Glumica Sofija Vergara.

Sofija Vergara u ulozi Griselde, žene koje se treba plašiti

U najavnoj kampanji za seriju Griselda, koja upravo ide na Netfliksu, lice glavne glumice Sofije Vergara bilo je u prvom planu svuda, pa i na najvećem bilbordu u Evropi, postavljenom u blizini londonskog Hajd parka.

Na tim bilbordima, kao i u seriji, savršene Sofijine crte lica promenjene su scenskom maskom, povećan joj je nos, promenjene obrve, istureni zubi. U prirodi, Sofija Vergara u svojoj 52. godini i dalje izgleda kao oličenje ženstvenosti i nije se bojala da će to što su je „poružneli” za ulogu baciti senku na njene mnogobrojne titule najseksepilnije, najatraktivnije, najlepše.

Odrastanje u doba Crne udovice

Kad je saznala o čemu će biti serija od šest epizoda, Sofija Vergara nije htela ni da pogleda scenario. Odmah je znala da je to uloga za nju. Serija je rađena po istinitim događajima iz života Griselde Blanko, žene koja je decenijama bila na čelu moćnog kolumbijskog narko-kartela.

I Griselda i Sofija rođene su u Kolumbiji, sa razmakom od tridesetak godina – Griselda 1943, a Sofija 1972. Ali je vreme Sofijinog odrastanja bilo upravo vreme kada je vladavina kartela bila na vrhuncu. Među njima je bio i moćni kartel kojim je upravljala Griselda, poznata i kao „Crna udovica” jer su među mnogima koje je svojeručno ubila bili i neki od njenih muževa.

Glumica Sofija Vergara na premijeri serije Griselda.

Fotografija: © OSCAR GONZALEZ FUENTES / Shutterstock

Griselda je iz Kolumbije prešla u Ameriku i odatle vodila šverc kokaina, čija je vrednost u jednom periodu dostizala 80 miliona dolara mesečno. Za nju je i sam Eskobar rekao da je žena koje se treba plašiti.

Dobro zna ko su bili i šta su radili ti ljudi

„Zapitala sam se kako je ona, kao žena, mogla da bude surovija, strašnija od svih muškaraca u svom okruženju”, kaže Sofija Vergara.

Sofija kaže da su u to vreme ljudi u Kolumbiji imali malo drugih šansi, bili su vrlo siromašni i ulazili u kartele. „Ne kažem da su svi bili unutra. Ali, ako ste arhitekta, ko kupuje kuće, ako prodajete automobile, ko ih kupuje? Narkosi.”

Sofija vrlo dobro zna ko su bili ti ljudi, „šta su radili porodicama, šta celoj zemlji”. Tokom jedne oružane akcije, kao član kartela poginuo je njen najstariji brat Rafaelo. Taj događaj teško je uzdrmao porodicu, a mlađeg brata bacio u zavisnost od droge. Zato je Sofija Vergara 2001. osnovala fondaciju „Mir i nada za decu Kolumbije”.

Plavuša sa latino oblinama

Sofija je rođena u gradu Barankilja. Otac joj se bavio trgovinom stokom, a majka je bila domaćica. Imali su šestoro dece. Sofija je bila dobar đak, pa su je upisali u privatnu žensku špansko-englesku katoličku školu. Ali kad je imala 17 godina, dok je bila na plaži, njena izvajana figura, plava kosa i bela put privukli su pažnju lovaca na nova lica i ona je dobila ulogu u reklami za Pepsi.

Iako po stasu rasna latino lepotica, Sofija je prirodna plavuša. Danas o tome kaže: „Da me vidite bez maskare, videli biste da su mi i trepavice svetle.” Ali, kad je počela da ide na audicije, nisu znali gde da je stave kao pavušu sa latino akcentom.

Glumica Sofija Vergara u roze haljini.

Fotografija: © Tinseltown / Shutterstock

Svoje bujne grudi, koje je nasledila od majke, kao devojčica je htela da operiše i smanji, ali joj je majka rekla da će se predomisliti kad napuni 18 godina. Danas kaže da su joj, ipak, te grudi otvorile mnoga vrata u karijeri, ali i dalje ne razume šta će joj i kaže: „Šta god da obučem, izgledam kao striptizeta.”

Želeći uloge u Holivudu, pokušala je da ispravi akcenat, ali nije uspela. Mislila je da je to kraj njenih ambicija.

