Hju Džekman-2023.

Hju Džekman – ćutljivi superheroj i posle 50.

U najiščekivanijem ovogodišnjem filmu – Dedpul i Vulverin, koji će američku premijeru imati 26. jula, kada stiže i u naše bioskope, svi su nestrpljivi da vide fizičku i svaku drugu spremnost 56-godišnjeg glumca Hjua Džekmana u ulozi akcionog superheroja Vulverina Logana.

Ipak, Džekman se na početku šeste decenije nije ni primakao Harisonu Fordu, koji je svog poslednjeg Indijanu Džonsa odigrao u 80. godini.

Od kad se 2000. godine prvi put pojavio u serijalu X-ljudi (X-Men), Džekman je više puta proglašavan najzgodnijim, najlepšim, a 2008. magazin People ga je proglasio najseksepilnijim živim muškarcem. Pitanje da li će i sad opravdati te titule ostaje pomalo u senci njegovog prošlogodišnjeg razvoda, posle 27 godina braka.

Hju Džekman na motoru vozi pored špalira obožavalaca i maše.

Hju Džekman na X-Men Volverine, premijeri. © Everett Collection/Shutterstock.com

Dedpul i Vulverin – prijateljsko neprijateljstvo

U okviru najave za film, u kome naslov deli sa desetak godina mlađim Rajanom Rejnoldsom u ulozi strašnog i neurotičnog Dedpula, Hju Džekman je ispričao da je na ideju o ponovnom susretu ta dva lika, ćutljivog Vulverina i brbljivog Dedpula, došao dok je vozio kola, jer „dok vozi najbolje misli”.

Tokom priprema za snimanje, glumci su odlučili da neprijateljstvo svojih likova pretvore u šale koje će praviti jedan na račun drugog. Tako je mlađi Rejnolds krišom prikačio svoju veliku fotografiju na ogledalo u Džekmanovoj garderobi. Ipak, kad je ozbiljno govorio o starijem kolegi, rekao je da se divi njegovoj profesionalnosti, a naročito činjenici da svim saradnicima na setu zna lično ime.

Razvod koji je raspirio tračeve

Međutim, to prijateljstvo probudilo je neke stare glasine, koje su dobile novo značenje u svetlu Džekmanovog razvoda. Rejnolds, koji je oženjen glumicom Blejk Lajvli i ima troje dece, nije prvi muškarac koga su tabloidi navodili kao tajnog ljubavnika Hjua Džekmana, skrivenog homoseksualca. Još pre desetak godina, Hju Džekman je odgovorio: „Da jesam, bio bih. Uostalom, za mene to nije najvažnija stvar koju treba znati o nekoj osobi. Ali nervira me zbog Deb i dece. U izvesnom smislu, to je i kompliment, jer, znate, takvi tračevi se šire tek kad ste dostigli određenu tačku u karijeri.”

Hju Džekman i njegova sad već bivša supruga, australijska glumica Debora Li Fernes, važili su za svetlu tačku među holivudskim brakovima, a on nije propustio nijednu priliku, pa ni one kad je primao Emi, Gremi i Toni nagradu, da joj se zahvali na podršci i da naglasi da bez nje on ne bi bio tu gde jeste.

Izdajući kulturno zajedničko saopštenje za javnost u septembru prošle godine, supružnici su naglasili da svoj razvod više neće komentarisati, ali javnost time nije bila zadovoljna, naročito zbog toga što je samo nekoliko meseci pre razvoda Hju na svom Instagram profilu čestitao svojoj Deb godišnjicu braka uz izraze ljubavi.

Ljubavna priča – zvezda i početnik

Njihova ljubavna priča počela je u njihovoj rodnoj Australiji. Onog dana kad je mladi Hju Džekman proslavljao svoje diplomiranje na sidnejskoj Akademiji (Western Australian Academy of Performing Arts), dobio je telefonski poziv za ulogu u televizijskoj seriji Koreli, u kojoj je Debora Li Fernes bila zvezda.

Debora je 13 godina starija od Hjua, pa njegovo udvaranje nije isprva baš ozbiljno shvatala, ali je on tvrdio da su oni stvoreni jedno za drugo. Venčali su se 1996, kad je njoj bilo 40 godina, i potom prošli kroz težak period pokušaja da dobiju potomstvo, praćen serijom pobačaja koji su njoj veoma teško pali.

Na kraju su se odlučili za usvajanje, pa je u maju 2000. u njihov život ušao sin Oskar Maksimilijan, a porodica se zaokružila 2005. dolaskom ćerke Ave Eliot. Mnogi tvrde da je u braku Hjua Džekmana i Debore Li Fernes i ranije bilo problema, koji su kulminirali za vreme pandemijskog lokdauna, ali da su oni sa razvodom čekali, da bi oboje dece postalo punoletno, kako ne bi bili tema na sudu.

Hju Džekman sa ženom, sinom i ćerkom u aveniji poynatih, sroji pored zvezde na kojoj je ispisano njegovo ime.

Hju Džekman i Debora Li Fernes sa sinom i ćerkom u aveniji poznatih. © S_bukley / Shutterstock.com

Šta je teže biti: otac ili sin?

Hju Dežkman je ranije često govorio o radostima i izazovima roditeljstva, navodeći da kakve god probleme da ima na poslu, on ih zaboravi kad dođe kući i ćerka ga zagrli. Pričao je da je imao dilemu kako da se postavi kad mu je sin sa osam godina došao kući i tražio autogram za sve drugare u školi, kojima se hvalio kako je njegov tata onaj kul Vulverin iz filma. Da li je ispravno da to uradi ili ne? A onda, posle nekoliko godina, čuo je istog tog sina tinejdžera kako drugarima priča da njegov tata u stvarnosti uopše nije tako kul kao u filmu.

