Mister X na moru - Miroslav Luković

Farbanje kose – pre ili posle mora

Drage dame, moj konačni odgovor je DA – farbajte se i pre i posle mora! Pre mora – da u njega uronite zadovoljne sobom, a posle mora – jer tada kosa najbolje prima farbu, a i što nemati taj „extra glow pri povratku na kaldrmu

Ima mnogo „večitih pitanja” na temu kose. Sada su aktuelna ona letnja, kada se kose ponovo susreću sa suncem i morem.

Pokušaću da sublimiram odgovore na sva ta zabrinuta, a prilično slična pitanja, koja se, zapravo, ne svode na to kako tretirate vašu kosu – već vas same!

Farbanje – pre ili posle mora?

Omiljeno „ključno večito” pitanje u sezoni godišnjih odmora i putovanja jeste: Da li se ofarbati pre ili posle mora? Mnoge moje mušterije imale su potrebu da se, umesto regularnog brzinskog zakazivanja, ipak „istelefoniraju” lično sa mnom, kako bismo „definisali šta sve treba i mora ili ne mora, pre tog mora”.

Pokušaću da sublimiram odgovore na sva ta zabrinuta, a prilično slična pitanja, koja se, zapravo, ne svode na to kako tretirate vašu kosu – već vas same

© Foto Šormaz

Slušam tako i razmišljam – zašto bi se neko dvoumio da li da bude, prvenstveno sebi, pa onda i tim „drugima”, lep na moru? Na moru i odmoru, za koje se nose dva kofera i na koje se čeka 12 meseci… Zašto biti lepši ponedeljkom za neke strance na poslu nego na omiljenoj plaži, uz omiljene ljude, zalazak sunca i vino?

Drage dame, moj konačni odgovor je DA – farbajte se i pre i posle mora! Pre mora – da u njega uronite zadovoljne sobom, a posle mora – jer tada kosa najbolje prima farbu, a i što nemati taj extra glow pri povratku na kaldrmu?

Ako smo apsolvirali da je svakako poželjno da se doteramo sebi za svoju paradu i odmor, onda da prokomentarišemo i dobrobiti farbanja posle „letnje abrazije”.

Smatram da na odmoru treba lepo izgledati, te da ako ne dočekujete novu godinu sa izrastkom, ne vidim zašto biste letovanje

Kosa koja je stigla ofarbana na more, tretirana hidrogenom i bojom, bez obzira na jačinu i kvalitet preparata, siguro će dodatno odreagovati na spoljne uticaje sunca, soli, vode, a i provoda… Boja na kosi će u većini slučajeva izbledeti, ali su meni lično te „postmorske” boje kose uvek najlepše.

Takva kosa, koja je prošla kroz „prirodni tretman”, sada će još lakše i prijemčivije reagovati na farbanje, te ćete boju kose koju čuvate u folderu, među skrinšotovima sa Instagrama, najbrže postići upravo ovim „dvofaznim” farbanjem – pre i posle letovanja.

Obratite pažnju na jačinu sunca, i prilikom dužeg boravka obavezno nanesite neke zaštitne faktore i ulja koja će se pobrinuti da vaša kosa ostane zdrava i tokom direktne izloženosti jakom suncu. Smatram da na odmoru treba lepo izgledati, te da ako ne dočekujete novu godinu sa izrastkom, ne vidim zašto biste letovanje?

Kako pripremiti kosu za more, sunce, plažu?

Sada je leto, i mene inspirišu sloboda, divljina, toplota, a samim tim i „divlja” kosa. Stepenasto šišanje, mekane forme, unošenje nemira u frizuru

Ja uvek glasam za neku „ozbiljniju” zaštitu od sunca i slane vode. Najlakše je naprskati zaštitni faktor, bilo da je to Schwarzkopf, koji i sam koristim, bilo neki drugi brendovi, ali svakako treba obratiti pažnju da, kada izađete iz mora, ne zaboravite da stavite neki preparat na svoju kosu.

Treba voditi računa da se koriste šamponi koji su baš za ispiranje slane vode i ublažavanje uticaja jakog sunca. Takvi šamponi uglavnom imaju ulogu malo jačih „čistača”, odlično čiste kosu i teme glave, kako od različitih ulja i drugih preparata, tako i od slane morske vode.

Tu su, naravno, i šeširi kojima možete malo prekriti svoju kosu, ali ništa je ne može zaštititi kao dobro raspoloženje koje će se ovog leta, nadam se, osećati više nego tokom prošle godine.

Šišanje – pre ili posle mora?

Verujem da će ovo leto biti puno dobrih letnjih avantura, koje će pozitivno uticati na vaše raspoloženje, a što će vašoj kosi gotovo definitivno prijati. Godišnja doba predstavljaju jednu od mojih glavnih inspiracija.

Tu su naravno i šeširi kojima možete malo prekriti svoju kosu, ali ništa je ne može zaštititi kao dobro raspoloženje koje će se ovog leta, nadam se, osećati više nego tokom prošle godine

© Foto Šormaz

Pod uticajem različitih godišnjih doba, nekad promenim stav o izgledu kose, te se često desi da sam sebe poreknem, ali verujem da čovek uvek uči i da je to naprosto proces odrastanja i sazrevanja, bilo u profesiji, bilo u životu.

To je jedan od razloga zbog kojeg trajem ovoliko u ovom poslu – stilovi se često menjaju, svoj posao doživaljavam kao igru, sebe ne shvatam previše ozbiljno, jer tako postižem najbolje rezultate.

Treba voditi računa da se koriste šamponi koji su baš za ispiranje slane vode i ublažavanje uticaja jakog sunca

Evo, sada je leto, i moram priznati da sam se umorio od svih tih bob frizura koje su bile intenzivne i česte tokom zime. Mada, to je bila jedna lepa promena za devojke koje su smatrale da ceo život moraju imati dugu kosu i drago mi je da su se usudile na promenu.

Ali, da se vratimo inspiraciji. Sada je leto, i mene inspirišu sloboda, divljina, toplota, a samim tim i „divlja” kosa. Stepenasto šišanje, mekane forme, unošenje nemira u frizuru.

Bolje so u kosi i isprana boja, nego visoki sjaj, uglačana kosa na kaldrmi, u gradskoj sparini, a da sunca nije videla. Verujem da sunce, more i plaža ove godine zahtevaju takve frizure – razigranu formu, neukrotivu i divlju kosu. Da ne kažem, boho-surferski stil!

Tako da neće biti šteta ako je ošišate posle leta!

Voli Vas Mister X!

mister x potpis