Nikol Kidman, holivudska glumica

Nikol Kidman: Ponekad morate da istaknete belu zastavu i nastavite dalje

Prva Australijanka, dobitnica Oskara za glavnu ulogu, 15 godina je u srećnom braku sa Kitom Urbanom, a najveća holivudska priznanja dobila je tek posle razvoda od Toma Kruza

Kad lepotica kao što je Nikol Kidman kaže: „Ako ću da budem s nekim, onda sam s njim, onda sam posvećena. Nisam osoba koja flertuje okolo”, onda to zaista treba shvatiti ozbiljno. Zbog njenog izgleda, glumačke sposobnosti Nikol Kidman dugo su dovođene u pitanje. Zato je morala da produži nos i da stavi tamnu periku da bi odigrala Virdžiniju Vulf u filmu Sati, da bi za tu ulogu konačno dobila Oskara. Tako je postala prva Australijanka koja je dobila Oskara za glavnu ulogu.

Na iznenađenje mnogih, u filmu Mulen Ruž dokazala je i da zna da peva. Na proslavi 20. godišnjice ovog filma, u junu ove godine, koreograf je o Kidman rekao: „Ona ne igra na sigurno. Ona skoči i rizikuje.” Mada njena lepota nije klasična, bila je zaštitno lice parfema Šanel 5 i za reklamni spot od tri minuta zaradila čak 12 miliona dolara.

Morala je da produži nos i da stavi tamnu periku da bi odigrala Virdžiniju Vulf u filmu Sati, i za tu ulogu konačno je dobila Oskara

Nikol Kidman
Kathy Hutchins © / Shutterstock.co

Plavuša koja se farba u riđe

Ova 54-godišnja prirodna plavuša, koja se godinama farbala u riđe da bi se oduprla stereotipu o praznoglavoj blond devojci, jedna je od najplaćenijih i najbogatijih glumica – prilično visoko se kotira na Forbsovoj listi. Poslednjih nekoliko godina bavi se i produkcijom TV serija u kojima glumi. Ali se ona i dalje, sa istom posvećenošću, odnosi prema radu.

Za prošlogodišnju seriju Slom (The Undoing) u kojoj igra lik Grejs Frejzer, pet meseci dok je snimala nije se odazivala na svoje ime, već samo na ime Grejs.

Tokom karantina, nekoliko meseci je provela u porodičnoj kući u Nešvilu, sa mužem i ćerkama Fejt (10) i Sandej (13), ali su onda svi otišli u njenu rodnu Australiju, gde je snimala seriju Devet potpunih neznanaca. Pored kuće u Nešvilu, koja je porodična baza, Nikol ima nekretnine u Njujorku, Los Anđelesu i Sidneju, ali je sa porodicom u Australiji boravila u kući u unutrašnjosti, na velikom imanju od preko 100 jutara.

Jedna je od najplaćenijih i najbogatijih glumica – prilično visoko se kotira na Forbsovoj listi

15 godina u srećnom braku

Na svom Instagram profilu pokazala je kako skuplja jaja od domaćih kokošaka sa imanja, na kome uzgaja krave i alpake. Tu je i veliki voćnjak, a Nikol voli da pravi domaće džemove. Ćerke su pratile onlajn nastavu, a Nikolin muž je izjavio da je ona pomagala devojčicama u učenju, dok se on držao iskuljučivo muzike.

Kit, koji je po zanimanju kantri muzičar, u kući ima kompletno opremljen studio u kome je pripremao novi album, ali on i Nikol često zajedno sviraju na velikom belom klaviru u dnevnom boravku. Pošto je devojčice u izolaciji trebalo zabavljati, u dvorištu su instalirali trambulinu.

Međutim, one su htele da fotografišu majku na toj spravi. „Nemoj da izgledaš tako prestravljeno”, vikale su dok su je fotografisale. I Nikol je skakala. Jer ona je takva, skoči i rizikuje.

Devojčice je Nikol rodila u braku sa Kitom, za koga se udala 2006. i za koga kaže da je ljubav njenog života i da samo žali što se nisu ranije sreli. Ipak, iako je s njim već 15 godina u srećnom braku, a već punih 20 je zvanično razvedena od prvog muža, glumca Toma Kruza, i danas se u mnogim najavama i tekstovima o njoj govori kao o bivšoj ženi Toma Kruza.

