Instalacaija dizajnerke Iris van Herpen, Žena sa sklopljenim očima

Iris van Herpen – haljine od kišobrana i druga čudesa

Ne znamo da li ste do sad imali prilike da čujete za Iris van Herpen, čarobnicu u svetu mode sa severa Evrope. Ako niste, pravi je trenutak. Ne može se reći da je njen dizajn isključivo deo modnog sveta, jer haljine koje kreira ova dizajnerka već odavno prelaze granicu nosivog i ulaze i u oblast vajarstva.

Na modnoj sceni Iris van Herpen pojavila se krajem dvehiljaditih, ali i dalje deluje kao novo lice i iznenađuje kao prvog dana. Od svoje prve revije 2007, Van Herpen je bila nosilac promišljanja novih oblika i metoda krojačkog izražavanja, kombinujući najtradicionalnije i najradikalnije materijale i metode izrade odevnih predmeta u svoju jedinstvenu estetsku viziju.

Neobični počeci

Kako sama tvrdi, kao mala nije bila preterano zainteresovana za modu, jer je živela u malom holandskom selu i bila izolovana od televizije i modnih dešavanja, što je svakako neobičan biografski podatak, ako se u obzir uzme da je godina njenog rođenja 1984.

Srednja škola i njeno uključivanje u širi društveni kontekst, doneće promene i počeće izgradnja umetničkog senzibiliteta koji će je odvesti na studije modnog dizajna na Artez Institute of the Arts Arnhem i staža u Alexander McQueen modnoj kući u Londonu, gde je Iris brusila svoje veštine. Holandska kreatorka će 2007. pokrenuti vlastitu marku, što će se pokazati kao prekretnica, ne samo u njenom životu već kao godina bitna i za istoriju odevanja. Privučena tradicionalnim modnim zanatima, Van Herpen je počela laserski da seče i otiskuje detalje dizajna koji će se uskoro razviti u haute couture haljine.

Vrane kao inspiracija

Njena prva kolekcija iz 2007. sadržala je kosture od 700 kišobrana, rearanžiranih tako da oblikuju njene haljine. Ovaj potez bez presedana privukao je pažnju muzeja Groninger, koji joj je ponudio otkup dela kolekcije.

Već sledeća kolekcija 2008. Chemical Crows (u slobodnom prevodu laboratorijske vrane) pokazala je da ona neće biti kratkoročna pojava. Za kolekciju Chemical Crows Iris van Herpen se prvenstveno inspirisala posmatrajući grupu vrana koje su živele oko njenog studija.

Vrane su poznate po svojoj inteligenciji i sklonosti ka svetlucavim predmetima, pa se tradicionalno povezuju s tajnovitošću i mističnošću. Tu je Van Herpen i našla vezu ovih ptica sa crnom magijom i alhemijom. Sa alhemičarima deli strast prema kontroli i transmutaciji materijala, zbog čega je razvila želju da vrane pretvori u zlato. Kao što su alhemičari pokušavali da obične metale pretvore u zlato, tako je Van Herpen transformisala rebra kišobrana zlatne boje u neobične oblike poput lepeze, koji bi trebalo da simbolišu vrane. Takođe je koristila hiljade metara industrijskog platna za konstrukciju slojevitih tekstura koje su ostavljale utisak odela od perja u pokretu.

U narednim kolekcijama njena potraga za trećom dimenzijom i istraživanjima u materijalima neće prestajati. Od metalne mreže i kože u najneobičnijim obradama, njeno traganje bilo je neprekidno, a želja da što više uđe u prostor – ključna za njena istraživanja.

Proboj u moderne tehnologije

Konačno, sa kolekcijom Kristalizacija 2010, prići će bliže novim tehnologijama koje će dalje odrediti njen put ka kontinuiranoj saradnji sa ljudima iz sveta visokih tehnologija. Ideja je bila da dizajnira haljinu koja bi se slivala poput pljuska vode oko onoga ko je nosi.

Svojstva vode u njenim različitim stanjima – za izradu ove kolekcije, Van Herpen je koristila nekonvencionalne materijale i tehnike koje su bile strane modnom svetu. Delo koje izgleda kao realistična imitacija prskanja vode moglo bi se činiti kao rezultat nekog industrijskog postupka, ali je zapravo mukotrpno izrađeno ručno, pomoću pištolja za vrući vazduh, klešta i pleksiglasa.

Nasuprot tome, haljina upečatljivog dizajna koji podseća na način na koji se naslage krečnjaka stvrdnjavaju i oblikuju slojeve, prvi je odevni predmet ispirisan 3D printom koji je ikada prošetao modnom pistom. Van Herpen ga je izradila u saradnji sa arhitektom Danijelom Vidrigom.

Ekscentričnost koja je našla mesto na crvenom tepihu

Od tada do danas, broj materijala i novih tehnika u kojima Iris kreira neprestano se niže. Nijedna sledeća kolekcija ne liči na prethodnu, ali je rukopis uvek prepoznatljiv. Pored svoje ekscentričnosti i ponekad skoro nenosivosti ovih odevnih predmeta, Iris je ipak uspela da postane miljenica brojnih dama sa crvenog tepiha.

I dok modni svet sa nestrpljenjem iščekuje svaku sledeću kolekciju ove Holanđanke, kako bi se napajao i inspirisao, čini se da ona bez napora jednostavno osvaja jedan po jedan novi stepen u tehnološkom razvoju, čineći da to deluje jednostavno i jedino moguće.

Radeći sa arhitektama, umetnicima, biolozima, inženjerima i naučnicima, mogu stvoriti nepoznati prostor za sebe kako bih proširila svoje znanje i nahranila svoju inspiraciju. Saradnje su srž mojih svakodnevnih istraživanja i ideja. Svaka je saradnja ljudska, što znači da su sve vrlo različite. Iris van Herpen

Naslovna fotografija – instalacija Iris van Harpen Žena sa sklopljenim očima © Julia _585 / Shutterstock.com