Kako bez muke da ulepšate dan i sebi, i drugima

Kako bez muke da ulepšate dan i sebi, i drugima

Dok čekate velike promene, posadite nanu, naoštrite noževe, stojte bosi na travi, pročitajte bajku, držite voćku na radnom stolu i – osluškujte svet

Ne možemo da utičemo na priliv loših vesti iz okruženja, iscrpljeni smo od pandemijskih godina, a sad nas još lomi i prolećni umor. Sanjamo o odmoru iz snova sa belim plažama i uzbudljivim destinacijama. A dok se to ne dogodi, ne činimo ništa.

U svakome od nas krije se jedno razmaženo dete koje očekuje nagradu bez truda. Njemu se obraćaju reklame tipa: smršajte pet kila za tri dana, ili zaradite milione ne radeći ništa. Ono je krivo i za sve one nepotrebne stvari koje smo kupili na rasprodajama. Ali nije krivo što i kad znamo, brzo zaboravljamo i nekako ne poštujemo mnoge male i lako dostupne stvari koje unose vedrinu i ulepšavaju život bez mnogo muke.

Nije teško, a lepše je prijateljima snimiti govornu poruku nego poslati SMS ili emotikon

Naoštrite noževe, kupite biljku

Može da nam izgleda smešan jedan od sto načina da ulepšamo sebi život bez muke, koje je Gardijan ponudio svojim čitaocima, a koji glasi: Naoštrite noževe. Svako ko ima ikakvog kuhinjskog iskustva, zna koliko čovek može da se iznervira kad se muči sa istupljenim nožem, kao i koliko je zadovoljstvo kad naoštreni nož prolazi tačno tamo kuda mu ruka odredi.

Ta mala radost može da ulepša ceo dan, a lep dan da osvetli celu nedelju.

U prethodnom periodu previše vremena provodili smo u stanovima i oni su počeli da guše čak i one koji su po prirodi kućne buve. Pre nego što se steknu uslovi za renoviranje i promenu nameštaja, može da pomogne i promena načina na koji osvetljavamo prostor. Na primer, novi raspored lampi ili jačine sijalica u centralnom osvetljenju. Nova biljka u staroj sobi učiniće da se obradujemo svaki put kad uđemo, a saksije sa peršunom, nanom ili bosiljkom na kuhinjskom prozoru nisu samo lepe već i korisne.

Kad već provodite toliko vremena na internetu, pronađite 10 vrsta drveća, naučite njihova imena i karakteristike

Sedenje je novo pušenje

Jedan od gorućih životnih problema savremenog čoveka je sedenje. Mada stručnjaci upozoravaju da je „sedenje novo pušenje” (šteti vašem organizmu i ubija), još uvek je nerealno tražiti od nas da „ostavimo sedenje”. Upravo tu su najdelotvorniji Gardijanovi saveti za lake korake sa začuđujuće dobrim efektima. Prvo je: vodite računa o položaju u kome sedite. Opustite ramena, ispravite kičmu, ne ukrštajte noge pod stolicom. Dok takvo držanje ne postane navika, koristite staru pomodore tehniku: na svakih 25 minuta napravite pauzu od pet minuta. Tokom pauze, prvo proverite da li dobro sedite ili ste se po inerciji iskrivili. Potom bacite još jedan pogled na ono što ste uradili u prethodnih 25 minuta, pre nego što nastavite dalje. Ova tehnika omogućava da uspešno izgurate radni dan kada ste bezvoljni, bez energije ili vas lomi prolećni umor. I počnite da držite voće na radnom stolu. Njegova boja lekovita je koliko i vitamin C.

Pripremu za odlazak na spavanje pretvorite u ritual: sapun ili kupka sa mirisom lavande, udvostručeno trajanje večernjeg pranja zuba, čaša mlake vode umesto večere. Mobilni telefon mora da ostane van spavaće sobe, a preporučuje se da kraj uzglavlja držimo knjigu poezije i da pre gašenja svetla pročitamo barem jednu pesmu.

Promena paradigme, kažu u Gardijanu, osvežiće nam dan. Dok kuvamo, šetamo, odmaramo se, umirujuće je da slušamo muziku svoje mladosti. Ali onda treba da potražimo nešto što nije iz našeg kulturnog ili generacijskog kruga. Ako odvojimo desetak minuta i poslušamo, na primer, hit neke japanske grupe za koju ranije nismo čuli, osetićemo se osveženo. A biće to i nova tema za razgovor.

Dok kuvamo, šetamo, odmaramo se – umirujuće je da slušamo muziku svoje mladosti

Pozovite starog prijatelja, onako

Pandemijske godine primetno su oštetile naše socijalne kontakte i porodičnu atmosferu. Nije teško, a lepše je prijateljima snimiti govornu poruku nego poslati SMS ili emotikon. Setite se starog profesora koji je na neki način uticao na vas i pošaljite mu poruku da mu to kažete. Uramite crteže svoje dece i okačite ih (barem privremeno) na vidno mesto u stanu. Pozovite starog prijatelja, onako.

Mobilni telefon mora da ostane van spavaće sobe, a preporučuje se da kraj uzglavlja držimo knjigu poezije

Kad već provodite toliko vremena na internetu, pronađite 10 vrsta drveća, naučite njihova imena i karakteristike. U sledećoj šetnji parkom ili na prvom sledećem izletu u prirodu probajte da ih prepoznate. A dok šetate, izvadite slušalice iz ušiju i osluškujte svet. Izujte se i stojte bosi na travi, nećete se prehladiti. Učlanite se u lokalnu biblioteku. Ponovo pročitajte bajku koja vam je u detinjstvu bila omiljena. Shvatićete mnoge stvari o sebi na koje ste možda zaboravili.

I odvojte malo vremena, pa napravite svoju listu stvari koje možete da uradite lako, a kojima ćete ulepšati dan i sebi, i drugima. Iznenadićete se koliko toga vam stoji na raspolaganju.