Mlada u četrdesetim, pozira u beloj venčanici

Četrdesete nisu poslednji voz za belu venčanicu

Danas svaka žena koja svojom voljom reši da stane na ludi kamen, bez obzira na broj prethodnih pokušaja i svoje godine, može s ponosom da bude mlada. Davno je prošlo vreme kad se devojka koja nije u prvoj mladosti ili žena koja se drugi put udaje venčavala u kostimiću ili koktel haljini.

Ali da li je sve baš tako? Da li smo se zaista oslobodili svih ejdžističkih predrasuda? Do koliko godina, po našem kolektivnom mišljenju, žena ima prava na devojačko veče, belu venčanicu i sve prateće elemente svadbe iz bajke? A šta sleduje onim starijim mladama, bilo da se udaju prvi ili treći put?

Priprema za venačanje, oblačenje venčanice

Idealne i stvarne godine za brak – šta kažu statistike

Šta god mislili mi, a šta strine i tetke sa hladnim trajnama, život sam reguliše svoja pravila. A ta pravila, vidljiva i golim okom, potvrđuju i statistike. Istraživanje američkog Centra za zdrav brak (www.healthymarriageinfo.org) pokazalo je da Amerikanci misle da su idealne godine da žena sklopi prvi brak 25, dok je za muškarca to 27. Iako kod nas ne postoje takva istraživanja, lako je utvrditi da su to i ovde upravo one godine kad roditelji prvi put svojoj deci postave ono čuveno pitanje „kad ćeš?”, mada tada još uvek nisu zabrinuti.

Ali, čak ni u Americi, realnost se ne poklapa sa idealom, jer je tamo prosečna starost žene koja prvi put sklopi brak 28 godina i šest meseci, a mladoženje 30 godina i šest meseci. U Evropi, u brak se stupa nešto kasnije. Tako, u Britaniji je to 31 i po godina za žene, a 33 godine i četiri meseca za muškarce. U Švedskoj mlada ima u proseku 33 godine i tri meseca, a mladoženja 35 godina i osam meseci.

Gde su mlade najstarije, a gde najmlađe

Na svetskom nivou, prema jednoj analizi Ujedinjenih nacija koja je obuhvatila 86 zemalja:

  • u Estoniji su mladoženje najstarije – prosečna starost estonskog mladoženje je 36 godina;
  • najstarije mlade su u Sloveniji – prosečna starost slovenačke mlade je 34 godine.

Prema toj istoj analizi, u Mozambiku prosečna mlada ima 18,7 godina, a mladoženja 23,4 godine. Takođe, ustanovljeno je da se u razvijenim zemljama smanjuje razlika u godinama između mlade i mladoženje i sada iznosi oko tri godine, dok je u manje razvijenim zemljama ona još uvek velika, prosečno 7,8 godina u Senegalu, 7,1 u Maliju ili 6,9 u Maroku.

Na svetskom nivou, drugi brak se sklapa kad žena u proseku ima 32,7 godina, a muškarac 35,1 godinu, što su otprilike godine kad se u Evropi sklapa prvi brak.

Mlada u dubokoj mladosti nije retkost

Ne treba mnogo razmišljati da bi se iz ovih statistika videlo da u ovom delu sveta u kome i mi živimo mlada od 40 i više godina nije nikakva retkost i da ona upravo zato što je zrela i uglavnom nezavisna može da se venča kako god želi, u venčanici ili bez nje, na motociklu, u ronilačkom odelu ili gde je mašta odvede.

I kad odluči da poštuje neke tradicionalne običaje, ona će ih prilagoditi svojim okolnostima, pa će najčešće izostati odlazak svatova po mladu u dom njenih roditelja, jer mlada najverovatnije već neko vreme živi sa svojim izabranikom. Takođe, buduća nevesta ludo će se provesti za svoje devojačko veče, čak i ako je većina njenih drugarica odavno udata.

Vesela mlada  u najboljim godinama, sa bidermajerom  ruci

Slavne mlade od 40 plus

Inspirativni su i primeri brojnih selebriti dama koje su se prvi put udale u 40+. 

