Predivna venčanica okačena o kristalni luster, a na podu su svečane cipele.

Drugi život venčanice

Nove sezone serijala Seks i grad ponovo će doneti u fokus čuvenu venčanicu Vivijen Vestvud u kojoj je Keri ostavljena pred oltarom i kojom je, strčavši niz stepenice u stilu Pepeljuge, zauvek ušla u antologiju filmske kostimografije.

Mnogi su tada pomislili kako ova haljina zaslužuje barem još jedan snimajući dan i to će se ovoga puta i ostvariti u nešto glamuroznijim oklonostima. Keri će, ovoga puta, čuvenu toaletu poneti na crvenim tepihom obloženim stepenicama Met gale.

To će biti pet minuta novog života venčanice i još jedna prilika za kostimografkinju da ovaj veličanstveni komad iznese pred kamere. To je, istovremeno, i nama bio povod da porazmislimo šta bi bivše mlade mogle da učine sa haljinom koju su samo jednom ponele, a neretko je papreno platile.

Prodajte haljinu

Tako jednostavno, tako očigledno, a za mnoge neverovatno teško. Ipak, ako dobro razmislite, ova haljina, manje ili više raskošna, neće postati deo vaše porodične zaostavštine.

Svaka mlada sledeće generacije želeće, ipak, da svom obredu venčanja da lični pečat. S druge strane, vrlo je verovatno da će nezahvalna bela boja tokom vremena žuteti i gubiti na svoj čistoti, pa će nekada biti pomalo tužan podsetnik na protok vremena ili možda okolnosti u kojima nećete baš lako moći da se pomirite sa promenom svoje figure.

Ako ste pak pobornik porodičnih tradicija, mogli biste, nakon što haljinu prodate, novac od ove transakcije da stavite na bankovni račun vaše ćerke za njenu buduću venčanicu ili neko lepo putovanje i još lepše školovanje.

Na taj način, vaše uspomene će posredno biti prenete i utkane u njenu bazu sećanja.

Džakovi prepuni raznih boja u prahu.

Farba za novi život

Ako želite da zadržite svoju venčanicu kako biste je nekada ponovo poneli, idealna je ideja da joj promenite boju. Kažu da je moda bojenja venčanica zapravo započela 2021. kada su mnoge mlade, zbog pandemije, ostale sa haljinama i otkazanim ceremonijama venčanja. U svakom slučaju, ako ste posedovali venčanicu od prirodnih materijala poput svile, vaša haljina je idealan kandidat za promenu kolorita.

Ako ste pritom birali neki od elegantnih krojeva uz telo, to će dodatno vašu haljinu učiniti pogodnim kandidatom za brojna naknadna nošenja. Ako je obojite u divnu i duboku marinsko plavu, ova haljina biće vaš idealan izbor za letnje koktele i venčanja.

Sa bojenjem budite oprezni i dobro proverite sastav haljine, kao i reference radnje u kojoj ćete bojenje obaviti. Ako ste haljinu kupili direktno od dizajnera, mogli biste imati i tu pogodnost da vam ustupi komad materijala od kojeg je haljina sašivena, kako biste najpre željenu boju isprobali na njemu, da ne biste napravili grešku od koje nema povratka na staro.

Devojke u salonu za izradu venčanica. Venčanica visi sa ofingera i one je razgledaju. U pozadini se vidi šivaća mašina.

Prepravke su uvek pametan izbor

Dok se jedna grupa devojaka odlučuju za nosive opcije, uključujući svadbena odela i mini-haljine za svoje venčanje, druge još uvek sanjaju o haljini za princeze.

U svakom slučaju, nekoliko dana sa vašom krojačicom, nekoliko zanimljivih pozamanterijskih komada i malo mašte, od bilo koje venčane toalete može napraviti odevni komad koji će godinama biti vaš prijatelj, umesto da čami u nekoj kutiji ili zarobljen pod navlakom za odela.

Još je jedna dobra vest u ovoj vrsti izbora. Odluka da svoju venčanicu prepravite i ponovo nosite svrstaće vas u sve veću armiju pobornika spore mode i održivog razvoja. Verovali ili ne, ako date novi život svojoj haljini, aktivno se pridružujete pokretu za spas naše planete.

Na slici je prelepa venčanica u kutiji, pored leži bidermajer, a u pozadini se vide svečane cipele.

Industrija venčanja izgrađena je na ideji da mlade kupuju haljinu koja se nosi jednom u životu, i koju će nositi samo jednom. Ipak, sada kada se širi kulturna svest o održivosti, sve više ljudi postaje svesno koliko je to sve besmisleniji koncept. Samim tim shavataju da je venčanje savršena prilika da imaju održiviji odevni predmet koji će živeti s njima mnogo duže nego jedan dan.