Starija žena i mladji muškarac, opušteno pričaju i doručkuju u krevetu.

Starija žena i mlađi muškarac – od osuda okoline do prihvatanja

Gledano istorijski, uobičajena je veza između starijeg muškarca i mlađe žene. Muškarci, pogotovo bogati i moćni, tražili su što mlađe i atraktivnije partnerke i time pokazivali svoju uspešnost. Društveno, to je bilo prihvatljivo i nekad i sad.

Obrnuta veza bila je potpuno neprihvatljiva pre tridesetak godina. Ni društvo ni porodica nisu imali razumevanja za mladog muškarca u vezi sa starijom ženom.

Na samom početku karijere imala sam nekoliko parova kod kojih je razlika bila deset godina i više u korist žene. Suočavali su se sa mnogim preprekama, ali uprkos njima neke od tih veza su se održale. U svakom slučaju, to su bili izuzeci u svakom smislu.

Postepeno prihvatanje promena

Polako, nastupile su promene. Promene su se desile u društvu, a mislim da je i razvoj medicine pomogao ženama da se ohrabre. Vantelesna oplodnja i donatorska jajna ćelija značajno su produžile vreme za rađanje. Sada žena može postati majka i u pedesetoj godini. Sama ta činjenica joj daje veću sigurnost u ostvarivanju veza. Pre ovih mogućnosti, žena posle četrdesete već je bila svesna smanjenja plodnosti i nekako se smatralo da je za nju to poglavlje završeno, dok su se muškarci ostvarivali kao očevi do duboke starosti. Mogućnost da i žena počne novi život i stvori novu porodicu posle četrdeset i neke godine – uticao je na promenu odnosa.

Takođe, promenile su se i društvene okolnosti. Mnoge poznate žene pomogle su u razbijanju predrasuda i na taj način pokazale i drugim ženama da je sve moguće. Džoan Kolins je jedna od prvih žena koja je pomerala granice i sada, u devetoj deceniji, živi sa mužem tri decenije mlađim. Konačno, i to smo prihvatili. Danas je sve to nekako prirodnije.

I kod nas u javnom životu nisu samo prihvatljive veze starijih muškaraca sa mlađim devojkama, već se polako navikavamo da je i obrnuta veza moguća i kvalitetna. Sve te promene se vide i kod običnih ljudi. To više nije tabu tema. Žene izgledaju sve bolje; posvećene zdravom životu i dostignućima kozmetike, pa i plastične hirurgije, sve sigurnije izražavaju svoje želje.

Mladji zaljubljeni muškarac je starijoj ženi zatvorio oči i prinosi joj lepo upakovan poklon i buket cveća.

Godine nisu važne, važno je pronaći srodnu dušu

Sada imam već puno parova gde je žena starija i više od deset godina i to više nikoga ne zgražava. Sada ljudi pričaju o kvalitetu i suštini veze bez obzira na godine. To je zaista i jedino bitno. Konačno, i kada se nađu u ovakvoj vezi, žene nisu više opterećene osudom okoline i grižom savesti.

Pre neki dan sam pročitala da starije Engleskinje, one koje imaju više od šezdeset godina, turistički idu u jednu afričku zemlju da bi tokom odmora ostvarile veze sa izrazito mlađim muškarcima. U tekstu se pominju osude te zemlje i okoline, i zaista je za osudu kupovina ljubavi ma u kom dobu, ali ovaj tekst samo govori da žene postaju ravnopravne i po tom pitanju, jer do sada se pod seks-turizmom podrazumevao put muškaraca u neku zemlju gde su nalazili devojke za odmor i provod. Ovo je konačna potvrda da su se desile velike promene.

Novo vreme je donelo i mnogo veću usamljenost i anksioznost i svi su postali svesni da je sada samo važno pronaći srodnu dušu, pa su neopterećeni pritiskom da li je to za nekog prihvatljivo. A veze i relacije se menjaju pod pritiskom novih tehnologija i novog vremena i samo je bitno da postanemo svesni toga i pronađemo najbolju opciju za sebe.