Zena sa bajkerskom jaknom

Bajkerska jakna – izraz lične slobode ili modni detalj

U nekom periodu života, mnogi od nas posedovali su ovaj odevni predmet. Nekoga je ideja o bajkerskoj jakni očešala kao deo trenda i bila je, po sastavu, od imitacije kože ili čak tekstila. Neki drugi su svoju jaknu shvatali mnogo ozbiljnije, više u duhu lika koji tumači Nikolas Kejdž u filmu Divlji u srcu Dejvida Linča: Jesam li ti ikada rekao da ova ovde jakna predstavlja simbol moje individualnosti i vere u ličnu slobodu?

Kakav god da je vaš pristup ovom ikoničnom odevnom predmetu, činjenica jeste da je on deo naše, ne samo modne svakodnevice, već više od jednog veka. Hajde da zajedno zavirimo u istoriju njegovog uspona i istražimo kako je osvojio srca pobunjenika, zatim njihovih obožavateljki, i na kraju postao i podrazumevani komad na stranicama svake u ružičasto obučene Instagram influenserke.

Počeci i Harli-Dejvidson

Prvu biciklističku jaknu kreirali su davne 1913. godine braća Irving i Džek Skot, osnivači firme Schott NYC. Međutim, tek 1928. ona će svoje mesto naći na mapi obožavalaca dvotočkaša. Prva moto-jakna kreirana od strane ova dva brata za Harli-Dejvidson, baš te 1928. godine zvaće se Perfekto. Ujedno, ona će biti baš onaj model koji se do danas bezbroj puta replicirao u najneverovatnijim izdanjima. Ono što je zapravo ovu jaknu učinilo posebnom u odnosu na njene prethodnice, bila je primena zip-zatvarača, koji su, sem što su bili jači od dotadašnje dugmadi, ujedno dali i sasvim novi vizuelni identitet momcima na motoru.

Holivud – uniforma divljih dečaka

Uskoro će se i popularnost ovih jakni širiti van krugova usko vezanih za motocikliste. Potencijal jakne i njenu moć da onoga ko je nosi učini neočekivano privlačnim, primetiće veoma brzo i kreativni sektori Holivuda. Pedesetih godina dvadestog veka, jedan mladi momak neobjašnjive harizme, učiniće neverovatno mnogo za popularnost crne kožne jakne. Marlon Brando, glumeći u filmu Divljak obučen u Schott NYC Perfetkto jaknu, učiniće za ovaj odevni predmet više nego što bi mogla ijedna naručena medijska kampanja. Od tog trenutka, na velika vrata, Perfekto je lansirana i u svet modne publike.

Glumčeva jakna sa zvezdama na epoletama, sa imenom njegovog lika ispisanog na grudima i logoom njegove grupe na leđima, postala je slika kontrakulture tog vremena. Mladi ljudi u Americi počeli su to primećivati i iznalaziti inspiraciju u Brandovom oštrom stilu, što je uzrokovalo veliki skok potražnje za Perfektom. Ubrzo su mnoge škole u Americi uvele zabranu nošenja ovih jakni, kako se ne bi podsticala kultura kreiranja lokalnih bandi, koja se širila iz dana u dan.

Visoka moda u stilu bajkera

Naravno, kako je popularnost biciklističkih jakni naglo rasla, nije trebalo dugo da svoj deo kolača u nadolazećoj popularnosti potraže i poslenici iz sveta visoke mode. Godine 1960, mladi Iv Sen Loran, u svojim ranim dvadesetim, kao šef Diorovog odseka za dizajn predstavio je svoje viđenje ovog komada. Kao deo kolekcije inspirisane bitnicima, Sen Loran je prikazao žensku kožnu jaknu sa jednorednim kopčanjem, postavljenu krznom, napravljenu od kože aligatora. Iako odziv kritike nije bio baš pozitivan, to nije promenilo činjenicu da će bajkerska jakna u ovom, ali i brojnim drugim oblicima, od tog trenutka biti deo modnih prezentacija među najvećim imenima dizajna.

Pank – vrh popularnosti bajkerske jakne

Kada pričamo o visokoj modi, moramo se dotaći još jednog imena značajnog za ovaj odevni predmet. Mlada Vivijen Vestvud , danas simbol visoke mode, a krajem šezdesetih ikona londonske alternativne scene, kreirajući vizuelni identitet benda Seks pistols nije ni sanjala da će svoje ime, ali i čuvenu Perfekto jaknu, zauvek vezati za pank pokret. Takođe, niko nije ni slutio da će baš to biti jedan od najslavnijih perioda istorije crne kožne jakne.

Sredinom sedamdesetih, motociklističke jakne postale su gotovo obavezna uniforma za bendove i njihove verne fanove. Seks pistolsi, Ramonsi, pa čak i Blondi , bili su samo neki od ambasadora stila koji će nastaviti da predstavlja kontrakulturu i bunt, sve do današnjih dana.

Dvadeset prvi vek – forma bez oštrice

Kako je vreme prolazilo, Schott više nije bio jedino ime u industriji kožnih jakni, a dizajneri su podigli stil do vrtoglavih visina tokom devedesetih, pa sve do danas. Rik Ovens postao je popularan delom zahvaljujući svojim Stooges i Molino jaknama, dok su Kejt Mos i Vinona Rajder na neki način bile povezivane sa ovim odevnim predmetima, bivajući ovog puta loše devojke novog doba.

Ipak, ovaj naš vek se pokazao kao doba koje skida lejere smisla sa brojnih ideologija i simbola njihovog sadržaja. Kao i mnoge druge stvari, kožna jakna postala je predmet šarene igre kroz sličice Instagrama. Lepe na oko i zabavne za poslepodnevnu kafu, ove jakne šarenih boja samo su komadi za modnu zabavu. Iako je to možda danas samo sebi dovoljno, predlažemo da u skrivenom ćošku garderobe sačuvate jednu pravu crnu i kožnu bajkerku, ako nekada ponovo dođe vreme pobune. Da se nađe, zlu ne trebalo.