Žena i muškarac u zagrljaju

Vijagra (plavi dijamant) – naučite sve o vijagri

Vijagra ili plavi dijamant je prvo oralno sredstvo za poboljšanje potencije koje je nastalo u fabrici Fajzer, a čija upotreba je prvi put dozvoljena 1998. godine. 

Osim na mestima gde civilizacija nije prodrla, ne postoji čovek koji nije čuo za vijagru. Godine 2018. slavila je dvadeset godina od svoje prve pojave, a većina naslova širom sveta je glasila: Mala plava pilula koja je promenila svet

U nastavku teksta saznajte šta je i kako je nastala, da li je vijagra štetna i ko sme da je konzumira, kako se koristi i koliko traje njeno dejstvo.

Šta je vijagra i kada je nastala?

Svi znamo šta je vijagra i čemu služi, ali da li znate kako je nastala?

Zanimljiva informacija jeste da je vijagra – lek za impotenciju, nastala sasvim slučajno, kao rezultat istraživanja naučnika iz fabrike Fajzer, koji su bili u potrazi za lekom za kardiovaskularna oboljenja – najčešća oboljenja u čitavom svetu.

Hemijska supstanca sildenafil – glavni sastojak vijagre, je još 1970-ih godina uzeta u obzir kao lek za lečenje povišenog krvnog pritiska. Rezultati su bili dobri i posle nekoliko godina lek je sazreo za klinička ispitivanja. Krenula su istraživanja i, vrlo brzo, kao neželjena pojava dejstva leka bila je prijavljena neobična erekcija.

I tako je to trajalo sve do 1983. godine kada je na kongresu urologa Džajls Brindli, za govornicom, tokom predstavljanja svog rada, spustio pantalone i ubrizgao injekciju direktno u penis.

Za ove ljude u sali impotencija je predstavljala kompleksan aspekt problema i nedostatak prave terapije za veliki broj slučajeva. Ova slika kolege koji za govornicom ima erekciju potpuno bez učešća kore velikog mozga, govorila je da nastupa nova era za urologiju. 

Tako je i bilo. Ali bilo je potrebno još petnaest godina da se mala plava pilula spakuje i dobije potrebne dozvole. Rođena je 28. marta 1998. Smatra se da je potpuno promenila pogled na seksualnost i dovela do toga da se o ovom problemu otvoreno priča.

U Americi se pojavila u vreme Klintonovog skandala sa Monikom Levinski, a njen prvi promoter bio je senator Bob Dol. Sve je to davalo tableti mnogo više od medicinskog konteksta. A kažu da je CIA u Avganistanu, deleći vijagru plemenskim starešinama oženjenim sa nekoliko žena, a u poznijim godinama, postigla više rezultata nego bilo kojom drugom metodom.

Najfalsifikovaniji lek svih vremena

Kod nas je vijagra brzo stigla. Na samom početku bilo je potrebno da se prepiše recept. Priznavali su se recepti od ginekologa i urologa.Od tada se mnogo stvari promenilo. Lako se nabavlja, a godišnje se proda četrdeset tona malih plavih pilula. Postao je najfalsifikovaniji lek, verovatno svih vremena

Napravljeno je hiljade biljnih kopija sa sličnim imenom. A prvobitna namena, za muškarce u poznim godinama sa problemom cirkulacije, potpuno je promenjena. Koriste je sve mlađi muškarci koji bi da dožive nešto drugačiji seks, a objektivno, zbog načina života, sve mlađi muškarci i imaju problem sa potencijom.

Uticaj plave pilule na život muškaraca i žena

Plavi dijamant je dosta uticao i na muško-ženske odnose. U svetu je bilo očekivano da dovede do renesanse posustalih brakova, a kod nas je postao sinonim za bračnu prevaru i razvod braka. Žene su kod nas bile vrlo nesigurne i uvek su mislile da je uzimanje vijagre neka žrtva i rizik koji se ne preduzima zbog sopstvene žene.

Muškarcima, kod kojih je impotencija bila zvanična klinička dijagnoza, plava pilula je donela novi život, kao i njihovim partnerkama. Istovremeno, i žene su poželele za sebe malu plavu pilulu, ali za sada ništa od nje. Isprobano je dejstvo vijagre i na ženski orgazam, ali bez značajnih rezultata.

Vijagra upotreba – ko sme da je koristi i koliko često?

Da li je vijagra štetna po zdravlje? 

Vijagru ne može koristiti svako – u pojedinim slučajevima ona može dovesti do neželjenih dejstava, pa je pre upotrebe poželjno konsultovati se sa lekarom. Ovo su situacije u kojima se ovaj lek ne sme konzumirati:

  • Ukoliko ste alergični na glavni sastojak vijagre – sildenafil.
  • Ukoliko postoji terapija nitratnim lekovima za srčana oboljenja. Kombinacija ovih lekova može dovesti do velikog pada krvnog pritiska.
  • Ukoliko imate pojedina srčana oboljenja
  • Visok ili nizak krvni pritisak
  • Oboljenja jetre ili bubrega
  • Hemofilija

Ovo su samo neki od najvažnijih slučajeva u kojima se plava pilula ne sme uzimati, a pre uzimanja leka, najbolje rešenje je odlazak kod lekara koji će utvrditi da li je on bezbedan za vaš organizam. Takođe, vijagru ne smeju uzimati osobe mlađe od 18 godina bez medicinskog nadzora.

Kao neželjeni efekti najčešće se javljaju glavobolja, crvenilo lica, vrtoglavica, pojačana percepcija svetlosti, zamućen vid i smanjeno razlikovanje nijansi boja.

Vijagri je potrebno između 30 i 60 minuta da počne da deluje, a dejstvo traje i do 4 sata. Ne preporučuje se uzimanje više od 1 tablete dnevno, a ukoliko redovno uzimate lek, potrebno je slediti uputstva lekara o potrebnim dozama.