Portret Merilin Monroe

Neki to vole gurmanski- pronađeni kuvari Merilin Monro

Holivudska ikona je između snimanja filmova kao što su Neki to vole vruće ili Muškarci više vole plavuše, išla u nabavku i spremala hranu za sebe, za muževe, za prijatelje

Slavna Merilin Monro, neprevaziđeni simbol seksepilne plavuše, ne samo da je znala da kuva, nego se time bavila na dnevnom nivou.

Nedavno su se pojavili materijalni dokazi za ovu, iz današnje perspektive gotovo neverovatnu tvrdnju. Aukcijska kuća Siegel Auction Galleries je 22. juna iznela na prodaju dve knjige – dva kuvara, koje je Merilin posedovala i koristila.

Recepti ispisani njenom rukom

Poseban kuriozitet ovih knjiga je što se na njima nalaze mrlje koje svedoče da su korišćene tokom kuvanja. Po savijenim uglovima vidi se da su često korišćene i listane, a na marginama i između stranica ima recepata koje je Merilin dopisala svojom rukom, kao i rukom ispisanih spiskova za kupovinu.

Dakle, holivudska ikona je između snimanja filmova kao što su Neki to vole vruće ili Muškarci više vole plavuše, išla u nabavku i spremala hranu za sebe, za muževe, za prijatelje.

Najviše čuđenja izazivaju rukom pisani spiskovi namirnica potrebnih za supu od šuplje kosti i za beef bourguignon

Kuvar, objavljen 1951. pod naslovom The New Fanny Farmer Boston Cooking – School Cook book, sadrži biser kakav je Merlinkinim rukopisom ispisan recept za Avery Island French dressing. Ipak, ono što je izazvalo najviše čuđenja predstavljaju, takođe rukom pisani, spiskovi namirnica potrebnih za supu od šuplje kosti i za beef bourguignon, što je francuski naziv za jednu vrstu goveđeg gulaša sa povrćem.

Ova dva tradicionalna jela zahtevaju veoma dugo kuvanje i traže da domaćica provede dosta vremena kraj šporeta. Teško je zamisliti i običnu zaposlenu ženu, a kamoli holivudsku ikonu, da sprema tako nešto bez jakog razloga.

Rebarca na spisku za kupovinu

Ipak, Merilin je bila čulna i strastvena žena, koja se svemu što je radila predavala do kraja. Ako je sagledamo iz tog ugla, lakše nam je da je zamislimo kako krčka junetinu ili kuva supu za nekog ko je osvojio njeno srce. Da gurmanski obroci nisu bili izuzetak u njenoj kući, svedoči još jedan spisak za kupovinu, pronađen među stranicama iste knjige, na kome se nalaze rebarca za pečenje, paradajz, mleko, pavlaka i kafa.

Kartica jedne delikatesne radnje nađena je među stranicama druge knjige, izdate 1953, koja nosi naslov The New Joy of Cooking. Moguće da je taj kuvar Merilin kupila ili dobila upravo u vreme kad je i sama počela da oseća novu radost u kuvanju.

Najviše pažnje privukao je jedan list papira, na kome je pisaćom mašinom otkucan dnevni jelovnik. Ako je to režim ishrane kojim je Merilin održavala svoju figuru peščanog sata, onda se on baš i ne slaže sa standardima današnjih nutricionista.

Da gurmanski obroci nisu bili izuzetak u njenoj kući, svedoči još jedan spisak za kupovinu, na kome se nalaze rebarca za pečenje, paradajz, mleko, pavlaka i kafa

Jelovnik za zavodljivu figuru

Prema tom jelovniku, doručak je u osam ujutru i sastoji se od soka od narandže i račića na pari, ili činije pahuljica sa čašom toplog mleka ili dva parčeta tosta sa buterom uz šolju kakaoa.

U jedan sat je ručak koji je uglavnom baziran na ugljenim hidratima. Uvek su tu krompir, hleb ili špagete, jedno jaje i kuvano povrće. Večera je u 6 i 30 popodne i ona se uglavnom sastoji od proteina, kao što su posna junetina, piletina, jagnjetina, pileća džigerica, riba. Ali tu nije kraj. Jelovnikom je u 11 uveče predviđen egnog, liker od jaja.

U jednom intervjuu iz 1952, s početka karijere, Merilin je za magazin Pageant rekla da ujutru pije čašu toplog mleka u koje se umešaju dva živa jajeta i čašu voćnog soka. „Sumnjam da bi neki doktor mogao da prepiše hranljiviji doručak zaposlenoj devojci koja je stalno u žurbi”, rekla je tada Merilin. Osim što je praktičan za zaposlenu devojku, doručak od živih jaja preporučivao se pevačima za bolji glas, što je i za Merilin bilo važno.

Omiljeno jelo – šnicla na žaru

U tom istom intervjuu ona je iskreno rekla da joj je omiljena hrana šnicla na žaru. Objasnila je da kupovinu obavlja kad se posle završenih obaveza vraća u svoj hotelski apartman, gde meso pripremi u mikrotalasnoj pećnici, a povrće, koliko je to moguće, jede sirovo.

Tada je Merilin priznala i da se ponekad, kad se izmori na večernjim časovima glume, časti sladoledom.

Šta bi paparaci dali da su mogli da uslikaju fatalnu plavušu sa keceljom, za šporetom

Kasnije, tokom poslednjih i najslavnijih godina njenog kratkog života, kuvanje kod kuće je postalo način da sačuva ono malo preostale privatnosti. „Biti tako slavan i izaći u restoran na večeru bilo je teško”, rekao je za Tajms Džon Zukerman iz aukcijske kuće koja je javnosti planirala da izloži Merlinkine kuvare. „Paparaca nije bilo toliko kao danas, ali su je oni svakako pratili kud god da pođe.”

Šta bi paparaci dali da su mogli da uslikaju fatalnu plavušu sa keceljom za šporetom! Trebalo je da prođe 59 godina od njene smrti da bi se iza glamurozne pojave ukazalo i ovo, kulinarsko i gurmansko lice Merilin Monro.