Hodanje pre doručka daje bolje pozitivne efekte nego posle jela

„Posna šetnja” nije dijeta, ali u procesu skidanja viška kilograma daje najbolje rezultate uz najmanja ulaganja

Da li je ovo još jedan magični način da bezbolno smršamo? Nije. Jer, da se ne lažemo, postoji samo jedan način da smršamo! Ali ovo jeste jedna zdrava metoda kako da sebi i svom organizmu olakšamo taj nimalo jednostavan proces. I ne tiče se toga kada, kako i šta da jedemo, već se odnosi na korake koje treba da preduzmemo pre nego što uopšte počnemo da jedemo. I bukvalno – korake.

Radi se, naime, o rezultatima istraživanja koji ukazuju na to da šetnja, odnosno hodanje pre doručka, daje daleko bolje pozitivne efekte nego isti broj koraka posle jela. Šetnjom pre doručka mi ćemo zapravo zavarati naš metabolizam i ubrzati sagorevanje masti.

Šetnja pre doručka

Zagovornici „posne šetnje” (fasted walk) tvrde da ona daje velike rezultate uz mala ulaganja. Princip deluje logično. Kad se probudimo, naše telo je iskoristilo sav šećer iz krvi koji smo mu dali prethodnog dana. Kad krenemo u šetnju, naše telo nema drugo gorivo, pa mora da posegne za sopstvenim zalihama. „Šetnja pre doručka ubacuje naš metabolizam u brzinu”, kaže Džejson Fung, stručnjak za vežbanje i autor knjige The Obesity Code.

 Kad krenemo u šetnju pre doručka naše telo nema drugo gorivo pa mora da posegne za sopstvenim zalihama

Što je još važnije, i kad posle te „gladne” šetnje doručkujemo i sednemo za radni sto , naš metabolizam će nastaviti da radi brže nego da nismo šetali. „Naša tela imaju izvanrednu spsobnost da se adaptiraju na ono što im je dostupno. Ako redovno idemo u šetnju ili vežbamo nakon što je naša zaliha šećera potrošena, organizam će naučiti da odmah počne da koristi sopstvene masti kao energiju”, objašnjava doktor Fung.

Sasvim na drugoj strani sveta, jedna japanska studija utvrdila je da vežbanje na prazan stomak sagoreva dvostruko više telesnih masti nego isto vežbanje posle doručka, što takođe potvrđuje delotvornost posne šetnje.

Štaviše, prema nekim američkim naučnicima, šetnja pre doručka ima jedinstvenu sposobnost da reprogramira naš osećaj gladi i da aktivira neke centre za kontrolu osećaja gladi. Tačnije, na Brigham Young univerzitetu utvrđeno je da jutarnja šetnja pre ikakvog unosa hrane pokreće biohemijske promene koje smanjuju osećaj gladi tokom 24 sata. Da bi se to postiglo, potrebno je od 20 do 60 minuta hodanja pre doručka ili od pet do sedam hiljada koraka. Ovo na početku može izgledati previše, ali kako se organizam bude navikavao, svojih pet hiljada koraka prelazićemo sve brže.

Posle posne šetnje, proteinski doručak

Naravno, da bismo izgubili višak kilograma, i ishrana tokom dana mora biti kontrolisana, pre svega u količini, a pobornici „posne šetnje” preporučuju da u njoj bude više proteina nego ugljenih hidrata.

Za doručak posle šetnje preporučuje se mešavina 3/4 šolje mleka, dve merice nezaslađenog proteina u prahu, 1/3 šolje badema, dve kašičice kakaoa, uz malo stevije ili kiselog voća radi ukusa. Druga opcija je zelena salata, sa kuvanim jajima ili malo belog pilećeg mesa, poprskana maslinovim uljem ili drugim začinima po ukusu. Dozvoljen je i sendvič od hleba od celog zrna sa mladim sirom i povrćem.

Ali čak i kad gubitak kilograma nije prioritet, šetnja pre doručka ima pozitvne efekte na vitalnost, krvni pritisak, nivo šećera u krvi.