Knjiga Forest Gamp sa Tom Henksom na koricama

Tom Henks – filmovi, stil i život

Tom Henks, jedan od omiljenih holivudskih glumaca, poznat je po svojoj sposobnosti da prikaže likove bliske publici sa iskrenom toplinom i humorom.

Henks je počeo da se bavi glumom kasnih 1970-ih i od tada je odigrao mnoge nezaboravne uloge u filmovima i postao jedan od najuspešnijih glumaca svoje generacije, ali i priznati reditelj i producent.

Tom Henks biografija – od ranih borbi do holivudskog uspeha

Tom Henks je rođen 1956. u Konkordu u Kaliforniji kao Tomas Džefri Henks. Njegova majka bila je Dženet Merilin (Frejdžer), radnica u bolnici, a otac Amos Meford Henks, putujući kuvar. Porodica njegove majke, koja se prvobitno prezivala Fraga, bila je u potpunosti portugalska, dok su preci njegovog oca bili pretežno engleskog porekla. Zanimljiv je podatak da mu je američki predsednik Abraham Linkoln dalji rođak sa očeve strane.

Detinjstvo i obrazovanje

Tom je odrastao u, kako sam kaže, razjedinjenoj porodici. Roditelji su mu se rano razveli, otac je ubrzo osnovao novu porodicu, a kao dete često se i selio. Do svoje desete godine već je živeo u 10 različitih domova. Zbog svega toga imao je jedno, generalno, zbunjujuće odrastanje. Henks nema nikakvog profesionalnog glumačkog obrazovanja, a često navodi činjenicu da su ga odbili na audiciji za predstavu na koledžu.

Nakon toga otišao je u centar grada i prošao audiciju za pozorišnu predstavu u lokalnom pozorištu, a reditelj te predstave ga je pozvao da dođe u Klivlend i tamo je započela njegova glumačka karijera.

Henks je pronašao utehu u glumi i na kraju se preselio u Njujork da nastavi svoju karijeru. Posle niza malih uloga koje je odigrao Tom Henks, film koji je omogućio njegov glumački proboj desio se 1984. godine. U pitanju je ljubavna komedija Splash (Morska sirena u Njujorku) u režiji Rona Hauarda.

Stil Toma Henksa – jednostavna elegancija

Tom Henks je legendarni glumac i ikona stila za mnoge. On nije poznat samo po svojim glumačkim veštinama već i po svom osećaju za modu. Svestrani glumac ima jednostavan, ali elegantan modni stil, a jedan od njegovih omiljenih odevnih komada za svaki dan su muške polo majice.

Tom Henks u mnogim prilikama bira polo majicu koja je bezvremenski klasik – udobna, moderna i dovoljno elegantna za različite dnevne prilike.

Henks je viđen kako nosi polo majice u različitim bojama, kao što su tamnoplava, bela i crna. Često kombinuje svoje polo majice sa chino pantalonama ili farmerkama za ležeran, ali uglađen izgled.

Jedan od razloga zašto Tom Henks voli polo majice je njihova univerzalnost. Na primer, može da upari polo majicu sa blejzerom za formalniji izgled ili da je nosi sa šortsevima za casual izgled. Tom Henks, takođe, preferira polo majice jer su udobne i lake za nošenje.

Na crvenom tepihu, Tom Henks ima jedinstven modni stil kojim uspeva da bez mnogo napora deluje egantno i sofisticirano. Pored njegove ljubavi prema polo majicama, u svečanim prilikama gotovo uvek ćemo ga videti u odelima skrojenim po meri, košulji uredno zakopčanoj i sa leptir mašnom koja savršeno dopunjuje njegov stil.

Odela Toma Henksa su uvek dobro skrojena, čistih linija i klasičnog dizajna. Često nosi tamnoplava, crna ili siva odela sa belom košuljom. On je vrlo dobro razumeo da je ključ za dobar izgled garderoba koja je krojena po meri i savršeno pristaje.

Osim po odelima, Tom Henks je poznat i po ljubavi prema blejzerima koje uparuje sa farmerkama, polo majicama, džemperima sa okruglim izrezom, kao i teksas jaknom ili bomber jaknom.

