Cvet za rever i nepce

Salate od jestivog cveća su veoma šik, izgledaju ekstravagantno, lepo mirišu, a čak su i zdrave. Cvetna kuhinja bila je poznata još u doba starog Rima, a neguje se vekovima u Kini, Indiji i na Bliskom istoku

Salate od jestivog cveća u svetu su veoma šik, izgledaju ekstravagantno, lepo mirišu, a uz to su i zdrave. Ipak, koliko god cvetna jela izgledala primamljivo, pripremu takvih delikatesa najbolje je prepustiti majstorima kulinarstva jer su neki cvetovi, poput narcisa, oleandera, đurđevka i drugih biljaka – otrovni.

Naravno, ovde i nije reč o svakodnevnoj ishrani, već o hedonističkom užitku koji vuče korene iz dekadencije starog Rima, a koji ćemo sebi priuštiti kada poželimo nesvakidašnji gastronomski doživljaj. Cvetna kuhinja, inače, neguje se vekovima u Kini, Indiji i na Bliskom istoku.

Jestivi cvetovi

Jestivo cveće ima hranljivu i dekorativnu vrednost, a najbolje je ono koje je ekološki gajeno i ne sadrži pesticide. Pre upotrebe detaljno se pere u hladnoj vodi i protrese da bi se isprali insekti. Najbolje je kada se bere ujutru, jer tada sadrži najviše vode, a može da se čuva i do nedelju dana u frižideru, u kutiji obloženoj vlažnim ubrusom. Ako uvene, potapa se u hladnu vodu sa ledom i odmah koristi. Peteljke treba ukloniti. U većini slučajeva koriste se samo latice cvetova, jer polen može da utiče na delikatan ukus, ali i da izazove alergiju.

Od bosiljka se obično koristi samo lišće, međutim i cveće je jestivo. Može biti bele ili ljubičaste boje i izgleda šik kada se pospe na pastu. Cvetovi pojedinih begonija takođe se mogu konzumirati, a imaju gorkast do oštar citrusni ukus.

Cvetovi bosiljka su bele ili ljubičaste boje i izgledaju prefinjeno kada se stave na pastu

Neven ima jestive latice biberasto-gorkog ukusa, a ako se koristi u supama i salatama daje im svetložute, zlatne i narandžaste nijanse. Čak može da se koristi umesto šafrana za bojenje jela. S druge strane, delovi cveta šafrana su najskuplji začin i služe da hrani daju ukus i žutu boju.

Cvetovi kamilice koriste se sušeni i sveži. Od sušenih, znamo, pravi se čaj, a sveže latice kamilice koriste se za supe i salate.

Dan i noć sa sirom

Cveće deteline ima slatkast, blag ukus i najčešće se koristi u salatama.

Cvet maslačka jestiv je kada se bere mlad, dok još nisu otvoreni cvetovi. Pupoljci maslačka imaju iznenađujuće sladak ukus koji podseća na med. Latice maslačka daju eleganciju pastama ili jelima od pirinča.

Slatke latice pojedinih varijeteta karanfila moraju da se odvoje od gorke bele osnove. Koriste se za deserte i salate, a imaju ukus karanfilića.

Cvetovi mirođije su veoma sitni i žuti, a koriste se čim se otvore, za pripremu ribe i salata. Imaju jači ukus od lišća.

Cvetovi ruzmarina su tamnoplavi ili ružičasti, imaju sličan ukus kao listovi, a koriste se uglavnom u slanim jelima

Ceo cvet biljke dan i noć koristi se kao dekoracija na kolačima, a jede se i sa polutvrdim sirevima ili u salatama.

Čokoladni kolač posut cvetovima lavande izgleda veoma otmeno, a par grančica ove mirisne biljke može se staviti u čašu hladnog šampanjca. Lavanda se dodaje i slanim jelima, ali umereno, jer ima veoma jak miris i ukus.

Cvet nane ima ukus mentola i slatkastog citrusa, ponekad čak i sa čokoladnim notama. Svež se koristi u voćnim salatama, a naročito dobro se slaže sa jagodama.

Cvet suncokreta ima ukus kao artičoka

Čokoladni kolač posut cvetovima lavande izgleda otmeno, a par grančica ove mirisne biljke može se staviti u čašu šampanjca

Dragoljub ima lepo i ukusno lišće i cveće, a čak se i semenke mogu kiseliti kao kapar. Mladi listovi imaju puno vitamina C i jačaju imunosistem; imaju prijatan, slatkasto-biberast ukus. Cvetovi se koriste celi, za dekoraciju salata i drugih jela, blažeg su ukusa od pikantnih listova, a odlični su u salatama sa paradajzom i kozjim sirom.

I ruže su jestivo cveće. Latice su mirišljave, dok je ukus blaži, sa voćnim notama. Za jelo se koriste isključivo ruže koje nisu prskane hemikalijama, a uklanja se bela, gorka osnova cveta. Latice se stavljaju na kolače, dodaju u razne salate i koktele. Poznato je i slatko od ružinih latica.

Cvetovi ruzmarina su tamnoplavi ili ružičasti. Listovi imaju više eteričnih ulja od cvetova, ali imaju sličan ukus, tako da se koriste u istim receptima, uglavnom u slanim jelima.

Cvasti zove se pohuju ili se od njih pravi sirup koji se koristi za sok ili zaslađivanje čaja.

Cvetovi banane, bagrema ili gardenije odlični su u egzotičnim jelima

Tamnoplavi cvetovi žalfije dobro se slažu sa ribom. Dovoljna je mala količina cvetova, jer imaju jak ukus i miris.

Kažu da neotvoreni cvetovi suncokreta, obareni na pari ili sotirani na puteru, imaju ukus kao artičoke. Ako su cvetovi otvoreni, latice mogu da se odvoje i dodaju supama i salatama. Inače, imaju malo gorkast ukus.

Jedan od jestivih cvetova je i ljubičica. Zbog slatkastog ukusa, dodaje se u kolače, pića i salate, a može čak i da se kandira. Cvetovi banane, bagrema ili gardenije, kažu, odlični su u egzotičnim jelima.