Naslovna za Mirjanu Bobić Mojsilović.

Hleba i seksa

Nekoliko velikih televizijskih kuća iz Velike Britanije i Nemačke napravile su nedavno zanimljive dokumentarce o novom fenomenu zapadne civilizacije. Video-klipovi iz tih filmova preplavili su društvene mreže i izazvali lavine komentara u kojima se, kad malo bolje razmislimo, prelamaju svi sunovrati savremenog društva.

Radi se, naime, o seksualnom turizmu. Ali, ovoga puta, priča je o ženama koje putuju kako bi, na plažama Afrike, ili Kariba, ili Tunisa, našle seksualno zadovoljstvo. Da stvar bude škakljivija, radi se o sredovečnim ili o starim ženama koje plaćaju za seks momcima koji su neretko i pedeset godina mlađi.

S tom seksualnom razmenom svi se slažu. Jedan mladić iz Kenije objasnio je da mu sedamdesetpetogodišnja gospođa iz Nemačke, koja svake godine dolazi u Keniju na odmor, šalje svakog meseca trista evra, i da on tako izdržava ženu i troje male dece, i sestrinu decu.

Ovde nema nikakve industrije, naša industrija je na plaži, rekao je.

Prostitucija kao „industrijska grana” u siromašnim zemljama, u stvari je vid nove kolonizacije – kolonizatori su, umesto sa oružjem i bičevima, sada došli s novčanicima. Dok žene osvajaju Afriku i Karibe, muškarci su osvojili dečake i devojčice Tajlanda. Sirotinja sveta život kupuje svojim telima. Zapadni čovek ideju o smislu sopstvenog postojanja hrani prostom razmenom na plaži.

Tema je, međutim, daleko ozbiljnija nego što na prvi pogled izgleda. Ona nameće bezbroj pitanja. Jedno od njih, bez sumnje, jeste pitanje o oblapornosti bogatih društava i njihovoj savremenoj fokusiranosti na „seks”, naspram ekonomski nerazvijenih, koji su fokusirani na preživljavanje. Zatim, tu su i pitanja o dvostrukim standardima prema ženskoj i muškoj seksualnoj razmeni, o novom ropstvu, o tragičnoj usamljenosti zapadnog čoveka koji više ne nalazi nijedan jezik sporazumevanja osim prostog jezika novca, o tome kako, paradoksalno, tradicionalna porodica sirotinje opstaje na razvalinama obesmišljene zapadne porodice.

Ipak, možda najzanimljivija tema jeste tema o stigmi „starosti” u zapadnoj civilizaciji. Starost je grozna i neprihvatljiva, zato svi žele da budu mladi. Mladi su oni koji imaju seks, a život bez seksa je besmislen život, puko gubljenje vremena.

Čovek nikada nije bio poniženiji.