Mobilni telefon, kafa i makarons

Hramovi slatkog hedonizma – pekare koje obaraju s nogu

Pekari mlađe generacije uvode razne inovacije, a kultne pekare, osim čarobnih peciva i mirisnog hleba, čini i ambijent

Stalno se utrkujući u usavršavanju kvaliteta i ukusa hleba, peciva, pita, kolača, ali i enterijera, pojedine pekare u svetu postale su kultna mesta. Međutim, izabrati najbolju pekaru na svetu, odnosno odlučiti šta joj daje pet zvezdica, nije nimalo lako.

Pekari mlađe generacije trude se da uvedu razne inovacije, koristeći beskrajnu kreativnost, kako bi se njihova pekara izdvojila od ostalih. Kada je reč o asortimanu, nude testa od raznih žitarica, kisela, obična, sa i bez kvasca, sa finišima od raznih semenki, kao i kolače, pa je nekada teško razgraničiti da li je reč o pekarama, kafeima ili poslastičarnicama.

Pariska Laduree otvorena je 1862. i odmah postala inspiracija za druge pekare-čajdžinice


Chrispictures ©
/ Shutterstock.com

Pekaru, danas, osim izvanrednih proizvoda, mirisa, ljubaznog osoblja, zaljubljenika svog posla, čini i ambijent. U mnogima od njih, u izuzetno osmišljenom enterijeru, ljudi vole da se okupljaju i druže uz topli ili hladni napitak.

Bezgranična mašta

Mnoge pekare veoma se ponose time što prave hleb i peciva od zdravih, pa i organskih sastojka, nude bezglutenske pekarske poslastice, proizvode bez mleka i rafinisanog šećera.

U pekari Pasteis de Belem u Lisabonu prave originalni pastel de nata, hrskavo, kremasto pecivo, koje se služi pravo iz rerne.

Pekara E5 Bakehouse u Londonu nudi kurseve za pravljenje hleba i to po starinskim receptima.

Taxinge Slott, kafe-pekara u Švedskoj, ima švedski sto za kolače i peciva u vrlo toploj atmosferi, gde je glavni problem kako izabrati, a ne preterati.

Njujorška pekara Dominique Ansel izdvaja se prelepim, modernim enterijerom, kao i jedinstvenim hibridom krofne i kroasana, takozvanim kronatom (cronut), zbog koga se često stvaraju redovi.

U Demel pekari u Beču svako kroz staklo može da gleda kako artizani prave, dekorišu i peku poslastice i da ih odmah proba

lindasky76 © / Shutterstock.com

Demel, pekara u Beču, uređena – a kako drugačije nego u bečkom stilu, mami svojim pecivom, kolačima, fino upakovanim biskvitima. Ugođaju dodatno doprinosi pogled kroz staklo na vredne artizane koji prave, dekorišu i peku poslastice koje se mogu odmah probati. Ovde postoji i mogućnost posete muzeju kolača koji se nalazi iza pekare.

U Švajcarskoj se izdvaja pekara i poslastičarnica Conditorei Schober, gde se svako oseća kao kraljevsko visočanstvo, sedeći na stolicama ukrašenim plišom u zlatnim okvirima, degustirajući neprevaziđenu toplu čokoladu i peciva koja su prava remek-dela izgleda i ukusa.

Samo za hedoniste

Na listi najboljih pekara je svakako pariska Laduree koja je otvorena 1862. godine i odmah postala inspiracija za druge pekare-čajdžinice. Prvu od niza pekara Laduree u svetu dizajnirao je jedan pariski slikar, po ugledu na plafon u Sikstinskoj kapeli. Luksuzna, šik, a pritom na neki način i boemska, odlično je mesto za druženje uz čuvene makaronse, eklere, kroasane ili la tarte au citron. U savršenstvu čuvenih makaronsa prestigla ih je možda samo pekara slavnog Pjera Ermea, koji ih pravi u najneobičnijim kombinacijama.

Gabi Luka © / Shutterstock.com

Na drugoj strani sveta, u Sidneju, u Dust Bakehouse pekari, pravljenje hleba pretvorili su u umetnost. Sama pekara je potpuno drugačija od drugih, jednostavna, vrlo prostrana, bez pregrada, u toplim tonovima drveta, privlačna i sa visokom tavanicom, kao i ogromnim zidom na kojem se nalaze velike police prepune raznih vrsta svežeg i mirišljavog hleba, bageta, kifli.

U Švajcarskoj pekari i poslastičarnici Conditorei Schober svako se oseća kao kraljevsko visočanstvo dok proba slatka remek-dela

Zbog prostranosti i minimalizma, kada je reč o opremljenosti, ona pomalo podseća na hram posvećen našoj glavnoj namirnici.

La Peri pekara je prava mala baštenska oaza na užurbanim ulicama Njujorka, gde se među cvećem uživa u neverovatnim dostignućima vrednih pekara, dobrom doručku i toplim napicima.

Aubaine Selfridges je restoran-pekara u okviru poznate robne kuće na Oksford stritu u Londonu, gde se okupljaju posetioci iz celog sveta.

Najpopularniji je doručak koji spaja moderne francuske i tradicionalne ukuse. Prepoznatljiva je po plafonu sa kojeg vise predivne visterije, takozvana plava kiša.

Ne možemo da ne pomenemo još jednu nestvarnu londonsku pekaru i poslastičarnicu, Peggy Porschen, koja pleni bogatim nijansama roze – pravi ružičasti raj, koji na prvi pogled može da izgleda kao okićena torta.

U njoj je sve slatko, sa cvetnim detaljima i ulaznim vratima okićenim cvećem. Utisak je da je dekorisana pastelnim bojama slatkiša, roze, belom, krem i pastelnozelenom, a ponuda je neodoljiva i smeštena u izuzetnim vitrinama.