Suzan Sarandon

Suzan Sarandon – filmovi, politika i mlađi muškarci

Suzan Sarandon, zvezda filmova Telma i Luiz i Veštice iz Istvika, Oskarom nagrađena za ulogu u filmu Mrtav čovek hoda u kome joj je partner bio Šon Pen, veliki deo svoje energije posvetila je društvenom aktivizmu. 

Bori se za ekologiju i mir, a s Hilari Klinton posvađala se zbog ženskih nadnica. I dalje glumi, uglavnom žene koje su glava porodice. Ima troje odrasle dece i unuke. Posle bogatog ljubavnog života sa uglavnom znatno mlađim muškarcima, u svojoj 76. godini Suzan Sarandon želi samo prijatelja za putovanja.

Suzan Sarandon portret
 © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Suzan Sarandon – politika i film

Od kad je pre par meseci prikazana Foksova TV serija Monarh, ne prestaju nagađanja o odnosu glavne glumice Suzan Sarandon i Trejsa Adkinsa koji glumi njenog muža. Ali ovoga puta nije u pitanju ljubavna afera, već je pitanje kako je ovo dvoje uspelo da sarađuje, s obzirom da važe za vatrene aktiviste suprotstavljenih politčkih ideja i stranaka.

Dok je zgodni 60-godišnji Adkins, kantri pevač i glumac, vatreni republikanac, Suzan Sarandon je godinama bila poznata kao istaknuta članica Demokratske stranke. Međutim, Suzan Sarandon je za TMZ live objasnila da se ona više ne oseća članom Demokratske stranke već da je sada nezavisna i da se zalaže samo za ono što sama misli da je ispravno.

Uz ime Suzan Sarandon, glumice sa pet nominacija i jednim dobijenim Oskarom, zvezde kultnih filmova kakvi su Telma i Luiz ili Veštice iz Istvika, odavno se ističe da je ona i aktivistkinja. Njen aktivizam odnosio se na prava žena, ekologiju, prava manjina. Svoje stavove je iznosila i u Demokratskoj stranci, mada joj se uvek dešavalo da podržava one kandidate koji su gubili unutarstranačke izbore.

Sukob sa Hilari Klinton

Pravu buru je izazvala kad je u tok-šou programu Stivena Kolbera ispričala zašto je prekinula saradnju sa Hilari Klinton: „Rekla sam joj: ne idite na Irak.” Takođe, tražila je od Hilari da se povećaju minimalne zarade za žene, a Hilari joj je odgovorila da je to – nemoguće. Suzan Sarandon je to uvredilo jer se ona još od snimanja filma Telma i Luiz suočavala sa nerazumevanjem problema žena u Americi. Kaže da su, kad se taj film pojavio, mnogi negodovali: „Bili su uznemireni što žene uzimaju stvar u svoje ruke.”

Danas, Suzan Sarandon kaže da se ona više ne oseća članom Demokratske stranke, već da se zalaže za ono što sama misli da je ispravno. Takođe kaže da je njenu saradnju sa Adkinsom pomogla kantri muzika i to što su oboje patriote.

Uloge matrijarha posle 70. rođendana

Suzan Sarandon ni u svojoj 76. godini ne prekida svoj aktivizam, ali ne zanemaruje ni glumačku karijeru. Posle 70. rođendana snimila je nekoliko zanimljivih filmova. Krajem januara u SAD, a početkom marta i u našim bioskopima, biće prikazana romantična komedija Maybe I Do, u kojoj pored Suzan Sarandon igraju i Dajana Kiton, Ričard Gir i Vilijam Mejsi.

Serija Monarh omogućila joj je da odigra izuzetnu ulogu matrijarha, žene koja od svoje porodice kantri muzičara želi da stvori dinastiju. Sličnu ulogu, ženu u centru velike porodice, igrala je i u filmu Mirno srce (Blackbird) iz 2019, a godinu dana ranije, sa mladim jermenskim slikarom kao partnerom, snimila je intrigantan umetnički film American mirror: intimations of immortality, u kome se razmatraju pitanja lepote i starenja u modernom društvu. Takođe lik matrijarha, ali u komičnom tonu, igrala je u filmu Loše mame za Božić.

Brak bez dece i deca van braka

I u privatnom životu Suzan Sarandon je jedna vrsta matrijarha, jaka žena i majka troje dece. Ova rođena Njujorčanka, rođena u Kvinsu kao najstarije od devetoro dece, udala se samo jednom, još kao studentkinja katoličkog univerziteta, za kolegu Krisa Sarandona.

Godinu dana su bili u braku kad je 1968. otišla s njim na audiciju, tek da mu pravi društvo. Ispostavilo se da je on odbijen, a ona dobila glavnu ulogu. Naravno, posle nekoliko godina su se razveli. Nisu imali dece, a ona nije promenila prezime jer je bilo suviše komplikovano, ali je tada došla do zaključka da joj se ne dopada obavezivanje do kraja života.

Ima troje dece, ali ona nisu omela njenu karijeru, jer je, kako kaže, bila dovoljno zrela kad ih je rodila. Imala je 39 godina kad je u vezi sa italijanskim režiserom Frankom Amurijem rodila ćerku Evu Amuri, od koje sada ima troje unuka. Eva je pošla majčinim stopama i bavi se glumom. Majka i ćerka zajedno su igarale u filmu Majke i ćerke iz 2016.

