Žena u kuhinji

Da gosti ne ostanu gladni – kako proceniti količinu hrane

Razvile smo čudnu strategiju: kad dolaze dragi gosti povlačimo se u kuhinju na dvodnevno kampovanje i kuvamo do iznemoglosti, juneće, pileće, slano, slatko…

Celog leta na društvenim mrežama vodi se zanimljiva debata o veličini porcija u letovalištima u okruženju, a mnogi se čak žale da iz restorana na nekim obalama nisu izašli siti. Ovakva iskustva padnu u zaborav do sledeće sezone, međutim slična pikanterija iz sopstvenog doma, kad prijatelji ostanu gladni jer smo loše procenile količinu hrane za gala ručak, pamti se zauvek.

Posle ove anegdote, razvile smo čudnu strategiju. Kad dolaze gosti povlačimo se u kuhinju na dvodnevno kampovanje i kuvamo do iznemoglosti, juneće, pileće, slano, slatko…

Od svih pikanterija najduže pamtimo onu kad su nam gosti ostali gladni, jer smo loše procenile koliko hrane treba da skuvamo

Apetit i prehrambene navike

Prehrambene navike su nam različite, a u restoranima se izgleda uglavnom svode na glavno jelo, salatu i desert. Stomak nam možda ostane praznjikav, jer ugostitelji računaju da krenemo od predjela. S druge strane, prijatelji nam nisu sezonski gosti, znamo kakav apetit imaju, pa čak i koje začine vole, a ipak se pretvaramo u eko-štetočinu.

Ako nas ova enigma smori, mogu li da pomognu konsultacije s mesarima, dobri (ili manje dobri) saveti sa interneta? Ne naročito, jer koliko je saveta, toliko je i različitih mišljenja.

Prema jednom od zanimljivijih, za svečani obrok potrebno je 600–700 grama hrane po osobi, što obuhvata sva jela koja se služe, od zakuske do kraja obroka. Nevolja je što se ne precizira uvek da li je reč o svežim ili kuvanim (pečenim) namirnicama.

Možda zvuči jednostavnije kad se raščlani – za početak, 75 grama mesa ili 100 grama kuvane ribe ili isto toliko vegetarijanskog jela. Za glavno jelo količine ostaju iste, a ako je jelo bez mesa onda se malo povećavaju. Potrebno je, takođe, 150–200 grama kuvanog povrća i 50 grama suvog pirinča po osobi.

Ako se služi sir, podrazumeva se od 30 do 50 grama, kao i od 30 do 70 grama hleba. Za desert se planira od 100 do 150 grama po osobi. Savet plus je da se za desetak ljudi pripremi oko dva kilograma povrća, a ako je reč o tri različite vrste, onda 660 grama od svakog povrća.

Meso koje se dugo peče može iznenađujuće da se „skupi”

Prema drugom mišljenju, na primer, za predjelo je potrebno 60–80 grama hladnog nareska po osobi, uz salatu, ili 100 grama bez salate, zatim 250 ml supe, od 120 do 150 grama toplog predjela, od 250 do 300 grama glavnog jela s prilogom, od 70 do 150 grama salate, 120 grama kolača, 150 grama voćne torte ili voća.

Kada je reč o roštilju, ima raznih preporuka, ali uglavnom se svode na to da se pripremi 300–400 grama (sirovog) mesa po osobi, ili 300 ako je meso bez kostiju, 400 grama s kostima, odnosno pola kilograma piletine!

Bez merenja

Očigledno, sve je uglavnom okvirno i pomalo podseća na recepte – dodaj brašna otprilike, a šećera po ukusu. Zato, kad dolaze gosti – opušteno. Čak i kad nam se učini da smo se izborile s gramažom, prijatelji i rođaci nisu uvek pri istom apetitu, možda im se ne jede piletina, a „navale” na jagnjetinu.

Možda je najkomplikovanije odrediti količinu ribe. Prema jednoj preporuci, po osobi treba 160–200 grama filea spremnog za termičku obradu ili 80 grama sitnije ribe koja se prži u ulju ili 60 grama morskih plodova (jestivog dela). Tofu, sir od soje ili seitan koriste se u količini od 80 do 100 grama po osobi.

Kad kuvamo za prijatelje – opušteno, oprostiće nam svaku nespretnost u kuhinji

Najzad, količina hrane koju služimo varira od načina termičke obrade, meso koje se dugo peče može iznenađujuće da se „skupi”, dok roštilj izgubi oko 30 odsto težine (pečenjem).

Na zabavnim okupljanjima, prijatelji će nam svakako oprostiti bilo kakve nespretnosti u kuhinji. Uostalom, manji zalogaji dobri su za zdravlje, a višak hrane uvek možemo da im zapakujemo ili jednostavno zamrznemo.