Jedan od razloga zašto je Tom Henks svojim modnim stilom uzor mnogima je to što on razume važnost jednostavnosti i preferira klasične dizajne koji su bezvremeni i elegantni.

muškarac u odelu drži statuu koja liči na Oskara

Tom Henks filmovi – obeležili bogatu karijeru glumca

Jedna od Henksovih najvećih prednosti kao glumca je njegova sposobnost da dočara širok spektar likova. Bilo da igra naivnog mladića sa ispotprosečnim IQ-om u Forest Gampu ili tvrdoglavog vojnika u Spašavanju redova Rajana, Henks svojim nastupima unosi autentičnost i osećaj prepoznavanja, zbog čega se publika povezuje sa njim na dubokom nivou.

Kada se danas spomenu inspirativni muškarci u Holivudu, on je jedan od prvih glumaca koji nam padaju na pamet.

Tokom svoje karijere, Henks je glumio u bezbrojnim nezaboravnim filmovima, uključujući ostvarenja: Izgnanik (Cast away), Filadelfija, Priča o igračkama, Besani u Sijetlu, Stigla vam je pošta, Da Vinčijev kod, Zelena milja, Terminal... Takođe je dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući pet nominacija za Oskara i dve pobede za najboljeg glumca.

Tom Henks – privatni život

Van ekrana, Henks je od 1988. godine oženjen glumicom Ritom Vilson, koja je poreklom Grkinja, a par ima dvoje dece, dok Henks ima ukupno četvoro. Henks je zbog supruge prešao u pravoslavno hrišćanstvo, njenu religiju, nakon što je decenijama bio, kako u šali voli za sebe da kaže, religiozni jeretik. Rita se, osim kao glumica, ostvarila i kao producentkinja.

Najpoznatiji film koji je producirala je Moja velika mrsna pravoslavna svadba, čija radnja neodoljivo podseća na njihovu ljubavnu priču.

Henks javno govori o važnosti vere i kako mu je ona pomogla da se kreće kroz uspone i padove svog ličnog i profesionalnog života, a danas svaki veliki praznik obeležava sa svojom suprugom u grčkoj pravoslavnoj crkvi.

I dok otac deluje kao jedan od najneproblematičnijih muškaraca na javnoj sceni, Henksov sin okarakterisan je kao veoma problematičan zbog problema sa narkomanijom i rasističkim izjavama, te je glumac u jednom momentu odlučio da ga pošalje na rehabilitaciju, a prestao je i da ga finansira.

Tom Henks i filantropski rad

Osim po izuzetnom glumačkom talentu, Henks je poznat po filantropiji, ali i po zanimljivim hobijima. Evo nekoliko činjenica o popularnom glumcu koje možda niste znali:

  • Tom Henks je poznat po tome što je kolekcionar starinskih pisaćih mašina. Godinama ih je sakupljao i čak je napisao knjigu kratkih priča pod nazivom Netipičan tip koristeći pisaću mašinu.
  • Henks je nagrađen Predsedničkom medaljom slobode, najvišom civilnom nagradom u Sjedinjenim Državama, za svoj doprinos umetnosti i industriji zabave.
  • Pored svoje glumačke karijere, Henks je režirao i nekoliko filmova, uključujući To što radiš i Leri Kraun.
  • Henks je veliki borac i aktivista za očuvanje životne sredine, a bio je i u odboru Nacionalnog svemirskog društva, neprofitne organizacije koja promoviše istraživanje i razvoj svemira.
  • Henks je poznat po svojim filantropskim naporima. On i njegova supruga donirali su milione dolara u različite svrhe, uključujući istraživanje AIDS-a, istraživanje raka, kao i za pomoć žrtvama prirodnih katastrofa.

Tom Henks je decenijama omiljena figura u Holivudu, zahvaljujući svojoj prepoznatljivoj ličnosti i sposobnosti da oživi širok spektar likova na ekranu. Od njegovih ranih borbi do trenutnog statusa jednog od najuspešnijih glumaca u industriji, a slobodno možemo reći i svih vremena, Henksov put je obeležen napornim radom, posvećenošću i nepokolebljivom autentičnošću.

Za još inspirativnih priča o uspešnim ljudima nastavite da čitate ženski online magazin To sam ja!