ženine noge u bademantilu

Body wraps tretmani za baršunastu kožu

Nagoveštaj proleća „opominje” nas da je krajnje vreme da se posvetimo nešto intenzivnijoj nezi tela

Koliko god je važno stalno se podsećati na to da o nezi lica i tela treba voditi računa tokom cele godine, sam nagoveštaj proleća nas „opominje” da je krajnje vreme da se posvetimo nešto intenzivnijoj nezi tela, ako već do sad to nismo preduzeli. Razlog tome su celulit i masne naslage, većeg ili manjeg stepena, sa kojima se, nažalost ne tako retko, suočavaju pripadnice nežnijeg pola, posebno u zrelom periodu svog života.

Postoje razne metode u tretiranju celulita i masnih naslaga, ali ih, generalno, možemo podeliti na neinvazivne i invazivne.

Body wraps tretmani treba da se primene u seriji, radi optimalnih rezultata

Neinvazivni tretmani

Ovde će biti reči o neinvazivnim tretmanima kakvi su body wraps tretmani. Naime, ovi tretmani podrazumevaju bandažiranje, odnosno umotavanje ili pakovanje tela, pri čemu se tzv. kritične zone kod žena (stomak, butine, sedalna regija) umotavaju specijalizovanim folijama, mada može i običnim kod kuće, nakon što su na pomenute regije aplikovani najrazličitiji dermokozmetički preparati, koji ne samo da eliminišu celulit, već i preoblikuju telo.

U sklopu ovih tretmana vrši se stimulacija cirkulacije i limfe, eliminacija edema i nusproizvoda metabolizma, kao i stimulisanje lipolitičkih procesa, odnosno sagorevanje rezervnih masti iz potkožnog tkiva.

Ovi tretmani, takođe, pomažu i da se podstakne sinteza kolagena i jača vezivno tkivo kože, što daje značajne efekte u podizanju tonusa i vizuelnim efektima zategnute kože. U tom cilju, na kožu se nanose preparati koji lokalno ispoljavaju svoje dejstvo, tako što dovode do stimulacije lipolize i smanjenja obima masnog tkiva koje vrši pritisak na kolagensku mrežu.

U body wraps tretmanima koriste se topla i hladna blata, u zavisnosti od stanja i osetljivosti kože

U zavisnosti od samog toka tretmana ili individualnih karakteristika, anticelulit masaža ili limfna drenaža često su neizostavni deo body wraps tretmana, a kako bi se obezbedilo prodiranje aktivnih supstanci iz preparata u dublje slojeve kože, piling tela je prvi korak u pripremi kože za ovaj tretman.

Bogatstvo minerala

Kada govorimo o aktivnim supstancama koje su najzastupljenije u preparatima koji se koriste u body wraps tretmanima, najpre ćemo pomenuti tretmane blatom. Blatna pakovanja u nezi kože, kako lica tako i tela, koriste se od davnina. Bogatstvo minerala i oligoelemenata koji potiču iz mulja reka i jezera imaju i lekovita dejstva, koja se baziraju na detoksikaciji čitavog tela, pa samim tim i kože, koja je nakon ovakvih tretmana meka i baršunasta.

Na tržištu su već neko vreme prisutna topla i hladna blata koja se koriste u body wraps tretmanima, a koje primenjujemo u zavisnosti od stanja i osetljivosti kože klijenta. Uopšteno, ovakvi preparati mogu biti termoaktivni i grejati kožu, stimulišući njeno „znojenje”, i u tu svrhu se dodaju razne supstance, poput ekstrakta paprike i derivata nikotina, čija je uloga da stimulišu mikrocirkulaciju i izazovu grejanje kože na mestima gde su aplikovani.

Sa druge strane, postoje i kriopreparati, čija je uloga da hlade, istovremeno stimulišući drenažu i učvršćivanje kože. I jedna i druga opcija su efikasne u ovim tretmanima, ali se kod osoba sa vaskularnim problemima ne preporučuju preparati koji greju i stimulišu mikrocirkulaciju.

Kriopreparati se veoma često koriste kod osoba sa proširenim venama i kapilarima, gde imaju blagotvorne efekte zahvaljujući delovanju mentola, i ekstarktima divljeg kestena i bršljana koji su najčešći sastojci ovih formulacija.

Blatna pakovanja u nezi kože, kako lica tako i tela, koriste se od davnina

Mineralno blato vulkanskog porekla – fango, u kombinaciji sa parafinom, poznatije kao parafango, takođe se često koristi u kozmetičkim tretmanima u obliku toplih pakovanja. Ovo pakovanje pored toplotnog dejstva ima i okluzivni efekat, zahvaljući kome je omogućeno dublje prodiranje aktivnih supstanci iz preparata koji se nanose tokom ovih tretmana.

Parafin, naime, ima sposobnost da odaje i akumulira toplotu, pa nanošenje toplog parafina u kombinaciji sa fangom u nekoliko slojeva, na koži stvara efekat mini-saune. Zahvaljujući oslobađanju toplote, nastaje pojačano znojenje, pore na koži se šire i pojačava cirkulacija. Duboko u tkivu se oslobađaju toksini koji se vezuju za određene elemente iz parafanga. Usled okluzije dolazi i do snažne hidratacije površinskih slojeva kože, stoga ovi tretmani neguju kožu vraćajući joj neophodnu vlažnost.

Ishrana i vežbe

Od aktivnih supstanci koje su sastavni deo preparata koji se primenjuju u body wraps tretmanima, posebno se ističu prirodni ekstarkti, poput onih od algi, kakva je alga Laminariae bogata jodom, zatim ekstrakt azijske centele (Centella Asiatica) koja stimuliše sintezu kolagena i elastina, ekstrakti pojedinih biljaka, kao što su bršljan (Hedera helix), slez (Althaea officinalis), zeleni čaj, ginko biloba, rastavić (Eqizetum arvens), artičoka, koji stimulišu cirkulaciju i imaju diuretičko dejstvo.

Pored toga, u ovakvim pakovanjima najčešće se nalaze aktivne supstance sa lipolitičkim efektom, poput aminofilina, L-karnitina, kofeina, koje učestvuju u metabolizmu masti i na taj način utiču na oblikovanje tela.

Postoje razne metode u tretiranju celulita i masnih naslaga, ali ih, generalno, možemo podeliti na invazivne i neinvazivne, u koje spadaju body wraps tretmani

Pored toga, etarska ulja su takođe sastavni deo preparata koji se koriste u ovom tretmanu. Tu spadaju ulja koja ubrzavaju cirkulaciju i podižu temperaturu na aplikovanom mestu, poput grejpfruta, cimeta, ruzmarina, čempresa, bora, kao i ulja sa krioefektom (hlađenje) poput mentola i eukaliptusa.

U svakom slučaju, body wraps tretmani treba da se primene u seriji radi optimalnih rezultata, a postignute efekte bi trebalo održavati. Pravilno regulisana ishrana i dobar odabir fizičkih aktivnosti od posebnog su značaja u toku primene body wraps tretmana, ali i kasnijeg održavanja postignutih efekata.

Sve ovo možete postići i u kućnim uslovima, a trenutna situacija nam ostavlja napretek vremena u kući da se pozabavimo sobom. Zato potražite vašu kombinaciju aktivnih sastojaka i uvijeni u foliju, dok gledate omiljenu seriju, uživajte u preoblikovanju svoga tela. Idealno, zar ne?!