Helen Miren

Helen Miren: Da smo se ranije sreli, sad ne bismo bili zajedno

Briljira u ulogama žena kakve istorija baš i ne voli, u 76. godini radi više nego ikad, odbija estetsku hirurgiju i smatra da je tajna dobrog braka – ne udati se rano

„Voda preliva preko brane”, rekla je Helen Miren na ovogodišnjem Kanskom festivalu o sve većem, mada još uvek nedovoljnom prisustvu žena reditelja u filmskoj industriji. „Ključ je u šansi i prepoznavanju”, kaže Helen, koja se ove godine bavila upravo ženom na liderskoj poziciji, snimajući dugometražni film, koji će pratiti serija, o prvoj i do sada jedinoj premijerki Izraela, Goldi Mejr. „Ona je vodila svoju zemlju kroz rat, gde se ne očekuje da se nađe neka žena”, kaže Helen, koja se gotovo specijalizovala upravo za uloge takvih žena.

Jednaka, ali suprotna

U mini-seriji iz 2019. igrala je rusku caricu Katarinu Veliku, o kojoj kaže: „Uspešno je vladala teškom zemljom 30 godina i postala Velika, a onda ju je istorija oblatila jer je bila uspešna žena na vlasti, što istorija baš ne voli.”

Do sada je dobila apsolutno sve najznačajnije nagrade koje glumica može da dobije

Helen Miren dobila je Oskara 2006. za ulogu sadašnje britanske kraljice Elizabete II u filmu Kraljica, a godinu dana ranije odigrala je i najveću englesku kraljicu Elizabetu Prvu, savremenicu Šekspira, u čijim dramama često igra u londonskim pozorištima i na Brodveju.

Helen, koja sada ima 76 godina, a poslednjih deset godina radi više nego ikada ranije, otkriva da i dalje voli kostimirane uloge u kojima nosi krinoline. Još uvek veruje u vile, a dugo je čuvala svoju kolekciju barbika. Na šaci ima tetovažu zvezde, koju su joj uradili severnoamerički indijanci u Minesoti, kad ih je posetila još kao sasvim mlada glumica. Prema pisanju magazina People Weekly, ta zvezda znači „Jednaka, ali suprotna”.

Njen deda po ocu bio je Petar Vasiljevič Mironov, aristokrata carske Rusije, koji je 1917. došao u London da pregovara o nabavci oružja

Tinseltown © / Shutterstock.com

Čudni putevi plave krvi

Do sada je dobila apsolutno sve najznačajnije nagrade koje glumica može da dobije, svoju zvezdu na Bulevaru slavnih, svoju voštanu figuru u muzeju Madam Tiso, pa i plemićku titulu od britanske kraljice Elizabete Druge.

Međutim, moglo bi se reći da je i pre toga Helen Miren u sebi imala plave krvi, ali druge vrste. Rođena je u Londonu i majka joj je Engleskinja, ali običnog, građanskog porekla. Njen deda po ocu bio je Petar Vasiljevič Mironov, aristokrata carske Rusije, koji je 1917. došao u London da pregovara o nabavci oružja, ali je tada izbila boljševička revolucija i deda je ostao u Londonu. Diplomatskim kanalima uspeo je da ženu i sina Vasilija, Heleninog oca, dovede u London. Porodica Mironov vodi poreklo od ruskog generala koji se borio u ratu protiv Napoleona. Pa ipak, Helen ne zna ruski, ali zato tečno govori francuski, pored maternjeg engleskog. Ima brata Pitera i sestru Katarinu, a glumica Tanja Malet, koja je igrala Bondovu devojku u filmu Goldfinger iz 1964, je njena sestra od tetke. Imale su celog života blizak odnos, a kad je Tanja 2019. umrla Helen je u magazinu People objavila oproštajni tekst.

Helen ne zna ruski, ali zato tečno govori francuski, pored maternjeg engleskog

Jaguar PS © / Shutterstock.com

Ljubav u vreme belih noći

U mladosti, Helen je imala nekoliko dužih veza sa ljudima iz branše, ali se nije udavala sve dok nije dobila ulogu u filmu Bele noći iz 1985, koji je režirao Tejlor Hakford. Bele noći, naravno, imaju veze sa Rusijom, u kojoj se odigrava veći deo radnje filma. A paralelno sa filmom, razvijala se i ljubavna romansa između Helen i Tejlora. Iako je veza počela odmah, venčali su se tek 1997, na tradicionalnoj ceremoniji u škotskim planinama, na kojoj je Tejlor bio u tradicionalnom škotskom kiltu. Još uvek su u braku. Američki reditelj Tejlor Hakford, najpoznatiji po kultnim filmovima Oficir i džentlmen i Đavolov advokat, i sam je dobitnik Oskara. On je pre braka sa Helen bio dva puta oženjen, a jedna od njegovih bivših je takođe glumica, ovenčana Oskarom za najbolji kratki dokumentarni film. Iz tih brakova, Tejlor ima dva sina, ali sa Helen nema dece.

Helen smatra da nije imala jaku želju da rodi dete. Bilo je: možda sledeće godine, pa možda sledeće i tako dok više nije bilo ostvarivo. Još dok je bila sasvim mlada, za ABC News je rekla da je brak „dobrovoljni zatvor”, ali se kasnije pokazalo da je sa godinu dana starijim Hakfordom ostvarila trajnu i pouzdanu bračnu zajednicu. „Ključno je da podržavamo jedno drugo”, objašnjava Helen. Ona se udala u 52. godini, nakon 11 godina veze.

Za reditelja Tejlora Hakforda udala se u 52. godini, nakon 11 godina veze

Tejlor Hekford i Helen Miren, Photo: Kathy Hutchins © / Shutterstock.com

Za Dejli Mejl je ispričala da ponekad kaže mužu kako joj je žao što se nisu sreli ranije, što su propustili sve te godine, ali joj je on odgovorio: „Da smo se sreli ranije, sad ne bismo bili zajedno.” „U pravu je”, kaže Helen i objašnjava da nije dobro rano se udati, a da je „posebno glupa ideja udati se zbog venčanice”, što danas mnoge devojke rade pod uticajem raširenog „kompleksa princeze”.

Povezujuće iskustvo

Helen i Tejlor su period pandemijskog lokdauna proveli u jednoj od njihovih kuća, na jezeru Taho. Za sve vreme braka, nikada nisu proveli toliko vremena zajedno, jer su zbog poslova stalno putovali. „Mogla je da bude katastrofa”, rekla je Helen, ali se taj period pokazao kao izuzetno „povezujuće iskustvo.”

Trudim se da izgledam što lepše mogu. Naravno da bih volela da izgledam 20 godina mlađe. Ali ne izgledam, i nikada neću

Lev Radin © / Shutterstock.com

Helen Miren je još odavno rekla svom mužu, a i javnosti, da neće raditi nikakve estetske hirurške intervencije. „Trudim se da izgledam što lepše mogu. Naravno da bih volela da izgledam 20 godina mlađe. Ali ne izgledam, i nikada neću. Tu se radi o prihvatanja onoga ko sam”, rekla je nedavno za Dejli Mejl.