Niška tvrđava.

Zabava nije samo u Beogradu: koje događaje posetiti do kraja avgusta u Nišu i Novom Sadu

Leto, mnogima omiljeno godišnje doba, uvek donosi mnoštvo različitih događaja, od muzičkih nastupa, filmskih susreta, dečjih festivala… Možete skoro svaki dan koristiti za druženje nakon posla i uživati u slobodnom vremenu.

Moramo biti iskreni pa reći da smo navikli da su sva bitna dešavanja u Beogradu i da su nepravedno zapostavljeni gradovi koji takođe nude bogat repertoar tokom sunčanih dana. Neki od njih su definitivno Niš i Novi Sad, pa ćemo se u ovom tekstu pozabaviti šarenolikom ponudom koja se tokom jula i avgusta može tamo istražiti.

Niš – letnja dešavanja

Grad sa posebnom dušom i mentalitetom, izvrsnom hranom i predivnom prirodom, preko leta je uglavnom poznat po Nišvilu (Nišville) – međunarodnom džez festivalu. Mnogi turisti dolaze u grad na Nišavi upravo zbog ovog festivala, koji se, inače, ove godine održava jubilarni, 30 put. Najavljuje se bogat program, a između ostalih, na Nišvilu će nastupiti Konstrakta, indonežanski Vertigong, The Great Guitars trio, Karen Souza…

To svakako nije sve što ovaj grad na jugu Srbije nudi, već su tu i razni koncerti, festivali i programi za decu.

Prema podacima Turističke organizacije Niš, tokom jula se održavaju sledeći događaji:

1–15. jul – izložba Fakulteta umetnosti u Nišu, u izložbenom prostoru Oficirskog doma

4–7. jul – Internacionalne horske svečanosti na Letnjoj pozornici u Tvrđavi

10. jul – Nacionalni dan nauke, lokacija: Narodna biblioteka Niš

11. jul – 5. avgust – izložba dela Boška Petrovića u Galeriji „Paviljon u Tvrđavi”

11. jul – 1. avgust – izložba Jelene Jocić u Galeriji „Salon 77”

12–13. jul – Moto-skup 187 na Platou Niške tvrđave

14. jul – Božo Vrećo – koncert na Letnjoj pozornici u Tvrđavi

15–21. jul – Međunarodni studentski festival folklora na Letnjoj pozornici u Tvrđavi

• Tokom celog meseca, program za decu Leto u Čairu, u prostoru Dečjeg kulturnog centra

Tokom avgusta, u Nišu možete posetiti sledeće manifestacije:

2–3. avgustWine and Fine festival vina, lokacija: Letnja pozornica Niške tvrđave

2–3. avgustRoma Niš fest – zauvek Šaban Bajramović, održava se 13. put, na dve lokacije: Rovovi niške tvrđave i Velika sala restorana Doma Vojske

9–18. avgustNišville Jazz Festival na Niškoj tvrđavi

20–23. avgust – Festival diplomskog filma, održava se četvrti put u Dvorištu Univerziteta (Banovina)

20. avgust – 10. septembar – izložba Sofije Vojinović u Galeriji „Salon 77”

22. avgust – 15. septembar – izložba Ljiljane Šunjevarić u Galeriji „Paviljon u Tvrđavi”

24–30. avgust – Festival glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti, lokacija: Letnja pozornica u Tvrđavi

24–25. avgustThe Fortress Tour 2024, takmičenje u preponskom jahanju konja na Niškoj tvrđavi

29. avgust – 12. oktobar, izložba povodom 60 godina Likovne kolonije Sićevo u izložbenom prostoru Oficirskog doma

Lista koju ste pročitali nije finalna, već su izdvojeni određeni događaji. U ponudi su i koncerti i žurke za mlađe generacije, odnosno za one koji preferiraju „noviji zvuk”.

Beg od vrućine – bazeni

Ukoliko ste ljubitelji bazena, bazeni na otvorenom u Sportskom centru Čair početkom juna su počeli da primaju posetioce. Cene su, kako piše lokalni portal Južne vesti, ostale nepromenjene – 300 dinara za odrasle, 100 dinaza za decu od 4 do 7 godina i 150 dinara za penzionere.

Mesto gde mnoge Nišlije tokom leta pronađu beg od vrućina je i Vojno-plivački bazen Vrežina u Donjoj Vrežini, na oko 5 km od Niša. Do tog bazena možete doći i gradskim prevozom, za slučaj da niste motorizovani. Dnevna karta ove godine košta 200 dinara, a mesečne propusnice 2.000. Za kupače će biti otvoren od utorka do petka od 11 do 19 sati, vikendom od 10 do 19 sati, dok će ponedeljkom biti zatvoren zbog redovnog održavanja sistema.

Devojka sa šeširom na bazenu.

Niš, definitivno, zaslužuje da se nađe na listi mesta koja obavezno treba posetiti ovog leta – jednom kada budete osetili energiju tog grada, vraćaćete mu se iznova.