Kad se Selma Hajek u svojoj 42. godini prvi i do sada jedini put udavala za milijardera Pinoa, mnogi su se ironično smejuljili. Ali nju to nije sprečilo da se prvo venča u Gradskoj kući u Parizu na Dan zaljubljenih, a da nešto kasnije napravi svadbu u venecijanskoj operi koja je bila koncipirana kao maskenbal. Tada je Selma nosila raskošnu Balensijaginu venčanicu.

Kameron Dijaz je imala 41 godinu kad se 2015. udala, ali je, za razliku od Selme, ona izabrala da se venča u svojoj dnevnoj sobi u krugu prijatelja, sa malom žurkom u dvorištu svoje kuće.

Ejmi Adams imala je 40 godina kad se venčala sa Darenom le Galom, posle 15 godina zabavljanja i sedam godina veridbe. Na dan venčanja, koje se odigralo u kući njihovih prijatelja u Santa Barbari, njihova ćerka je imala pet godina. Dakle, može i tako.

I Džesika Čestejn imala je 40 godina kad se prvi put udala. Sve do tada ona je tvrdila da se neće udavati. To je i svom budućem mužu rekla kad su se upoznali. Ali ju je on, očigledno, motivisao da se predomisli. Gala venčanje održano je u Italiji, u zamku porodice De Preposulo iz koje potiče njen muž Đan Luka.

Kad se prošle godine u oktobru udala za 46-godišnjeg Travisa Barkera Kortni Kardašijan imala je 43 godine. Da se i u tim godinama može biti lud od ljubavi, potvrđuje njihovo prvo venčanje. Naime, oni su prisustvovali svečanoj dodeli Gremi nagrada i pošto su upravo tu odlučili da stanu na ludi kamen, odmah posle svečanosti su „pobegli” u Las Vegas i tamo se venčali.

Ali kako nisu imali papire, to venčanje nije bilo validno, pa su se posle mesec dana venčali u opštini u Santa Barbari. Treći put su se venčali u Italiji, gde su i priredili veliko slavlje za porodicu i prijatelje.

Sastanak naslepo u petoj deceniji – bingo

Ne treba biti selebriti pa znati da četrdesete nisu poslednji voz ni za ljubav, ni za brak, pa ni za venčanje iz snova. Kad se Barbra Strajsend udala za Džejmsa Brolina, imala je 56 godina. To je bio njen drugi brak, ali od njenog prvog skromnog venčanja prošlo je celih 35 godina. I ona i mladoženja imali su buran život za sobom, ali su hteli i napravili glamurozno venčanje. Na njemu je Barbra, u 56. godini, nosila venčanicu Done Karan sa velom od pet metara.

Važno je podsetiti da se Barbra sa Džejmsom upoznala na sastanku naslepo, koji su im ugovoril zajednički prijatelji. Naravno, oni su i pre toga znali jedno za drugo, ali se nisu poznavali lično.

Ovakve i slične primere treba redovno ponavljati da bismo podsetili mnoge singl dame 50+ da ne odustaju od snova o venčanici koji, naravno, samo sažimaju i simbolizuju snove o ljubavi i partnerstvu.

Venčanica, prebačena preko stolice, sandale i buket

Jedina prepreka – ejdžističke predrasude

Da bi pomogla ženama u situaciji u kojoj se i sama nalazila, Điđi Šiling, autorka knjige Ageless Bride, pozvala je značajne kreatore da dizajniraju romantične venčanice za mlade 50+. Điđi piše da je bila oduševljena tim kreacijama jer su one isticale raskošnu ženstvenost zrelih žena. Điđi takođe ističe da je knjigom želela da podstakne žene koje se udaju u zrelim godinama da se ne obaziru na zastarele standarde i da se izdignu iznad ejdžističkih predrasuda.

Među brojnim primerima koje Điđi navodi u knjizi je i Sindi Džozef, nekadašnja manekenka, koja se u 60. udala u beloj venčanici sa šlepom. Jedno je sigurno, pametna zrela žena neće dozvoliti ni sopstvenim prošlim iskustvima, ni ironičnim osmesima okoline, da je zaustve u traženju pravog partnera, a kamoli da joj pokvare venčanje, ako je to ono o čemu je sanjala.

A kad je žena sigurna u svoja osećanja, biće sigurna i šta treba da obuče za venčanje.