Majke mi, bajka | To sam ja

Dijete

Propagandna mašinerija od svakog od nas napravila je nutricionistu amatera, pa na svakih godinu dana menjamo mišljenje. Možda nećemo biti ni zdraviji, ni mršaviji, ali sluđeni ćemo biti sigurno

Pre nekoliko dana u engleskim i američkim medijima, na velika zvona proglašena je neka nova dijeta. Posle svega, mrzelo me je čak i da kliknem na tekst da vidim o čemu se radi, jer mi je odjednom sve to izgledalo kao neko novo zaluđivanje sveta.

Prvo je bilo – dijeta sa čorbom od kupusa i povrća, jede se nedelju dana i gubi pet kilograma za to vreme.

Zatim su nasrtali ubeđujući nas da su masti štetne, te da ako želimo da budemo zdravi i vitki, treba da batalimo slaninu i čvarke, i da se bacimo samo na ribu.

Ispostavlja se na kraju da su najbolji saveti moje normalne, zdravorazumne majke – nikad se ne prejedaj, i jedi ono što imaš, sa zahvalnošću

Taman kad smo se navikli na ukus sardine, stigla je nova bombastična vest – morska riba prepuna je teških metala, a rečna – pesticida, te da je svinjska mast mnogo zdrava, a da saturisana ulja goje.

Zatim je štampana čitava biblioteka knjiga koje su nas ubeđivale da je mleko štetno, a sir otrov i da bi trebalo da se bacimo na pirinač i alge, to jest na makrobiotiku.

Onda su krave obolele od ludosti, pa je junetina bila na stubu srama.

Posle toga usledio je napad na hleb naš nasušni, na žitarice i gluten.

Ali onda je javljeno da su zelena salata i jagode najveći skupljači pesticida.

Treba jesti belo meso i korenasto povrće, ali zemlja je zatrovana, a piletina je prepuna hormona.

Kajgana je decenijama bila optužena za holesterol, ali sada se ispostavlja da je holesterol posledica stresa, uglavnom.

E, a sad – budite vegani!

I nemojte da pijete vodu ni iz česme, niti iz plastične flaše, jer plastika otpušta otrovne molekule. Pijte vodu sa izvora. Najbolji izvori su u podnožju Anda.

Jedite naše pilule.

Nemojte da jedete banane.

Kafa je štetna.

Kafa s mlekom je otrov.

Najbolje se slabi po francuskom metodu – ne jesti ništa do zalaska sunca.

Spanać je prepun gvožđa, ali i otrova.

Doručak je obavezan.

Cedite grejpfrut.

Tako je propagandna mašinerija od svakog od nas napravila nutricionistu amatera, pa na svakih godinu dana menjamo mišljenje. Možda nećemo biti ni zdraviji, ni mršaviji, ali sluđeni ćemo biti sigurno.

Od svih saveta za ishranu, posle svega ovoga, a priznajem da mnogim od ovih moda nisam odolela, ispostavlja se na kraju da su najbolji saveti moje normalne, zdravorazumne majke – nikad se ne prejedaj, i jedi ono što imaš, sa zahvalnošću!

Danas je nije mrzelo da dođe i donese mi kafu. Izgleda kao zmaj, a linija joj je ista decenijama. Kad je odlazila od mene, laka koraka, kao da je devojka, nasmešila sam se, i pomislila ono što je tako očigledno i što i nije morala da mi kaže:

Lenjost goji!

Sve ostalo je propaganda.