devojka trci kroz polje

Gospodarice prstenova – umor ili odmor kao životna potreba

Sedmi energetski centar nalazi se na vrhu glave i to je dirka naše klavijature za osećaj kosmičke povezanosti i duhovnosti

Ne verujem u slučajnosti! Baš kada treba da vam pišem o sedmom centru – krunskoj čakri, eto mene ispred kraljičine palate u Londonu. Hm, interesantna poruka za nas žene, majke, kraljice… Da li znate da Englezi imaju izraz za bolest – dis-ease, u prevodu – odsustvo lakoće? Umemo li suvereno da vladamo svojim Životom u potpunoj lakoći i prepuštanju ili se stalno trudimo, brinemo i kontrolišemo, što je siguran put ka bolesti? Ko nam to ruši krune sa glave i poravnava račune često surovim bitkama, kako spolja, tako i iznutra? Mi same ili neko iz drugog kraljevstva?

Sedmi energetski centar nalazi se na vrhu glave i to je dirka naše klavijature za osećaj kosmičke povezanosti i duhovnosti, kao potpune predaje toku vremena i života. Sedmi energetski centar ima sanskritsko ime SAHASRARA što u prevodu znači lotos sa 1000 latica ili lotos bez ijedne latice – duboko značenje neopisivog i nematerijalnog Boga, zapravo istovremenost svega i ničega. Ovo je čuvena krunska čakra i zato, kada je otvorena i u balansu, možemo reći da smo zaista Kraljice u svom životu i „prosvetljena” bića sa belim oreolima oko glava. Za tu vrstu energetskog pomaka potrebno je da budemo tihi svedok, posvećeni svesni posmatrač sebe i reke života, potpuno prisutne u svom telu. Zapravo – svesne 100 odsto!

Umemo li da vladamo svojim Životom ili se stalno brinemo i kontrolišemo, što je siguran put ka bolesti

ruke koje drze ljubicasti kristal

Simbol sedme čakre je Saturn

Kada je krunska čakra u disbalansu javlja se umor. A kako i ne bi kada se vrtimo ukrug, rešavamo probleme stalno na isti način, uzrok ne rešavamo u svom korenu već se bavimo posledicama i, zapravo, bez promene sopstvene energije, stalno se vrtimo u karmičkom prstenu poznate akcije i reakcije. Kako to već biva u životu, sve se mora dovesti u ravnotežu i energetski poravnati, pa nas „Gospodar prstenova” – Saturn, koji je i simbol ove čakre, često kruto i nemilim događajima podseća da računi prošlosti nisu isplaćeni računima budućnosti. O, da, to zaista umara i troši, ukoliko ne podignemo svesnost na drugi energetski nivo i promenimo ploču i muziku. Ne kako su svirali naši preci koji žive kroz nas, već odabirom sopstvene i lične, sa manje otpora, manje brige i kontrole, kao i manje straha od prolaznosti. Da odaberemo LAKOĆU, PRAVU MERU I BALANS na tasovima vage Života.

Verujem da pogađate kako se rešava umor? Upravo suprotnom vibracijom – ODMOROM. Prvo je važno da priznamo sebi da smo umorni i zavisni od toga „šta će biti” i „kako je moglo da bude”, a zatim da prihvatimo sebe baš u tom osećaju umora. Da, i to smo mi. A zatim da odvojimo vreme za odmor, vreme za sebe, u kome ćemo samo da budemo i bivstvujemo, umesto da stalno nešto planiramo i kontrolišemo.

Sanskritsko ime sedmog energetskog centra je SAHASRARA što znači –lotos sa 1000 latica ili lotos bez ijedne latice

planeta saturn

Ljubičasta vibracija

Evo predloga za jednu od energetskih vežbi za sedmu čakru, u kojoj koristimo jezik vibracija – boja i zvuka/glasa.

1. Udobno sednemo i zatvorimo oči. Ispravimo kičmeni stub i dobro osetimo stopala i sedalni deo. Napravimo tri duboka udaha i izdaha, a zatim pažnju, svojim unutrašnjim vidom, prebacimo na teme glave.