Preostalo mi je samo da budem ono što jesam

Nije mi preostalo ništa drugo nego da budem ono što jesam. I to sam i postala”, kaže danas o toj krizi u karijeri.

U tom trenutku je srela svoju ljubav iz srednje škole i udala se za njega, sa 19 godina rodila je sina Manola, ali se posle dve godine razvela.

Posle razvoda je pomislila da je vreme da se vrati u školu koju je napustila, a nastavila je da se bavi modelingom. U 23. godini dobila je priliku da na kolumbijskoj televiziji vodi emisiju o putovanjima. Tu su je videli američki producenti, a kako je tada ubijen njen brat i porodica bila pod velikim šokom zbog toga, Sofija je odlučila da se preseli u Majami i da povede sina i celu porodicu. Njen mlađi brat nije uspeo da prebrodi tu situaciju, postao je zavisnik od droge, uhapšen je i i deportovan iz Amerike nazad u Kolumbiju 2011. godine.

Karijera – od kolumbijskog akcenta do zvezde u Holivudu

O tome kako je postigla uspeh o kome po dolasku u Ameriku nije mogla ni da sanja, Sofija kaže: „Ako imate akcenat kao ja i ako ste manjina, morate biti ozbiljniji od ostalih.”

Glumačku karijeru u Americi počela je ulogom u seriji Akapulko, telo i duša, a pojavila se i u Čuvarima plaže. Prvi film koji je snimila na engleskom jeziku bio je Chasing Papi iz 2003. Iste godine postala je državljanka SAD. Igrala je u ostvarenjima Velika frka, Vrela krv (meksička telenovela), Vruća potera.

Uloga u seriji Moderna porodica iz 2009. donela joj je svetsku slavu. Važila je za seks-simbol 2000-ih, dobila je i svoju figuru u muzeju Madam Tiso 2013, a ima i svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Po Forbsovom izveštaju, Sofija Vergara bila je najbolje plaćena televizijska glumica u Americi 2012. godine, kada je zaradila 19 miliona dolara.

Veze sa lošim momcima

Iako u poslu posvećena i ozbiljna, u privatnom životu Sofija Vergara je posle razvoda imala nekoliko veza sa „lošim momcima”. Jedan je bio član bande i dok su bili u vezi on je uhapšen zbog ubistva. Bila je toliko zaljubljena da je htela da proda svoju kuću kako bi platila kauciju za njegovo puštanje. Zatim je ušla u vezu sa kolumbijskim kraljem droge Andresom Lopezom.

Sa Nikom Loubom bila je verena sve do 2012. Ta veza je došla na naslovne stranice štampe kad je on hteo da uzme njihova dva embriona koja su zamrzli i našao surogat majku koja bi rodila njihovo dete. Plan mu je bio da preko alimentacije za dete uzima novac od nje. Ona ga je tužila i uspela je to da zaustavi.

Razvod, jer je spremna da bude baka, a ne majka

Kad je u julu 2014. Sofija upoznala atraktivnog glumca Džoa Manganijela, izgledalo je da je konačno našla svoju srodnu dušu. Imali su raskošno venčanje i bili u braku sedam godina. Kao izuzetno atraktivan par, svuda su privlačili pažnju, a vezivao ih je smisao za humor.

Kad su 2023. objavili da se razvode, svi su bili iznenađeni. Kasnije, Sofija Vergara je objasnila da su se razveli jer je Džo, koji je četiri godine mlađi od nje, želeo da imaju zajedničko dete.

Sofija Vergara i njen bivši muž.

Fotografija: © DFree / Shutterstock

„Nisam želela da budem stara mama. Osećam da to ne bi bilo fer prema bebi. Poštujem onoga ko to radi, ali to više nije za mene. Dobila sam sina sa 19 godina; on sada ima 32 godine i ja sam spremna da budem baka, a ne majka. Skoro sam u menopauzi i to je prirodan tok stvari”, objasnila je Sofija.

Njen sin Manolo Gonzales Vergara je glumac, režiser i producent. U nekoliko ostvarenja, kao što su serija Moderna porodica ili film Vruća potera iz 2015, igrao je zajedno sa majkom. Iako danas Manolo važi za holivudskog zavodnika, još nema najava da će Sofija Vergara uskoro postati baka.

Naslovna fotografija: © DFree / Shutterstock