Devojka u bež satenskom kombinezonu, slip haljini. Preko ima sako.

Veš kao modni trend – više nego privatna stvar

U svetu mode koji se stalno razvija, trendovi često izlaze na neočekivana mesta, izazivajući tradicionalne norme i pomerajući granice. Jedan takav fenomen koji je zahvatio modnu industriju je uspon donjeg veša, kao smelog i modnog trenda koji kontinuirano postavlja pitanja.

Ono što se nekada smatralo isključivo kao oblast privatnog i intimnog, sada je postalo izjava individualnosti, oslobodilo se društvenih ograničenja i doprinelo da se redefiniše pojam modernog oblačenja.

Promena pogleda na stvari

Prošlo je vreme kada je donji veš ostajao diskretno sakriven ispod slojeva odeće. Danas, dizajneri i modni entuzijasti podjednako prihvataju koncept donje odeće kao gornje, vešto ugrađujući elemente donjeg veša u svoju ponudu svakodnevnih autfita.

Od zavodljivih čipkastih grudnjaka, koji izviruju ispod dobro skrojenih blejzera, do gornjih delova inspirisanih korsetom, uparenih s pantalonama visokog struka, zatim damskih kombinezona, nekada diskretno skrivenih ispod haljina naših baka, koji sada sami sebi postaju dovoljni – linija između donjeg veša i gornje odeće je zamagljena, što je dovelo do ere modnog oslobođenja.

Jedna od pokretačkih snaga ove revolucije donjeg rublja je sve veći naglasak na pozitivnoj slici tela i inkluzivnosti.

Brendovi su prihvatili različite oblike i veličine tela, nudeći širok spektar opcija donjeg veša koji odgovara svima. Ova novootkrivena inkluzivnost ne samo da je osnažila pojedince da prihvate svoje telo već ih je istovremeno ohrabrila da pokažu svoju intimnu odeću kao deo svog modnog ansambla.

Devojka nosi crne pantalone i belu košulju, preko košulje koristi crni providni korset kao kajš.

Veš u fokusu luksuzne mode

Slavne ličnosti i influenseri, na crvenim tepisima i platformama društvenih medija, odigrali su ključnu ulogu u popularizaciji ovog trenda, hrabro se razmećući svojim izgledom inspirisanim donjim vešom. Bilo da je u pitanju slip haljina, minimalna u kroju i diskretnih bretela, ili privlačni korset, koji je svoj koren našao u klasičnom ženskom grudnjaku, uz oversajz jaknu – ove modne ikone razbile su konvencionalne norme i dale su polet ideji da samopouzdanje i samoizražavanje ne bi trebalo da budu ograničeni na privatnost nečije spavaće sobe.

U domenu luksuzne grane industrije odevanja, kuće visoke mode su takođe prihvatile trend donjeg veša, integrišući delikatne svilene majice, bodije i korsete u svoje kolekcije.

Umetnost i zanatstvo, uključeni u dizajniranje ovih komada, podižu donji veš na nivo visoke mode, brišući liniju između donjeg veša i nosive umetnosti.

Devojka nosi brushalter od crne kože preko bele košulje.

Za i protiv

Međutim, neophodno je priznati tanku liniju između prihvatanja ovog trenda kao simbola osnaživanja i izbegavanja objektivizacije ženskih tela. Dok neki tvrde da pokret donjeg veša kao modne norme osnažuje žene da prihvate svoju senzualnost i ženstvenost, kritičari izražavaju zabrinutost da bi on mogao nenamerno produžiti stereotipe i izložiti ženska tela dodatnoj vulgarizaciji.

Ipak, ne može se poreći da je trend donjeg veša, kao modno prihvatljivog u svakodnevici, otvorio rasprave o ličnom stilu, prihvatanju tela i oslobađanju samoizražavanja, podstičući ljude da prihvate svoju individualnost, izazovu društvene norme i razbiju ideju da donji veš treba da ostane skriven ili tabu.

Devojka u crnom kombinzonu.

Trend u talasima

Jednu stvar ne bi trebalo smetnuti sa uma – ovaj talas kombinezona i korseta koji su dobili svojih pet minuta, zapravo – nije toliko nov u svetu mode.

Ovakav trend stigao nam je u kompletu s povratkom mode devedesetih, kada je imao svoj veliki uspeh i prvo pojavljivanje.

Kako svet mode nastavlja da se razvija, trend donjeg veša ne pokazuje znake usporavanja. On je prevazišao svoju utilitarnu svrhu da postane moćan simbol samopouzdanja i oslobođenja.

Bez obzira da li neko odluči da suptilno ugradi elemente donjeg veša u svoju odevnu kombinaciju, ili neskriveno ulepšava svoju intimnu odeću i od njega stvara svakodnevni odevni predmet, trend veša u odevnim kombinacijama zaista je redefinisao koncept mode.

Tako je još jednom dokazano da kreativnost i mašta ne poznaju granice, i da nas mogu dovesti na veoma neočekivana mesta.