Žena pozira ispred kamera

Stručno viđenje dijete Kim Kardašijan za Merlinkinu haljinu

Možda je u pitanju profesionalna deformacija, ali izgledalo mi je nemoguće da sa gubitkom od 8 kg ona može da obuče legendarnu haljinu dive, koja je pripijena uz telo

Verovatno ne bih obratio pažnju na vest sa Tvitera da nedavno na Netfliksu nisam gledao izvanredan film o smrti Merilin Monro: Misterija Merilin Monro, nepreslušane trake (The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes), da se te 1962. godine, kada je Merlinka u prelepoj haljini pevala na rođendanu predsednika Kenedija, nisam rodio i da, kao i mnogi drugi, ne svrstavam Merilin Monro u jednu od najvećih filmskih diva.

Vest je bila dodatno naglašena jer je, navodno, Kim Kardašijan sprovela keto dijetu (0 odsto ugljenih hidrata) da bi izgubila 8 kg za tri nedelje i mogla da uđe u Merlinkinu haljinu za Met gala modnu svečanost.

Treba reći da ni uprava Riplijevog muzeja „Verovali ili ne”, u kojem je haljina izložena, nije lako odlučila da iz vitrine izvuče haljinu koju su platili 4,6 miliona dolara

Orijentacione vrednosti

Možda je u pitanju profesionalna deformacija, ali izgledalo mi je nemoguće da sa gubitkom od 8 kg Kim može da obuče Merlinkinu haljinu. Odmah sam uradio istraživanje i uskoro sam imao mogućnost da uporedim telesnu kompoziciju Merlinke i Kim. Naravno, navedene vrednosti treba uzeti samo kao orijentacione, ali i kao takve ukazuju na razlog da ne verujem da je Kim mogla da obuče originalnu Merlinkinu haljinu koja je pripijena uz telo.

Istina je da je Kim Kardašijan nosila originalnu haljinu samo nekoliko minuta

 Merilin MonroKim Kardašijan
Visina (cm)167,24158,75
Težina (kg)53,156,7
BMI (kg/m2)19,122,4
Obim grudi (cm)91,496,5
Obim struka (cm)6166
Obim kukova (cm)86,499

Čini se da su Merlinkine vrednosti idealne, jer mnogi tvrde da je tokom snimanja filma Neki to vole vruće imala svoju najveću težinu, čak 10 kilograma više, tačnije 63,5 kg.

Tabela pokazuje zašto se Kim odlučila za dijetu, mada nije jednostavno razumeti da je mogla, i pored gubitka od 8 kg, lako da obuče haljinu zbog, kakao je sama rekla, „prirodno jakih kukova”.

Precizna operacija

Pored toga, treba reći da ni uprava Riplijevog muzeja „Verovali ili ne”, u kojem je haljina izložena, nije lako odlučila da izvuče haljinu koju su platili 4,6 miliona dolara, iz vitrine u kojoj se nalazi na kontrolisanih 20 stepeni Celzijusa i na vlažnosti vazduha od 40 do 50 odsto. Inače, Merlinka ju je kupila za „samo” 1440 dolara od modnog kreatora Žana Luja.

Jasno mi je da potrošačko društvo voli ovakve izazove, ali mislim da je loša poruka da se kilogrami tako lako skidaju

Prema pisanju Voga, koji je od 1948. glavni organizator svečanosti, istina je da je Kardašijan nosila originalnu haljinu samo nekoliko minuta. S obzirom na osetljivost haljine i istorijsku vrednost, niko nije želeo da rizikuje, pa je sve izgledalo kao precizna vojna operacija.

Kim je napustila hotel u kućnom ogrtaču. Ispred hotela bile su postavljene barikade, kako bi zaklonile pogled paparacima. Potom je stigla u prostoriju pored stepeništa Metropoliten muzeja, koja je posebno organizovana za tu priliku.

Tamo joj je čuvar iz Riplijevog muzeja, u belim rukavicama, pomogao da obuče haljinu i da provežba hodanje uz stepenice. Nije navedeno koliko je sve to koštalo, ali je očigledno postiglo uspeh koji su želeli, jer su privukli najviše pažnje.

Važnost ugljenih hidrata

Mnogi su ovo doživeli kao skrnavljenje uspomene na Merilin Monro, neki su bili ogorčeni što je uopšte nekom palo na pamet tako nešto. Meni je pre svega jasno da potrošačko društvo voli ovakve izazove, ali mislim da je loša poruka da se kilogrami tako lako skidaju, odnosno da nije važno da se izborimo za sopstveni životni stil.

Očigledno nisam fan Kim Kardašijan, ali razumem da neki vole „brza rešenja” koja, nažalost, nikada ne daju dugoročne efekte

Poruka da dijeta bez unosa ugljenih hidrata može brzo da reši problem viška kilograma je pogrešna i može da dovede do ozbiljnih posledica po zdravlje i, uopšte, radnu sposobnost.

Šta god izmislili poznati, primarna energija za naš mozak, ali i mišiće, jesu ugljeni hidrati i njihova eliminacija dovodi do sistemskih problema. Zbog toga, umerenost i balansirana ishrana su najbolje rešenje.

Očigledno nisam fan Kim Kardašijan, ali razumem da neki vole „brza rešenja” koja, nažalost, nikada ne daju dugoročne efekte.