2. U drugom koraku posvetimo se blagotvornom disanju za sedmi centar, kojim smirujemo nervni sistem tako što naizmenično dišemo na jednu, pa na drugu nozdrvu. Kažiprst i srednji prst stavimo na deo trećeg oka između obrva, tako da su nam palac i domali prst pokretni i biće „poklopci” za naše nozdrve tokom disanja. Palcem zatvorimo desnu nozdrvu i udahnemo na levu, zatim zatvorimo i levu i nakratko zadržimo dah, a zatim otvorimo desnu nozdrvu i dok je leva i dalje zatvorena, izdahnemo na desnu. Zatim udahnemo na desnu i ponovimo ciklus nekoliko puta. Kada nam postane udobno, napravimo svoj ritam i tempo: udah – pauza – izdah, sa preporukom da izdah uvek bude duži od udaha npr. 3–3–6 sekundi.

3. Kada smo završili sa vežbom disanja, prebacimo pažnju na naše teme i pustimo da vidimo, čujemo ili osetimo šta nam stoji na putu da budemo potpuno opušteni, prepušteni životu i bivanju kroz jedinstvo sa svime. Označimo to na skali od 1 do 10. Zatim primetimo i svedočimo koje je boje to što nam stoji na putu i puštamo da se iskristališe baš jasna boja našeg „problema i umora”. Budemo strpljivi i nežni u radu sa sobom i ukoliko ne vidimo jasnu boju iz prvog pokušaja, napravimo još dublju relaksaciju disanjem, damo sebi malo vremena i ponovimo prvi deo vežbe.

4. Sada, kada vidimo boju energetskog disbalansa, čujmo kakav je zvuk tog disbalansa. Čujmo kako zvuči taj naš „emotivni/osećajni problem”, do kojeg smo intuitivno stigli kroz boju i osećaj.

Kada je krunska čakra otvorena i u balansu, možemo reći da smo zaista Kraljice u svom životu

ruke koje drze svemir

5. U petom koraku počinjemo sa oslobađanjem ove energije kroz izdisanje boje i puštanje zvuka kroz naš glas. Pravimo snažne udahe čiste bele boje direktno u taj deo i izdišemo boju do koje smo stigli, kao i zvuk koji smo čuli kroz naš glas. Na taj način ćemo ovu „zamrznutu energiju” pokrenuti i rastopiti.

6. Nakon oslobađanja, unutrašnjim vidom i dalje držimo pažnju na mestu krunske čakre i uradimo harmonizaciju ovog sada „pročišćenog prostora”. Počnemo da pevamo glas Iiii. Sada je boja koju udišemo u ovaj deo tela – LJUBIČASTA, vibracija balansa ovog centra. Potpuno se prepustimo vibraciji svog glasa, kao i ugradnji ljubičaste boje kroz snažne udisaje i izdisaje.

7. Nakon nekoliko minuta, prema sopstvenom osećaju pre svega, zaustavimo se sa vežbom. Napravimo duboki udah i duboki izdah ljubičaste boje i osetimo kako se SADA osećamo. Setimo se naše intuitivne skale sa početka i ocenimo sebe od 1 do 10. Primetimo koliko se skala promenila. Zatim pitamo sebe: „Šta je potrebno da radim svaki dan, na šta da obraćam pažnju kako bi ovaj osećaj potpunog prisustva u trenutku i prepuštanju postao moja nova navika?” Pustimo da verujemo ovoj intuitivnoj poruci i obećamo sebi da ćemo u narednih 28 dana svakodnevno sprovesti ovu akciju u delo!

Najvažnije je da pri svođenju računa ostanemo svetle i čistog srca, kako bi zasijale zlatne krune na našim glavama

8. U poslednjem koraku uvek se sebi zahvalimo na iskustvu, a s obzirom da se skala promenila, naš um će početi da veruje telu i pokrenuće se ta fina energetska povezanost uma i tela. Kroz svakodnevnu vežbu, koja traje oko 15 minuta, telo će početi više da se otvara i da sve verodostojnije kreira vibraciju glasa i boje.

Sećam se da je u filmu Gospodar prstenova „mali” Frodo pobedio „velikog” Saurona čistotom svog srca, verom da postoji nešto veće čemu pripada, potpunom spremnošću da sve ostavi iza sebe, kao i uz pomoć „čarobnih pomagača” koje je život slao kada god je bilo „najmračnije”. A složićete se sa mnom da je često najmračnije upravo pred svitanje! Baš kao u Mordoru! Budite strpljive i nežne sa sobom u procesu sumraka, verujte da se sve uvek dešava za vaše najviše dobro i da je najvažnije da pri svođenju računa ostanemo svetle i čistog srca, kako bi zasijali beli oreoli ili zlatne krune na našim glavama!

Grlim vas glasom,

Ana