Naslovna strana kolumne Pisma Lady bo

Hrabrost je epitet koji krasi žene

Lako je bilo našim roditeljima, oni su znali da su njihovi roditelji bili hrabri. Svaka porodica imala je, ili je poznavala nosioca spomenice, borca protiv fašizma ove ili one ideologije, zarobljenika nemačkog, italijanskog, ili barem nekoga ko im je blizak, a bio je na Golom otoku. Onog ujaka ili onog strica poginulog na Sremskom frontu.

Mi smo rođeni na krilima napretka i rasta, pa smo nekako svi zajedno želeli da pospemo pepelom te strašne priče, da ne plašimo decu, a mi da ne mislimo na prošlost, kad je svetla budućnost pred nama.

Danas je hrabrost epitet koji krasi žene.

Nosi, podiži, podržavaj, pravdaj, ljubi, grli, čuvaj, ljuljaj, osmehuj se, čisti, kuvaj, brini, radi, zarađuj, ne nameći se.

Digni glavu visoko, gutaj knedle, ustani pre svih, legni posle svih.

U svim ovim neobičnim mislima, setim se! Ja poznajem neke muškarce za koje znam da su hrabri.

Penzionisanog komandanta 72. brigade za specijalne operacije, koji je stajao sa svojim momcima spreman da brani i zemlju i vazduh, obožavan od strane svojih vojnika.

Sve se dešava na brdovitom Balkanu gde je tog momenta na svakih 100 momaka bilo oko 50 momaka iz Beograda iz rezervnog sastava vojske, a od toga profesori fakuleta, doktori nauka, geometri, hirurzi.

Svi su otišli na poziv svoje domovine, napustili svoja radna mesta i posle obavljenog posla za državu vratili se u najkraćem roku na svoja radna mesta, bez beneficiranog radnog staža, pomena i zahvalnosti.

Vidim, pominje se stalno Beograd kao kukavički, pa ko velim samo da podsetim i sebe i druge.

Muškarce da podsetim da imaju kome da se vrate, sami sebi. A sebi da još ima hrabrih muškaraca.

Umrla mi je draga osoba u 96. godini u Londonu, s mužem u vladi u izbeglištvu u Drugom svetskom ratu. Niko nije dočekao da se kralj i vlada vrate na vlast, pa se ni oni nisu vratili. Bila je profesor matematike i jedina žena u generaciji na fakultetu. Jedna od hrabrih. Tetka joj je bila Jelisaveta Načić.

Sa takvim ženama ovoj državi je lako.

Danas jagnjeće pečenje u rerni.

Naravno sa prilozima, supom…50 centIt’s Your Birthday – danas na repeat, jer slavimo život.