Sve bih ostavila zbog njega

Nikol nerado govori o svom prvom braku i razvodu jer bi to, kako kaže, bilo nepristojno i prema Tomu i prema Kitu. Takođe, ne spori značaj svog prvog braka, ne samo emotivno, već i za njenu karijeru. Kaže, na primer, da ju je to što je bila u braku sa čovekom moćnim u filmskoj industriji spaslo od potencijalog seksualnog uznemiravanja i ucena. „Na drugoj strani, bila sam kao u čauri”, priznala je.

Kao da je naslov filma Dani groma, na čijem snimanju su se upoznali, bio proročki. Nikol je otvoreno govorila da se u Kruza zaljubila kao da ju je pogodio grom. Nije joj smetalo što je on celih desetak centimetara niži od njenih 180. (I drugi muž, Kit Urban, niži je od Nikol, ali ne baš toliko.) Kasnije je par zajedno igrao u kultnim filmovima Širom zatvorenih očiju i Nevine laži (po kome je dvadesetak godina kasnije ona producirala TV seriju, u kojoj je i igrala).

To što je bila u braku sa čovekom moćnim u filmskoj industriji spaslo ju je od potencijalog seksualnog uznemiravanja i ucena

Nikol Kidman i Kit Urban
Kathy Hutchins © / Shutterstock.com

Tom Kruz je još tada bio nepokolebljivi pripadnik sajentološke crkve, dok je Kidman po rođenju katolkinja. „Sve bih ostavila zbog njega i otišla na kraj sveta”, govorila je Nikol u to vreme, pa je pokušala i da se prikloni sajentologiji. Većina tog iskustva ostala je pod velom tajni, osim što je ona teško prihvatala to što se sajentolozi tako ogorčeno bore protiv psihijatrije, a otac Nikol Kidman bio je psihijatar.

Razvod na 10. godišnjicu braka

Uprkos velikoj želji da ima dete sa Tomom, Nikol je doživela nekoliko pobačaja, pa su konačno usvojili dvoje dece. Ni deca ni njena zaljubljenost nisu spasli taj brak. I sama Nikol je rekla da je bila šokirana kad joj je tačno na desetogodišnjicu braka Kruz saopštio da se rastaju. Tada je bila tri meseca u drugom stanju, ali je izgubila bebu.

Bila je šokirana kad joj je, tačno na desetogodišnjicu braka, Kruz saopštio da se rastaju

Nikol Kidman i Tom Kruz
Bart Sherkow © / Shutterstock.com

Posle razvoda, jedno vreme su delili starateljstvo nad decom, ali su se kasnije deca odlučila da ostanu sa ocem i postali su vatreni pripadnici sajentološke crkve, a sa Nikol dugo nisu imali nikakav kontakt.

Ćerka je čak nije pozvala na svoje venčanje, niti je došla na sahranu Nikolinog oca. „Kao majka, mogu samo da prihvatim njihov izbor i da ih volim”, rekla je Nikol, koju je sajentološka crkva proglasila nepoželjnom osobom. Sama Nikol nikad ništa detaljnije o tome nije govorila.

Morala sam da nađem sopstveni identitet

Kad je posle 11 godina prestala da bude žena Toma Kruza, Nikol se pitala da li vredi mimo toga. „Kad sam sa 33 godine izašla iz toga, morala sam da odrastem, da nađem sopstveni identitet”, kaže. Možda je i zbog toga pet, šest godina bila sama i posvećena radu.

I ispostavilo se da je njena karijera posle razvoda krenula uzlaznom linijom, da je i te kako mogla sama. Statistike kažu da je većinu od osam nominacija za Zlatni globus i tri osvojena dobila posle razvoda, a i Oskar je stigao kad već dve godine nije bila žena Toma Kruza.

„Ponekad prosto morate da istaknete belu zastavu i nastavite dalje”, kaže Nikol, koja je posle nekoliko veza sa poznatim muškarcima, među kojima je i muzičar Leni Kravic, uplovila u mirnu porodičnu luku sa zemljakom Kitom Urbanom.