svemu, ključ je u stimulaciji regeneracije i pospešivanju mikrocirkulacije zrele kože!

Kada su u pitanju serumi, birajte one koji stimulišu regeneraciju i cirkulaciju

Saveti da šminkom možemo rešiti problem sjaja kože i tako povratiti mladalački izgled samo su delimično tačni, jer nekada takva šminka na gruboj koži još više ističe probleme koji dolaze sa godinama. Zato, zdrav način života, redovna eksfolijacija, upotreba adekvatnih tonika i hidratantnih i regenerativnih krema predstavljaju sigurniji put do povratka mladalačkog sjaja kože, koja će još više blistati uz dodatak prave šminke!