Restoran u Njujorku

Pomfrit sa zlatom i tartufima – ekstravagancija od 200 dolara

Njujorški restoran, poznat po ekstravaganciji, lansirao je porciju prženog krompira koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Pomfrit je omiljen širom sveta i u restoranima se naručuje bez razmišljanja, ali to će se, možda, promeniti. Naime, jedan njujorški restoran je prozaičnu pociju prženog krompira posuo zlatom i tartufima i pretvorio je u luksuzno jelo.

Poznati restoran Serendipiti 3 na Menhetnu obeležio je ponovno otvaranje (nakon ukidanja mera zbog korona virusa) lansirajući porciju pomfrita od 200 dolara, poznatu kao Creme de la Creme Pommes Frites.

Prženi krompir serviran na kristalnoj ploči spada u red njihovih poznatih ekstravagancija, poput hamburgera Le Burger Extravagant  od 295 dolara i sladoleda od čak 1.000 dolara.

Ovaj pomfrit je, kao najskuplji na planeti, ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. Gurmani se utrkuju da probaju ovu dekadentnu porciju i pristaju čak da na listi čekanja provedu od osam do deset nedelja.

Luksuzni pomfrit kuva se u najčuvenijem šampanjcu, dva puta se prži u guščjoj masti, a na kraju posipa tartufima i jestivim zlatom

Šta čini ovo jelo tako različitim i vrednim 200 dolara?

Pored očigledne želje da zaintrigiraju posetioce restorana, uzbude gurmane i, naravno, medije, reč je o načinu pripreme i sastojcima koji se dodaju čarobnom krompiru. Nama možda ne znače mnogo originalni nazivi tih namirnica, ali ipak treba napomenuti da se krompir najpre blanšira u najčuvenijem šampanjcu, a zatim „na scenu” stupaju, pogađate već, magični tartufi.

Ekstra hrskavi pomfrit (zahvaljujući šampanjcu i delikatesnom sirćetu) dva puta se prži u guščjoj masti, a svi začini kojima se posipa krompir sadrže, takođe, neku vrstu tartufa. Na kraju, pre nego što stigne pred nestrpljivog gosta, ovaj pomfrit posipa se jestivim zlatnim prahom.

Zaista – za Ginisa!

Ginisova titula najskupljeg hamburgera  pripala je pomenutom Le Burger Extravagant.