U dugogodišnjoj vezi sa glumcem Timom Robinsom Suzan Sarandon je rodila sinove: Džeka sa 42, a Majlsa sa 45 godina. I sinovi su u svetu filma; dok je Džek više iza kamere, Majlsova glumačka karijera se zahuktava.

Suzan Sarandon – ljubavi i veze

Danas 76-godišnja Suzan Sarandon nije u romantičnoj vezi, barem ne ozbiljnoj. Kaže da nema problem s tim da bude sama, mada je nedavno za magazin People izjavila da bi volela da ima „prijatelja za putovanja – svejedno da li muškog ili ženskog – godine nisu važne”.

Suzan Sarandon pozdravlja obožavaoce
 ©Matteo Chinellato / Shutterstock.com

Osim mladalačkog izgleda, Suzan Sarandon je zadržala i mladalački duh i važno joj je da osoba s kojom provodi vreme bude avanturista i da voli ono što radi, šta god to bilo. Svoje viđenje ljubavi formuliše rečima: „Najhrabrija stvar koju možeš da uradiš jeste da se otvoriš pred drugom osobom.”

Dejvid Bouvi, Šon Pen i Oskar

Oduvek je bila takva. I zato je najčešće bila u vezi sa muškarcima mlađim od sebe. Posle razvoda od Sarandona, bila je u vezi sa Dejvidom Bouvijem, s kojim je igrala u filmu Glad (The Hunger). U tom filmu imala je erotsku scenu sa velikom Katrin Denev, s kojom se lepo slagala. U tok-šou programu kod Dru Barimor, Suzan je ispričala: „Katrin Denev je bila fantastična, kad god sam pravila veliku žurku, ona je sutradan ujutru dolazila da mi pomogne da počistim. U to vreme nisam imala dece, pa sam stalno pravila žurke.”

Bila je u vezi i sa Šonom Penom, sa kojim je igrala u filmu Mrtav čovek hoda, za koji je dobila Oskara. Prava na priču po kojoj je snimljen taj film Suzan je dobila zahvaljujući svom aktivizmu za koji je u to vreme dobila nagradu Amnesti internešenela.

Italijanska avantura, prvo dete i progutani ego

Od 1984. do 1988. bila je u vezi sa Frankom Amurijem. Živeli su u Italiji kad je ona je rodila Evu. Dete je imalo godinu i po dana kad joj je do ruke došao scenario za film Bull Durham. Studio nije hteo nju u glavnoj ulozi, ali je ona, kako sama kaže, progutala ego i odlučila da o svom trošku iz Italije dođe u Holivud na audiciju.

Čim je iščitala scenario, prvim avionom vratila se u Italiju. „Posle tri dana, zakucali su na vrata. Nisu mogli drugačije da me nađu jer u kući nismo imali telefon.” Moraš da se vratiš, dobila si ulogu, rekli su joj. Vratila se i na setu upoznala Tima Robinsa, koji je 12 godina mlađi od nje.

S Timom Robinsom – 21 godina i dva sina

Timu nije smetalo što ima dete, ispričala je Suzan za podkast „Razveden, ne i mrtav”. Obožavao je Evu i tretirao je kao svoju „bonus ćerku”. Potom su dobiili sinove. Živeli su u Njujorku. Svi su ih voleli i navodili kao primer harmonične glumačke porodice.

Kad su je pitali zašto se ne venčaju, odgovarala je da želi da izbegne podrazumevanje koje se javlja kod bračnih parova. Govorila je da bi bračni zavet trebalo obnavljati na svakih pet godina. „Kad znaš da se približava peta godišnjica, bolje ćeš se ponašati, više ćeš se truditi i možda nećeš uzimati partnera zdravo za gotovo. Možda ćeš malo više pomagati oko dece kad vidiš da je ona iscrpljena.”

Suzan Sarandon, Tim Robins i deca
Suzan Sarandon sa Timom Robinsom, čerkom Evom i sinovima 2005. ©Everett Collection / Shutterstock.com

Uloga ljubomore u raskidu duge veze

Kad su se posle 21 godine razišli, morali su mnogo da objašnjavaju. „Dođete do određene tačke i onda se držite toga”, pokušavala je da objasni. Kasnije je o problemima govorila konkretnije, naročito o ljubomori koja se javi kod muškaraca kad dođu deca, a ukazivala je i na ljubomoru koja se javi kad su partneri u istom poslu, a obožavaoci „dođu da traže autogram od tebe, a ne od njega”.

Ipak, razlaz koji su objavili 2009. godine nije joj lako pao. Uvek je isticala značaj strpljivih prijateljica u toj situaciji. Jedna od njenih prijateljica je i Džulija Roberts, s kojom se sprijateljila tokom snimanja filma Maćeha iz 1998.

Posle nekoliko godina javnost je bila šokirana vešću da je Suzan Sarandon u vezi sa producentom i režiserom Džonatanom Briklinom, koji je 30 godina mlađi od nje. Ta veza je potrajala nekoliko godina.

 Naslovna fotografija ©Andrea Raffin / Shutterstock.com