Novi Sad – letnja dešavanja

Novi Sad, grad koji je 2022. godine bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture, u sebi poseduje određenu dozu smirenosti, nema tolike žurbe kao u Beogradu, a opet ima dovoljno zanimljivih dešavanja.

Godinama unazad Novi Sad je prepoznatljiv po jednom od najvećih muzičkih festivala u svetu – Exit festivalu, koji okuplja svetske zvezde elektro, tehno i rep muzike. Opšte je poznato da je tokom održavanja ovog festivala Novi Sad doslovno prepun turista. Ove godine Exit se održava od 10. do 14. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. I već odavno znamo da će biti gužva, a da će cene smeštaja „skočiti u nebesa”.

Exit festival u Novom Sadu.

Fotografija: Exit festival na Petrovaradinskoj tvrđavi © Aleksandar Kamasi / Shutterstock

No, to nije jedino što nudi jedna od omiljenih destinacija turista iz celog sveta. Tokom leta Novi Sad diše punim plućima, s obzirom na to da festivalska atmosfera počinje već s prvim lepim danima, kulminira tokom vrelih letnjih dana i traje do prvih jesenjih kiša.

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Kako piše na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Novog Sada, tokom letnjih meseci, četvrtkom u večernjim satima, posetioce očekuju atraktivni sadržaji koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njenog očuvanja. Manifestacija na Trgu galerija traje do 29. avgusta i ulaz je slobodan.

Preporučujemo i da pogledate izložbe:

Mileva: mi smo stena, umetnička izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn, koju u Muzeju grada Novog Sada možete pogledati do kraja godine. Ova izložba je jedinstvena i zato što je nastala kreativnom upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma, ali i klasičnog umetničkog jezika koji se ogleda u skulpturi, grafičkom dizajnu, crtežu i slici.

• Do 1. septembra ove godine u Galeriji Matice srpske se može pogledati izložba Svesno napuštanje realnosti. Sava Sekulić i Ilija Bosilj.

Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca – izložba je posvećena slici Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. Vlaha Bukovca iz 1901. godine. Ovo izuzetno vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja vezanih za Srbe u Austrougarskoj monarhiji, svojom istorijskom autentičnošću, predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju. Izložbu možete pogledati u Muzeju Vojvodine do 10. septembra.

Devojka vozi biciklo u Novom Sadu.

U nastavku pogledajte neke od događaja koji se održavaju tokom jula i avgusta u Novom Sadu.

Do 3. jula održava se Novosadsko muzičko leto, u dvorištu OTP banke.

Do 5. jula održava se NEO festival (neklasični festival klasične muzike), na više lokacija širom grada.

6. julBlokstok (festival rok muzike); ovaj festival se od 1998. godine održava u Železničkom parku, a ulaz je besplatan.

11–14. jul – Astronomski kamp Letenka, kamp za promociju nauke, pre svega astronomije, svake godine u julu održava se na Fruškoj gori, u izletištu Letenka.

23. jul – Dan Laze Telečkog, koga su savremenici (a živeo je u 19. veku) smatrali prvom zvezdom srpske glume, organizuje se u ulici koja nosi njegovo ime. Osim izložbe, biće održano i predavanje o životu, radu i značaju ovog glumca i režisera, istaknutog člana Srpskog narodnog pozorišta, kao i prikladan prateći program.

3. avgust Night Challenge, sportsko-rekreativna manifestacija koja se održava na Fruškoj gori, namenjena planinarima, trkačima, kao i ljubiteljima prirode i zaljubljenicima u ovu planinu.

24–26. avgust Festival uličnih svirača – Gradić fest, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene. Festival okuplja prvenstveno muzičare, ali i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Lokacija: podgrađe Petrovaradinske tvrđave.

29. avgust – 1. septembarFilm fest 21114, u Novom naselju

Do 30. avgusta traje Novosadsko dečje leto. Cela porodica može da uživa u brojnim edukativnim aktivnostima, dečjim predstavama i kreativnim radionicama.

Rashlađivanje pored bazena

Visoke temperature zahtevaju i adekvatno rashađivanje, a u Novom Sadu, osim na Štrandu, najpoznatijoj gradskoj plaži na Dunavu, to možete uraditi i na otvorenim bazenima na Spensu i Sajmištu. Cene su, prema pisanju lokalnih medija, uglavnom iste kao prethodnih godina.

Odrasli za ulaz na otvorene bazene na Spensu plaćaju 350 dinara, deca do 12 godina 250, a studenti i penzioneri 130 dinara.

Noćno kupanje se naplaćuje 250 dinara, dok poludnevna ulaznica koja važi posle 15 časova iznosi 250 dinara.

Sezonska karta koja podrazumeva neograničen broj dolazaka, za odrasle košta 8.500, a za decu 6.800 dinara.

Ovogodišnja cena ulaznice za otvorene bazene na Sajmištu još uvek nije poznata, ali je prošle godine koštala 300 za odrasle i 200 dinara za decu, dok je poludnevna iznosila 200 dinara.

Naslovna fotografija: Niška tvrđava © Nenadmil / Shutterstock