Želeći da bude dobar roditelj, Hju Džekman je pored kreveta uvek imao gomilu knjiga o vaspitanju i čitao ih, ali mu je jedan prijatelj rekao da je problem u tome što deca ne čitaju te knjige. Kod Džekmana su roditeljske dileme bile izoštrenije jer nije želeo da ponovi ponašanja svojih roditelja zbog kojih je dugo nosio ožiljke.

Njegovi roditelji Grejs i Kristofer rođeni su u Engleskoj, a u okviru doseljeničkog programa stigli su u Sidnej sa dvoje dece. U Sidneju, gde je otac, koji je završio Kembridž, radio kao računovođa, rodilo im se još dvoje dece, od koje je Hju najmlađi. Ali posle nekoliko godina, majka je odlučila da se vrati u Englesku, dok su osmogodišnji Hju i starija deca ostala sa ocem.

„Stalno sam očekivao da se ona vrati i da ponovo budemo porodica”, seća se Džekman, „ali kako su godine prolazile, a ona se nije vraćala, u meni je rastao bes.”

Lik Vulverina kao terapija

Mnoge od tih tema i osećanja Hju Džekman je ponovo proradio, spremajući se za ulogu u filmu Sin iz 2022. Kad je čuo da reditelj Florijan Zeler namerava da snimi film na osnovu istoimene pozorišne drame, Hju Džekman je pretpostavio da njega, poznatog po superherojima i mjuziklima, neće ni razmatrati. Zato je reditelju napisao uljudan mejl u kome se preporučuje za ulogu „onoga u sredini”, oca tinejdžera sa problemima i sina despotskog oca (igra ga Entoni Hopkins). Na iznenađenje mnogih, Džekman je dokazao da može da iznese jaku dramsku ulogu.

Bes, koji je Hju Džekman nosio iz tinejdžerskih dana, probudio se kad je dobio ulogu života, lik mračnog Vulverina Logana. „Trebale su mi nedelje rada sa rediteljem Brajanom Singerom dok nisam uhvatio pravi ton tog lika. Međutim, posle toga bilo mi je relativno lako da igram besne likove. Sve u svemu, to što sam igrao Vulverina bila mi je dobra terapija.”

Druga poteškoća da se uvuče u ovaj lik, nastao na osnovu serije stripova, bila je Džekmanova prirodna fizička konstitucija. Sa 190 cm visine, bio je znatno viši od onoga kako je Vulverin Logan prikazan u stripovima. Kako je po prirodi mršav, Hju Džekman nije imao ni približno ptrebnu mišićnu masu.

150 kila iz benča i kazna „pilećeg boga”

Zašto je onda dobio tu ulogu? Zato što njegov prijatelj Rasel Krou, zvezda filma Gladijator, kome je ona prvo bila ponuđena, nije prihvatio ulogu, ali je režiseru Singeru toplo preporučio Džekmana. Singer ga je posušao i – nije pogrešio.

Kad je dobio ulogu, Hju Džekman se odmah podvrgao intenzivnom treningu, tako da je na vrhuncu forme mogao da podigne preko 150 kg iz benča. Trening je pratila i proteinska dijeta od 5000 do 6000 kalorija. Sećajući se količine piletine koju je u vreme treninga morao da jede, Džekman kaže: „Ako postoji „pileći bog”, sigurno će mi suditi.”

Sličnom režimu Džekman se podvrgavao za svaki potonji nastavak serijala o mutantima, pa i za ovaj najnoviji, gde se po muževnim borama na licu vidi da je prevalio 50, ali ne i po mišićnoj masi i strukturi. Jedino što ga je sada, posle pedesete, telo tokom treninga više bolelo.

Mjuzikli i omaž rodnoj Australiji

Sasvim drugačije lice i obilje talenata Hju Džekman pokazuje u mjuziklima u kojima peva i igra. Za ulogu Žana Valžana u mjuziklu Jadnici, iz 2012, bio je nominovan za Oskara i dobio Zlatni globus. Tokom 2022. napravio je lom na Brodveju predstavom The Music Man, a nagradu Toni dobio je za ulogu u brodvejskom mjuziklu Dečak iz Oza, o australijskom kantautoru Piteru Alenu.

Svojoj rodnoj Australiji Hju Džekman se odužio u maestralno odgranoj ulozi goniča stoke u romantičnom filmu Australija, gde mu je partnerka bila zemljakinja Nikol Kidman. Spremajući se za tu ulogu, proveo je godinu dana učeći da jaše konje. Igrao je glavnu mušku ulogu u fantastičnoj romantičnoj komediji Kejt i Leopold iz 2001, kao i u akcionom hororu Van Helsing iz 2004.

Šta posle razvoda?

Posle preseljenja iz Australije u Sjedinjene Države, Hju Džekman, njegova tadašnja žena Debora Li Fernes i prijatelj Džon Palermo osnovali su zajedničku produkcijsku kuću. Kakva će biti sudbina te kuće posle razvoda, ostaje da se vidi.

Posle razvoda, Hju Džekman radi punom parom. Dok se priprema premijera Dedpula i Vulverina, on je već završio snimanje filma Three Begs Full, u kojem mu je partnerka Ema Tompson, a najavljeno je i da će uskoro početi sa snimanjem novog filma o Robinu Hudu, gde će mu partnerka biti Džodi Komer.

Naslovna fotografija © Lev Radin/Shutterstock.com