Some picture

Dijete

Propagandna mašinerija od svakog od nas napravila je nutricionistu amatera, pa na svakih godinu dana menjamo mišljenje. Možda nećemo biti ni zdraviji, ni mršaviji, ali sluđeni ćemo biti sigurno

Pre nekoliko dana u engleskim i američkim medijima, na velika zvona proglašena je neka nova dijeta. Posle svega, mrzelo me je čak i da kliknem na tekst da vidim o čemu se radi, jer mi je odjednom sve to izgledalo kao neko novo zaluđivanje sveta.

Prvo je bilo – dijeta sa čorbom od kupusa i povrća, jede se nedelju dana i gubi pet kilograma za to vreme.

Zatim su nasrtali ubeđujući nas da su masti štetne, te da ako želimo da budemo zdravi i vitki, treba da batalimo slaninu i čvarke, i da se bacimo samo na ribu.

Ispostavlja se na kraju da su najbolji saveti moje normalne, zdravorazumne majke – nikad se ne prejedaj, i jedi ono što imaš, sa zahvalnošću

Taman kad smo se navikli na ukus sardine, stigla je nova bombastična vest – morska riba prepuna je teških metala, a rečna – pesticida, te da je svinjska mast mnogo zdrava, a da saturisana ulja goje.

Zatim je štampana čitava biblioteka knjiga koje su nas ubeđivale da je mleko štetno, a sir otrov i da bi trebalo da se bacimo na pirinač i alge, to jest na makrobiotiku.

Onda su krave obolele od ludosti, pa je junetina bila na stubu srama.

Posle toga usledio je napad na hleb naš nasušni, na žitarice i gluten.

Ali onda je javljeno da su zelena salata i jagode najveći skupljači pesticida.

Treba jesti belo meso i korenasto povrće, ali zemlja je zatrovana, a piletina je prepuna hormona.

Kajgana je decenijama bila optužena za holesterol, ali sada se ispostavlja da je holesterol posledica stresa, uglavnom.

E, a sad – budite vegani!

I nemojte da pijete vodu ni iz česme, niti iz plastične flaše, jer plastika otpušta otrovne molekule. Pijte vodu sa izvora. Najbolji izvori su u podnožju Anda.

Jedite naše pilule.

Nemojte da jedete banane.

Kafa je štetna.

Kafa s mlekom je otrov.

Najbolje se slabi po francuskom metodu – ne jesti ništa do zalaska sunca.

Spanać je prepun gvožđa, ali i otrova.

Doručak je obavezan.

Cedite grejpfrut.

Tako je propagandna mašinerija od svakog od nas napravila nutricionistu amatera, pa na svakih godinu dana menjamo mišljenje. Možda nećemo biti ni zdraviji, ni mršaviji, ali sluđeni ćemo biti sigurno.

Od svih saveta za ishranu, posle svega ovoga, a priznajem da mnogim od ovih moda nisam odolela, ispostavlja se na kraju da su najbolji saveti moje normalne, zdravorazumne majke – nikad se ne prejedaj, i jedi ono što imaš, sa zahvalnošću!

Danas je nije mrzelo da dođe i donese mi kafu. Izgleda kao zmaj, a linija joj je ista decenijama. Kad je odlazila od mene, laka koraka, kao da je devojka, nasmešila sam se, i pomislila ono što je tako očigledno i što i nije morala da mi kaže:

Lenjost goji!

Sve ostalo je propaganda.

Comments Icon 11

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


 1. Rada kaže:

  U potpunosti se slažem. Imam 40 godina, svako jutro jedem pržena jaja, suvo meso, sir, kajmak i izgledam odlično.

 2. Smiljka kaže:

  Baš i ja tako mislim, bravo za Mirjanu i savet njene majke!

 3. @Марина kaže:

  Поздрав, лепото душе.
  Прво. Када ће бити вече са тобом у некој од сала.
  Друго. Зашто се не игра више представе, Последња шанса и све твоје представе, посебно ме занима представа Свлачење. Све сам одгледала и више пута осим ове коју сам навела.
  Одличан текст, искуствено. Због здраве исхране т. ј. таквим препорукама, сам заглавила на стерилном одељењу Онколошког института.
  Ништа без чварака, али од мангулицеи т. д… Слушам свој организам.
  Марина.

 4. @ Марина kaže:

  Поздрав, лепото душе.
  Прво. Када ће бити неко дружење са тобом у некој од сала.
  Друго. Зашто се више не може игра, представа Последња шанса, и све твоје представе, које сам одгледала више пута осим Свлачење.
  Одличан текст за оне које не слушју свој организам.
  Због таквих савета и промене начина исхране, заглавила сам на стерилно одељењу Онколошког института, са таквом алергијом да су помислили да сам алергична на х. т.
  Ништа без чварака, али од маглице и слушања свог организма.
  Марина.

 5. Biljana kaže:

  Tako je…to sam skoro komentarisala sa prijateljicom.Mi se ne sećamo da su naše bake prabake bile debele.Moja pokojna baka imala je istu kilažu ceo život.Jelo se normalno !Tako da se u potpunosti slažem sa vama!Pozdrav!

 6. Vera kaže:

  Volim te Miro!

 7. Vera kaže:

  VOLIM VAS OBE!

 8. Nevena kaže:

  Kao i uvek, divno, toplo, veoma pismeno!!! Primite moj naklon.

 9. Gordana kaže:

  Extra tekst kao uostalom i sve što Mirjana napiše! U toku čitanja se dobro nasmejem.. a na kraju se zamislim! Najzdravije! Hvala što postojiš draga Mirjana🌸

 10. Milutin Strajinić kaže:

  Kako mama kaže, to je to.

 11. Mitija kaže:

  Postoje ljudi kojima je bog dao pamet,znanje za pisanje,javno obracanje nama obicnim smrtnocima,na najlepsi moguci nacin.E jedna od njih je i Mirjana Bobic Mojsilovic.Veliki pozdrav,samo nastavite.